Nettiextra: München High End 2017

Jaa Facebookissa

Toimittajamme Jaakko Eräpuu vieraili toukokuussa Münchenin tämänvuotisilla High End -messuilla. Löydät messuraportin Hifimaailman numerosta 4/2017, mutta tässä vielä lisäkuvia reissusta!

 


Ettei totuus unohtuisi: elävän musiikin asialla kulkeva saksofonipartio viritti minikonsertin milloin missäkin.

ILMOITUS (SISÄLTÖ JATKUU ALLA)

 


Kierrätystä kerrakseen: vanhan ja väkivahvan traktorin moottorin mäntään työstetty subwoofer. Koteloresonanssit eivät värittäne sointia. Asialla Hohner Fabricat, tiettävästi ei sukua instrumenttivalmistajalle.

 


Japanilaista hienomekaanista säätöä äänirasioiden äärellä. Jico-SAS-päivitysneulat edustavat alan ehdotonta parhautta.

 


Tuotefilosofiaansa kaavalla ”EINSTEIN = Music X Technology2” luonnehtiva saksalaisfirma oli liikenteessä näyttävällä setillä. Kolmiteisten The Pure -kaiuttimien basso-osa on aktiivinen, ja taajuuskaistan yläpää hoituu alnico-magneetilla varustetulla torvielementillä.

 


Messujen pelkistetyin design -sarjan finalisti, ilman muuta. Itävaltalaisen AMI-HIFIN Purist Statement HDR sisältää cd-pyörittimen sekä liudan erityyppisiä digitaaliantoja ja -ottoja. Langaton liikennekään ei tuota ongelmia, kaikki mahdolliset formaatit kelpaavat, rippaa, rappaa ja reitittää ynnä muuta.

 


Legendaarinen viritinvalmistaja Magnum Dynalab on edelleen kehissä viisarinäyttöineen. No, hybriditoiminen MD209 kertoo asioita näytölläkin ja sisältää myös da-muuntimen, niin perimmiltään viritinvahvistin kuin onkin. Kaiutinliitännöistä lähtee kahdeksaan ohmiin tarvittaessa 125 wattia per kanava. Impedanssin puolittuminen tuplaa tehon.

 


Tulipa tämäkin nähtyä livenä: Goldmund Telos 5000 -monopääte, tyyppimerkinnän mukainen määrä watteja, massaa 260 kiloa. Valmistettu 20 kappaletta, eikä lisää tule. Äärimmäisyysharrastajan märkä uni, jonka hinta vain nousee vuosien myötä. On tainnut jo 200 000 taalan raja mennä rikki.

 


Sähköstaattisten kuulokkeiden maineikas valmistaja Stax esitteli Münchenissä uutta, malliston huipulle asettuvaa SRM-T8000-vahvistintaan piilottamalla sen demotilan nurkkaan. Paikalla oli tasan yksi kappale tuotetta ja jono sen mukainen. Uutuus saapuu Suomen markkinoille loppukesästä.

 


Italialaisen Pathoksen näyttävät laitteet keräävät aina katseita ulkoisella olemuksellaan. InPol Heritage on hybriditoiminen, täysbalansoitu a-luokkainen integroitu vahvistin, joka sisältää myös laadukkaan da-muuntimen. Tehoa 2 x 80 wattia ja painoa 58 kg.

 


Kitkaveto vai hihnaveto? Kumpi on kampi? Reed ratkaisi asian tekemällä 3C:stä kaksineuvoisen. Eli vetotapa vaihtuu käyttäjän toimesta melkein käden käänteessä. Reed valmistaa myös kolmea äänivartta, joista kuvassa 3P ja 3Q. Varsiputki jaloa puuta kumpaisessakin.

 


Vintagen viehätystä brittityyliin: Sugden A48 -integroitu ja vuosi oli 1976.

 


Brittiläinen levysoitinvalmistaja Avid laajensi reviiriään tuomalla esille koko setillisen omaa tuotantoa.

 


No jopas! Kronos oli liikkeellä kahden levylautasen taktiikalla. Alempi lautasista pyörii vastapäivään ja kumoaa ylemmän mahdollisia epästabiilisuuksia. Rungon resonoimattomuus perustuu riippuvuuteen. Maailmalla kovasti kehuttu soitin esiintyi täyskronologisessa viitekehyksessä. Made in Canada.

 


Messujen näyttävimpiä torvi-ilmestyksiä: Azzolinan lippulaivamalli Sphera (veroton hinta 54 500 euroa) Ranskasta, seuranaan Elrog-putkituksella varustettuja Thomas Mayer -vahvaimia.

 


Kuin kaksi marjaa: Esotericit K-07X ja N-05, sacd-soitin ja striimeri. Ensin mainittu edustaa katoavaa kansanperinnettä, jälkimmäinen tätä päivää ja hiukan huomistakin. Roon tulee, oletko valmis?

 


Kotikenttäetu hallussa: hihnavetoinen AMG Viella 12 ja varsi suoraan Münchenin tienoon tuotantolaitoksilta. Levylautasen laakeroinnin voitelu mallia hydrodynaaminen, varren laakerointi tyyppiä double-pivot. Massiivisuudestaan (painoa 23 kiloa) huolimatta tyylikäs design.

 


Alkukeväisillä Vantaan messuillakin esiintynyt puolalainen Fezz Audio liputtaa perinteisin metodein triodivetoisen se-koulukunnan puolesta. 6SN7 ja 300B ovat kovaa valuuttaa yhä.

 


Ukrainalais-saksalaiset Volya No Limits -kaiuttimet herättivät ansaittua huomiota messuyleisön miespuolisen osan keskuudessa. Accutonin keraamisin elementein varustetut ja teräs-lasikuitukomposiittivaluisin runkorakentein jämäköidyt kolmijakoiset järkäleet painavat 380 kiloa per pari ja soivat todistettavasti riittävän tuhdisti.

 


Trinaudion Keleyma rho ”monos” -levysoitinesivahvistin hoitelee mc-äänirasian signaalin aktiivisesti putkin, vaikka riaa-aste onkin passiivinen. Tyylipuhtaasta muotoilusta tulee rutkasti lisäpisteitä. Italialaiset sen osaavat.

 


Sähköstaatttiset paneelit eivät juuri nyt ole kuuminta hottia, mitä voisi kuultuaan Silberstatic NR. 8:aa hieman kummastella. No, kun cd:t pyörittää C.E.C ja signaalin vahvistaa Amplifon, soundi ei jää myöskään sourcesta kiinni.

 


Dr. Robert Fuchsin magneettilaakeroidut ja puuvartiset äänivarret ovat ilo silmälle ja korvalle. Vuodesta toiseen.

 


Riviera Labsin APV-01-linjaetuvahvistin toimii putkin ja a-luokassa ilman negatiivista takaisinkytkentää. Ja nätti se on kuin mikä.

 


Vapaaseen tilaan tai jopa seinän tuntumaan: Fonica Internationalin Flag-paneeleita saa kolmessa kokoluokassa. Toimintaperiaate on dipoli ja isodynamic, eli äänen tuottavat magneettikentässä liikehtivät tasokalvot. Monikko siksi, että kyseessä ovat kaksiteiset kajauttimet – pienintä S-mallia myöten.

 


Jos on korkeutta niin on säteilypintaakin: Stein Musicin uunituore lippulaiva koostuu kahdesta tornista, joista toisessa torvikuormitetut keskiääninen ja diskantti sekä muutama woofer. Toinen torni onkin sitten pyhitetty kokonaan bassoille, joita sitten riittääkin tilaan kuin tilaan.

 


R’Dacoustic Euphoria hyödyntää kahdeksantuumaista laajakaistaelementtiä, jota alle 150 hertsin taajuuksilla täydentää 15-tuumainen woofer. Basso-osan herkkyyttä voi säätää huoneakustiikan mukaan viisiportaisella kytkimellä, laajakaista on täysin suotamaton.