Raportti: High End Hyvinkää 2015

Jaa Facebookissa

Pitemmälle ehtineiden pidot

Hyvinkään high end -tapahtumasta on tullut jo vakiintunut perinne. Raskaamman hifin kauppiaat ja harrastajat kohtasivat jo viidettä kertaa toisensa molemminpuolisen kiinnostuksen merkeissä ja alan laskusuhdanteesta huolimatta toiveikkaissa tunnelmissa.

 

ILMOITUS (SISÄLTÖ JATKUU ALLA)

Muutaman sadan messuvieraan ja vajaan parinkymmenen näytteilleasettajan mittakaavassa aiempina vuosina vietetty syksyinen viikonvaihde taisi saada pontta pyttyynsä ja nostetta tunnuslukuihinsa HifiExpon uuden konseptin aiheutettua vieroitusoireita sekä pitemmälle ehtineiden harrastajien että alan kaupallisten toimijoiden keskuudessa.

Toki muutamat viimeksi mainituista olivat läsnä molemmissa kekkereissä. Näytteilleasettajien kokonaismäärä kohosi lähemmäs kolmeakymmentä ja messuvieraiden vaajaan seitsemän sadan miehen tuntumaan. Miehen? Kyllä. Kauniimman sukupuolen messuedustus jäi kahden käden sormin laskettavaan lukemaan, jossa ovat mukana jo Agentur Tur-Pexin nätimpi Lundberg ja pari nuorempaa esittelijätärtä.

Totuttuun tapaan demottavat laitteistot oli hajasijoitettu useampaan erilliseen keskittymään. Tämähän tietty vähensi eri osastojen välistä ylikuulumista, mutta vielä riitti vierekkäisten huoneiden välistä kilpasoitantaa. Hyvässä hengessä toki.

Sekä laitteistojaan esitelleen että niitä kuunnelleen väen koostumus näytti muodostuneen vakioksi. Eli piirit ovat pienehköt, kun keskiössä loistaa perinteinen kaksikanavahifi. Sitähän yleisö oli tullut kokemaan ja sitä sille tarjottiin, osin aiemmin jo koetun mutta myös ennenkuulumattoman tavaran merkeissä.

Viimeksi mainitun sektorin kaiutinlohkolta mainittakoon messujen paras sound -äänestyksen voittaneen Harrin Kaiuttimen uusi lippulaiva Liekki, Expossa jo esiintynyt B&W 802D3, Quadin Z-sarjan 2 sekä Amphionin Münchenissä keväällä debytoinut Base One 25.

Elektroniikkapuolen uutuuksista tuorein taisi olla Hifiklinikan huoneessa demottu Heedin Thesis-sarja, mutta kovin vanhaksi ei pääse haukkumaan Quadin Artera-laitteistoakaan. Varsinaisen hard core high endin piiriin noita tuskin hyväksytään, mutta olihan paikalle roudattu sitä itseäänkin, kirjainyhdistelmien MBL ja MSB myötä. Ja jos raskaista raskain hifi sattui olemaan sydäntä lähinnä, sitä oli tarjolla Fischer & Fischer -kivikaiutinten muodossa.

Paluumuuttajien joukon keulilta löytyi saksalainen Audionet uuden maahantuojan turvin. Toisaalla Audio Porin Pekka Ylitalo soitteli Ortofonin TA-110-varrella varustetun 80-lukuisen Luxmaninsa kera perinteisiä SPU-äänirasioita, joita taisi olla puolisen tusinaa erilaista. Erinäisiä levysoittimia messuhotellin tiloista pääsi bongaamaan noin parikymmentä kappaletta: Avideja, Pro-jecteja, Transrotoreita, Kuzmia…

Perinteisyydestä puheen ollen, eestiläinen putkilaiteguru Erik Konka oli tuonut näytille mittavan sortimentin tekosiaan sekä melkoisen hulppeat laajakaistakaiuttimet, kuin myös niiden puutyöstä vastanneen Priit Alandin. Kaiuttimen kovapuhujana toimii Philipsin valmistama vintage/whizzercone-12-tuumainen. Eikä soundi ollut huono.

Konkan putkosista yksi on tarkoitettu ottamaan irti kaiken mahdollisen Staxin elektrostaattisista kuulokkeista, joita puolestaan oli esillä Audelecin huoneessa. Hifimanin kuulokemallistoa oli toki paikalla myös.

Hifimaailma-lehti oli tuottanut paikalle A/B-vertailun mahdollistavan komparaattorin ja erilaisista digitaalisista tiedostomuodoista luennoivan tanskalaisen Peter Scheelken sekä Pekka Tuomelan viimeisimmät luomukset, HM-D11-dipolit. Aktiivisesti messuhotellin tilat kansoittaneen Hifiharrastajat ry:n hallitus julisti Vuoden Harrastajaksi nimimerkin Jyrki_H.

 

avector
Viiden A:n setti tunnelmavalaistuksessa. Hifimestan A(ri) Laine soitteli A(vidia), A(rcamia) ja A(udiovectoria) A(MT) –diskantilla.

 

harriliekki
Suomalaisen kaiutinvalmistuksen ”grand slim man” Harri Isoniemi ja viimeisin tuotoksensa Liekki. Keskialue kardioidiviritetty, bassot säädettävät ja koko hoito kustomoitavissa asiakkaan toivomusten mukaan.

 

luento
Digitaaliset tiedostomuodot -luennon tarjosivat tanskalainen Peter Scheelke ja Hifimaailma.

 

solaudio
Solaudion Petri Sallinen, Fusion ja avaran tilan arvoitus.

 

sput
Ortofonin SPU-äänirasioiden rivistö toi messuille tuulahduksen menneestä, vaikka tuotannossa vielä tänään ovatkin.

 

transheed
Transrotorin magneettilaakeroitu, kahdella varrella varustettu ZET 3 ja juuri maahan saatu Heedin Thesis-sarja. Yhteen sopi.

 

mummit
Autotechin Mummyt mustana ja välissä niin Ayonia, Crayonia kuin La Rositaakin.

 

eestil
Tuulahdus Suomenlahden takaa. Eestiläiset Erik Konka ja Priit Aland toivat näytille ensin mainitun työstämää putkikalustoa ja jälkimmäisen hienoa puutyötä. Tuotemerkkeinä Custom-Audio ja Manverk.

 

msbt
Raskasta hifiä solakassa muodossa: MSB:n Platinum IV -sarjan Data-pyöritin ja DAC.

 

tuomela
Suomalaisen kaiutinsuunnittelun kahdet kasvot: Aurelia Ambera ja HM D-11.

 

z2
Quadin uuden kaiutinsarjan Z2:t saapuivat maahan juuri parahiksi messujen alla. Ettei olisi ollut maailman ensiesitys.

 

802d
B&W:n kohuttu, kehuttu ja kritisoitu 802 D3 – eilen Expossa, tänään Hyvinkäällä.

 

fisher
Kullan kiiltoa ja kaarevia muotoja. MBL tarjoilee soundikarkkia silmälle ja korvalle. Järeät Fischer & Fischer -kivikaiuttimet enimmäkseen viimeksi mainitulle. Isokin tila täyttyy kiitettävästi musiikilla. Messukävijät äänestivät kuvan kattauksen toiseksi parhaaksi äänenlaadultaan.

 

zerot
Avantgarde Zero 1 -aktiivitorvikaiuttimet mustana. Softapäivityksellä parannellut, latuskat vain ulkoisesti. Digiä sisään ja menoksi!

 

audionetavid
Uutta tulemistaan tekevät saksalaiset Audionetit arvoisessaan Avid Acutus -seurassa.

 

aaniset
Aanisen aallot… tai paremminkin Imperial, erikoisine rakenneratkaisuineen. Löytyy kardioidi- ja dipoli-toimintaperiaatetta, aktiivivahvistusta ja jopa digitaalista huonekorjausta.

Teksti ja kuvat: Jaakko Eräpuu