Raportti: IFA-lehdistökonferenssi 2016

IFA-messut ovat Berliinissä joka vuosi järjestettävät Euroopan suurimmat kuluttajaelektroniikkamessut. Niihin liittyen Hongkongissa ja Shenzhenissä järjestettiin 17.–20.4. lehdistökonferenssi (IFA Global Press Conference), jossa esiteltiin digimaailman uusimpia innovaatioita ja tulevaisuuden trendejä. Myös Hifimaailma oli paikan päällä.
Jaa Facebookissa

Yleisellä tasolla suurimpana kehityssuuntana konferenssissa nähtiin eri laitteiden keskenään verkossa tapahtuva kommunikointi. Internet of Things eli esineiden internet tulee levittäytymään yhä useampaan laitteeseen, ja langattomien järjestelmien rooli tulee kasvamaan myös audion osalta.

Yleisimmät äänen siirtotiet ovat lähitulevaisuudessakin bluetooth, langaton lähiverkko, Airplay ja dlna. Erityisesti häviöttömästi eri formaatteja toistava dlna on yleistynyt verkko-ominaisuuksilla varustetuissa hifilaitteissa. Muun muassa japanilainen Onkyo oli näkyvästi esillä juurikin tätä teknologiaa hyödyntävillä mallistoillaan.

Eräs suurimmista maailmanlaajuisista trendeistä on ollut kuulokkeiden myynnin kasvu viime vuosina, ja sama kehityssuunta jatkuu. Syitä tähän ovat älypuhelinten ja kannettavien musiikkisoittimien kasvava kysyntä sekä kehittynyt äänentoistoteknologia.

ILMOITUS (SISÄLTÖ JATKUU ALLA)

Kuluttajat odottavat yhä parempaa äänentoistoa, joten kehitystyöhön panostetaan. Esimerkiksi kuulokebrändi Cleer esitteli uusimpia mallejaan, muun muassa langattomia bluetooth-kuulokkeitaan, jotka optimoivat bluetooth-streamauksen aptX-teknologialla.

Thorsten Loesch, jota pidetään yhtenä maailman parhaimmista ääni-insinööreistä, oli tapahtumassa edustamassa Ifi-Audiota. Heiltä oli esillä varsin vakuuttava Pro Ican -kuulokevahvistin, jossa oli mahdollista vaihtaa reaaliaikaisesti putkivahvistimen ja transistorivahvistimen välillä.

Tapahtuman gadget-osastoa edusti Embrace Lab -yrityksen Xround-innovaatio, jossa erillisen soittimeen liitettävän palikan avulla saadaan mikä tahansa kaksikanavainen äänimateriaali muutettua keinotekoisesti surround-ääneksi.

Livall-yritys puolestaan esitteli bluetoothilla varustetun älypyöräilykypärän. Sen avulla voidaan kuunnella langattomasti musiikkia esimerkiksi puhelimesta – samalla kun fillaroidaan. Liikenneturvallisuuden kannalta musiikin kuuntelusta pyörätiellä voidaan toki olla montaa mieltä.

Kaiken kaikkiaan tapahtumassa kävi selkeästi ilmi, että audion rooli tulee tulevaisuudessa kasvamaan. Massamarkkinoilla suurin kehitys on tapahtunut kuvateknologian puolella (uhd-televisiot jne.), mutta kuluttajat ovat alkaneet ymmärtää, että kokonaiselämys on täydellinen vasta silloin, kun myös äänentoisto on korkealla tasolla.

KUVA2Tutkimusyhtiö GFK:n esitelmän mukaan kuulokkeiden kysyntä tulee kasvamaan myös tulevaisuudessa

KUVA3Onkyo CS-N755 toistaa musiikkia myös langattomasti.

KUVA4Kotiteatterin keskus Onkyo TX-RZ800. Äänen rooli tulee yhä merkittävämmäksi audiovisuaalisissa elämyksissä.

KUVA5XRound muuttaa äänimateriaalin keinotekoisesti surround-ääneksi.

KUVA6Kuulokevalmistaja Cleerin näkemys vastamelukuulokkeista.

KUVA7Ifi-Audion Pro ICAN -kuulokevahvistin.

KUVA8Livall-yrityksen älykypärä musiikinkuunteluun pyöräillessä.

KUVA9Pientä mutta tehokasta: KEF Egg -kaiuttimet.

Teksti ja kuvat: Tommi Häkkinen