Testissä: Luunmurskaaja Cerwin-Vega! XLS-215 -kaiuttimet

Jaa Facebookissa

CERWIN-VEGAN historia juontaa juurensa aina 1950-luvun Yhdysvaltoihin. Nuori insinööri Gene Czerwinski perusti Cerwin-Vegan vuonna 1954. Suunnittelufilosofian kulmakivinä olivat ammattiäänentoistoon tarkoitetut herkät ja kestävät elementit ja niiden hyvä hintalaatusuhde.

Cerwin-Vega! on ollut ja on edelleen hyvinkin tunnettu valmistaja PA-äänentoistossa, konserteissa ja disco-äänentoistossa. Myös autohifituotteissa Cerwinin subbarit ovat olleet aikoinaan lähes käsite.

Varsinaisena hifimerkkinä Cerwin-Vegaa ei ole koskaan pidetty. Kotikaiuttimissa on pyritty mahdollisimman suureen herkkyyteen ja äänenvoimakkuuteen eikä niinkään neutraaliin äänentoistoon. Tällainen maine merkillä vaikuttaa olevan edelleen. Myös kaiuttimien ”kaappimainen” ja hyvin robusti olemus vielä vahvistaa tätä mielikuvaa.

ILMOITUS (SISÄLTÖ JATKUU ALLA)

Järkäle
Cerwin-Vegan XLS-malliston järein kaiutin, XLS-215, on lievästikin ilmaistuna aikamoinen ilmestys. Kuin musta jääkaappi, jonka etuseinää korostaa avauskahvan sijasta tukevan metalliritilän takana lymyävät kaksi Cerwinille tyypillisesti punareunaista 15-tuumaista bassoa. Niiden yläpuolella on 6,5 tuuman keskiäänielementti ja torveen sijoitettu 1-tuumainen kangaskalottidiskantti. Olemus ei jätä ketään kylmäksi. Kauniiksi kaiuttimia ei voi kutsua.

Kaksi 15-tuumaista per kaiutin antaa jo osviittaa millaisesta kaiuttimesta on kysymys. Kaiuttimille luvataan 500 watin maksimitehonkesto ja herkkyydeksi yli 95 dB (/W/m). Ja elopainoakin on yhteensä reilusti yli 100 kg. Ja kaikki tämä vieläpä alle 1700 euroa parilta.

Odotukset äänestä olivat – miten sen nyt sanoisi – ei niin suuret.

PA-kaiuttimen tyyliin
Sekä keskiääni- että diskanttielementin eteen on muotoiltu suuntaimet. Keskiäänelle loiva ja diskantille hyvin jyrkkä, jopa torvimainen. Kaiutin onkin hyvin suuntaava korkeilla ja jopa ylemmillä keskitaajuuksilla.

Kotelo on refleksiviritteinen viritystaajuuden ollessa 29 hertsiä. Kaksi halkaisijaltaan kymmensenttistä refleksiputkea sijaitsee kotelon takana.

Keskiäänielementille on oma pääkotelosta erotettu kotelo, joka on täytetty lähes kokonaan vaimennusaineella. Muuten vaimennusaineen määrä on kotelossa vähäinen.

Jakosuodatin on koottu kahdelle erilliselle, suoraan liitinpaneeliin kiinnitetylle piirilevylle. Liittimet ovat naparuuvit ja mahdollistavat myös kaksoisjohdotuksen. Jakotaajuudet ovat bassojen ja keskiäänen välillä 280 Hz ja keskiäänen ja diskantin välillä 2 400 Hz. Jakosuodattimen rakenne on viimeistelemätön ja komponentit voisivat olla laadukkaampia. Esimerkiksi kelat ovat halpoja rautasydänkeloja, jotka voivat aiheuttaa säröä suuremmilla tehoilla. Kätevä tee-se-itse-mies askartelee jakosuodattimen helposti uusiksi laadukkaammilla komponenteilla. Kelat voisi ainakin vaihtaa ilmasydänkeloiksi.

Kotelo on muovisella puujäljitelmäkalvolla päällystettyä mdf-levyä. Kotelo voisi olla tukevampaakin tekoa, vaikka se tuntui silti kestävän kovemmankin soitannan ilman sivuääniä. Kotelon lisätuennasta voisi olla silti hyötyä. Kotelon jonkinasteinen eläminen näkyi impedanssivasteen asiaankuulumattomana aaltoiluna 100 ja 200 hertsin taajuuksilla. Muutama poikittainen tukirima hoitaisi homman helposti.

Todella herkät
Cerwinien herkkyydeksi mitattiin yli 95 desibeliä (1 m /2,83 V). Lukema on erittäin suuri. Normaalisti mitattuja arvoja ovat 85-87 desibeliä.

Suuri herkkyys tarkoittaa käytännössä sitä, että kaiuttimesta saadaan paljon ääntä jo pienelläkin vahvistimella, ja suuritehoisella vahvistimella ääntä saadaan suorastaan valtavasti. Cerwin-Vega! XLS-215 pystyy tuottamaan jopa yli 120 desibelin äänenpaineen. Kuunteluhuoneessamme volyymi ei pelkästään kuulostanut, vaan myös tuntui fyysisesti siltä kuin olisi istunut ihan oikeasti rock-konsertissa.

Toistovasteessa ei ole suuria poikkeamia, lukuun ottamatta kapeaa korostumaa 700–800 hertsin alueella sekä diskantin aavistuksen turhan korkeaa yleistasoa.
Kulmavasteita, tehovastetta ja suuntaavuusindeksiä ei saatu valitettavasti mitattua, koska mittauksessa käytettävää pyöritinlaitetta ei ole suunniteltu näin painaville kaiuttimille.

 

Diskantin ja keskiäänielementin edessä on suuntaimet. Diskantin osalta voidaan puhua jo torvesta. Rakenne nostaa elementin herkkyyttä ja lisää suuntaavuutta (säteilykuvio kapenee).
Diskantin ja keskiäänielementin edessä on suuntaimet. Diskantin osalta voidaan puhua jo torvesta. Rakenne nostaa elementin herkkyyttä ja lisää suuntaavuutta (säteilykuvio kapenee).
Jakosuodatin on kiinnitetty suoraan liitinpaneelin taakse. Erikoisuutena voidaan mainita ylikuormitussuojaus sulakkeella (tällaista eivät kyllä vakavimmat hifiharrastajat hyväksyisi). Jakosuodattimen kelat voisivat ko. kaiuttimen tehonkestotasoilla olla astetta järeämmät ja laadukkaammat.
Jakosuodatin on kiinnitetty suoraan liitinpaneelin taakse. Erikoisuutena
voidaan mainita ylikuormitussuojaus sulakkeella (tällaista eivät kyllä vakavimmat hifiharrastajat hyväksyisi).
Jakosuodattimen kelat voisivat ko. kaiuttimen tehonkestotasoilla olla
astetta järeämmät ja laadukkaammat.

Kuuntelu yllätti
Odotukset äänestä eivät kaiuttimen merkin ja olemuksen johdosta olleet kovin korkealla. Yllätys olikin ehkä juuri siksi erityisen suuri. Äänenlaatua pidettiin sangen tasapainoisena ja jopa neutraalina. Ääni on kuuntelijoiden mukaan selkeä ja realistinen tullen kuitenkin tavallaan aika lähelle kuuntelijaa. Voisi ehkä sanoa, että ääni on tässä suhteessa monitorimainen ja yksityiskohtainen. Negatiivisina piirteinä pidettiin jonkinasteista taipumusta yläbasson korostumiseen ja sen aiheuttamaan paikoittaiseen basson pehmeyteen. Myös keskialueen yläpäässä oli havaittavissa paikoin lievää karheutta ja nasaalia sävyä.

Cerwin-Vega! XLS-215:n dynamiikka ja äänenpainevarat saivat kummaltakin kokeneelta kuuntelijaltamme sangen varauksetonta suitsutusta: “Hanaa annettaessa huone antaa periksi ennen kaiuttimia. Fyysisen voima ja tiukka pauke tuntuu loputtomalta.” “Kovemmalla luukutuksella paketti pysyy kasassa mukavasti alimpia myöten. Parhaimmillaan livemäinen esitys toimii varsinkin kevyellä musiikilla mukavasti. Metallica oikeasti soi eikä pihise.” Mitäpä tähän lisäämään.

Kuuntelussa kävi myös ilmi, että kaiutin on melko suuntaava ylemmille taajuuksille siirryttäessä. Tämä tarkoittaa sitä, että kuunteluhuoneen akustiikka ei vaikuta toistoon niin paljon kuin tavallisesti. Kaiuttimet on myös hyvä suunnata mahdollisimman suoraan kuuntelupaikalle.

Kahdessa paperikartioisessa, 15-tuumaisessa bassoelementissä on alumiiniset valurungot. 165 mm keskiäänielementin kartio on epoksipinnoitettua paperia. Keskiäänielementti toistaa keskimääräistä laajemman taajuusalueen aina 280 hertsistä 2400 hertsiin. Halkaisijaltaan suurehko elementti on myös hyvin suuntaava toistoalueen yläpäässä. Korkeat taajuudet toistetaan, tavanomaisella, halkaisijaltaan 25 mm kangaskalottielementillä.
Kahdessa paperikartioisessa, 15-tuumaisessa bassoelementissä on alumiiniset valurungot. 165 mm keskiäänielementin kartio on
epoksipinnoitettua paperia. Keskiäänielementti toistaa keskimääräistä laajemman taajuusalueen aina 280 hertsistä 2400 hertsiin. Halkaisijaltaan suurehko elementti on myös hyvin suuntaava toistoalueen
yläpäässä. Korkeat taajuudet toistetaan, tavanomaisella, halkaisijaltaan 25 mm kangaskalottielementillä.

Hifimaailma_YHTEENVETOLOGO

 

CERWIN-VEGA! XLS-215 -kaiuttimet olivat kaikkiaan erittäin positiivinen kokemus. Ne todella yllättivät tasapainoisella ja korkealuokkaisella äänenlaadulla yhdistettynä niiden kykyyn tuottaa erittäin paljon ääntä. Viihdeasteikolla kaiuttimet ansaitsevat täydet viisi tähteä ja Hifimaailman suosituksen. Kaikille nämä eivät todennäköisesti sovellu jo hifiuskottavuussyistäkin, mutta laadukasta bileääntä tai aitoa livemeininkiä etsivälle ne ovat erinomainen valinta. Ja saattaapa ennakkoluuloton hifiharrastajakin innostua.

+Suuri herkkyys
+Suuret äänenpainevarat
+Tasapainoinen kokonaistoisto
-Suuri koko ja vanhahtava muotoilu
-Viimeistely

 

Kuunteluarviot:

Mauri Eronen
Neutraali ja jopa hillitty sointitasapaino. Yläbassoilla ilmenee paikoittain viitteitä kuminasta, mutta korostuma on hyvin paikallinen. Samoilla taajuusalueilla tuntuu olevan myös ripaus pehmeyttä. Sävelkuviot ja kontrabasson sävyt välittyvät kuitenkin hyvin selkeinä. Hanaa annettaessa huone antaa periksi ennen kaiuttimia. Fyysisen voima ja tiukka pauke tuntuu loputtomalta. Valtavilla voimakkuuksilla yläpää muuttuu hitusen rasittavaksi, vaikka ei varsinaisesti rosoiselta kuulostakaan. Äänikuva välittyy intiiminä, mutta vaivattoman kookkaana. Solisti asettuu lähelle kuulijaa. Tietty selväpiirtoisuus on vahvaa, mutta asiat esitetään korostelemattoman luonnollisina. Soitannan etenevyys ja transienttitoisto on erittäin sujuvaa. Musiikki liikkuu kahlitsemattomasti öljyttynä. Toimii leppoisasti, vaivattomasti ja rasittamattomasti. Harvinaisen monipuolinen toistin kykenee toistamaan aidontuntuisesti valtavan skaalan musiikkia, eikä tunnu vaativan edes valtavaa kuuntelutilaa.
Taajuusbalanssi: 8+ Äänikuva: 9- Dynamiikka: 9+
Kokonaisuus: 8,5

Mikael Nederström
Varsin pakoton ja yllättävän tasapainoinen toisto. Keskialueen yläpäässä on ilmeisesti suuntaavuudesta johtuen selvästi normaalia enemmän erottelua, joskin mukana on myös lievää karheutta ja nasaalia sävyä. Sivistyneisyys ei siis ole parasta mahdollista luokkaa, mutta muuten tasapainoinen sointibalanssi korvaa paljon. Myös bassotoisto on ilmiselvästä dynaamisuudestaan huolimatta varsin hallittu ja tasoltaan sopiva. Kovemmalla luukutuksella paketti pysyy kasassa mukavasti alimpia myöten. Parhaimmillaan livemäinen esitys toimii varsinkin kevyellä musiikilla mukavasti. Metallica oikeasti soi eikä pihise. Virveli pamahtaa ja basso murisee mukaansa tempaavasti. Jos ei hae viimeisintä sivistyneisyyttä tai sävyjen sinfoniaa, niin kaiutin on aika hyvä kokonaisuus monenlaisiin viihdetarkoituksiin.
Taajuusbalanssi: 7,5 Äänikuva: 8 Dynamiikka: 9
Kokonaisuus: 8

info
Hinta: 1690 €/pari
Maahantuoja/edustaja: JJ-Hifi Oy
Lisätietoja: www.jjhifi.fi, www.cerwinvega.com
Toimintaperiaate: 3-tie, refleksi
Suurin suositeltava teho: 500 W
Nimellisimpedanssi: 6 ohmia
Mitat (k x l x s): 126 x 43 x 53,5 cm
Paino (kpl): 53,6 kg
Elementit:
-basso: 2 x 380 mm
-keskialue: 1 x 165 mm
-diskantti: 1 x 25 mm
Jakotaajuudet: 280 / 2400 Hz
Muuta: Naparuuviliittimet, kaksoisjohdotus-/biamp-mahdollisuus, ylikuormitussuojaus sulakkeella, diskantin ylikuormitussuojaus PTC-vastuksella.


Teksti: Taneli Kunnas Kuvat: Mauri Eronen ja valmistaja Mittaukset: Aalto-yliopisto ja Mauri Eronen
Artikkeli on julkaistu Hifimaailma-lehdessä: 4/2014