HD-vinyyli?

Jaa Facebookissa

Itävaltalainen Rebeat on jättänyt EU-patentin tuodakseen markkinoille vinyylilevyistä hd- eli high definition -version seuraavan kolmen vuoden aikana.

Ajatus on tuoda uutta eloa vanhaan tapaan valmistaa vinyylilevyjä kustannusten madaltamiseksi, tuonannon nopeuttamiseksi ja vinyylilevyn äänen parantamiseksi.

Uusi vinyylivalmistusprosessi käyttäisi “3D-pohjaista topografista kartoitusta”yhdessä laserkaiverrustekniikan kanssa.

ILMOITUS (SISÄLTÖ JATKUU ALLA)

Patentin mukaan uudella hd-vinyylillä on 30% enemmän kapasiteettia, 30% enemmän ääntä ja 100% paremman äänen tavalliseen lp-levyyn verrattuna.

Uusia levyjä pääsee soittamaan tavallisella vinyylisoittimella, mutta vielä paremman lopputuloksen saa tulevalla hd-levy-yhteensopivalla levysoittimella.

Ihmeiden aika ei ole ohi.

  • Pekka J. Poutiainen

    Ns. Vinyyli ei yleensä ole mitään vinyyliä vaan halpaa sekoitusmateriaalia -kustannustekijät ! Esim. 1960-luvun äänilevyt prässättiin lähinnä “näkkileipää” muistuttavaan massaan – karhea rakenne. Sen ajan Britti-popin alkuperäispainoksia ei kannata etsiä -ostakaa uusintapainoksia kehoitin jo aikoinaan äänilevyjä maahantuoneena.Ajan tuotannossa on muitakin ongelmia – kuten välinpitämättömään tyyliin tehtiin muusta kuin masternauhasta kaikkine virheineen. Vasta 2000 luvulla on saanut joiltakin artisteilta laadukkaita painoksia. Ainoastaan joitakin klassisen tuotannon levymerkkejä saattoi suositella – lähinnä Philips sekä Decca. CD-4 tuotanto 1970-luvulla prässättiin aika puhtaaseen vinyyliin.1980-luvulla DMM tekniikan myötä materiaalivalintaan kiinnitettiin jo huomiota – ainakin klassisen tuotannon suhteen. Väite 30% enemmän ääntä on virheellinen – asteikko on logaritminen eikä lineaarinen kuten yli 30v. sitten eräälle suurelle magneettinauhojen valmistajalle kerroin. Aika näyttää tuleeko uusi teknologia loppu laatua merkittävästi kohentamaan.