Messuraportti: Highend Helsinki 2016

Jaa Facebookissa

 

MESSUHIFISTELYÄ MUTKATTOMISSA MERKEISSÄ

 

Teksti ja kuvat: Jaakko Eräpuu

ILMOITUS (SISÄLTÖ JATKUU ALLA)

Helsingin Kannelmäessä järjestetty raskaamman hifin katselmus keräsi 13.–14.2.2016 toistakymmentä kaupallista tahoa ja useamman sadan kävijän joukon laitteistojen äärelle. Mukaan oli saatu sekä aiemmilta messuilta tuttua kalustoa että joitain aivan uusiakin tuttavuuksia.

Avarat ja akustisilta ominaisuuksiltaan osin jopa tyydyttävät esittelytilat ja niihin nähden sopusuhtaisena jatkumona virrannut yleisö loivat puitteet leppoisaan ja mutkattomaan tapahtumaan. Vain osastojen välisen äänieristyksen paikoittainen olemattomuus hetkittäin verotti täysipainoista asiaan paneutumista.

Messujen ennenkuulumattomien tuotteiden enemmistö koostui kaiuttimista. Kotimaisen osaamisen tasoa esittelivät niin Aurelia (aiempaa järeämmän lippulaivakaiutin Graphica XL:n prototyypin muodossa) kuin Solaudiokin (demoamalla vastikään Hifimaailmassa testatun Fusionin valmista versiota ja uudistunutta Solsticea, tyyppimerkinnältään II).

Tuontikaiutinten suhteen suurin huomio taisi kiinnittyä Martionin Bullfrogiin ja Goldmundin Prologus Plus -aktiiviin, joka 75 000 euron hintalapullaan voitti kisojen kallein kapine -palkinnon. Bullfrog-parista joutuu pulittamaan ”vain” 10% tästä.

System Audion Pandion 30 ei hintalapulla pullistele, mutta sen pohjoismaisen hillitty ja solakka design vakuutti. Devialetin Phantom-mötikkä hämmästytti muilla avuillaan, muun muassa kyvyillään soida kokoisekseen sekä lujaa että bassokkaasti.

Vinyylikalustoa oli paikalle rahdattu järeimmästä päästä. Pro-Jectin Signature 10 ja Transfigurationin Rondino Nero kaksine SME V -varsineen ja magnetismin avulla levitoivine levylautasineen saivat monen vinylistin kasvoille haaveksivan ilmeen, mutta niin sai Avidin lippulaivakin.

Kuulokemaailman kohauttavin uutuus, Sennheiserin 800S oli messuilla käpisteltävissä kuten myös sen kantaisä 800 ilman ässää sekä Oppo/Hifiman-magnetostaattien parhaimmisto. Toisaalla olivat kuultavissa Stax-malliston uutuudet ja huiput.

Kefin Blade 2, Focalin Sopra 2, Quadin Z4 ja B&W:n 802 Diamond pääsivät näyttämään mistä näyttävien hitec-lattiakaiutinten soundi on tehty, aiempia messuesiintymisiään otollisemmissa olosuhteissa, seuranaan niin Quadin, Audionetin kuin Naiminkin elektroniikkaa.

 

DSC07569Martion Bullfrog, koaksiaalinen torvikaiutin, nimettiin useiden suulla messujen parhaimmiston edustajaksi. Kaiutin esiintyy Sillä korvalla -sarjan kokeilussa Hifimaailman pian ilmestyvässä numerossa 2/16.

 

DSC07558Norjalaisen raskaan hifin paluu tapahtuu Electrocompanietin merkeissä. Nemo-monopäätteistä ei hönkä lopu kovin helpolla. 2 x 600W kahdeksaan ohmiin ja neljään ohmiin tuplat.

 

DSC07583Johtotason kokoontumisajot. Mukana myös tyylikkäästi työstetty virtakoivuhalko. TK-Cables, Made In Finland.

 

DSC07591Ranskalaista eleganssia ja suomalaista designia. Devialet Phantom on ällistyttävän äänekäs pallero, neljällä puujalallakin.

 

DSC07595Goldmund Prologus Plus: aktiivista langattomuutta jalustan järeydestä tinkimättä.

 

DSC07578Hifiklinikan Kari Kuismanen lataa Transfiguration/SME/Benz Micro/Heed Thesis -kattaustaan vinyylituokiota varten.

 

DSC07563Moonin uusi 280D-muunnin/digitaalinen etuvahvistin osaa käsitellä myös dsd256-bittivirtaa. Muut kyvyt paljastunevat Hifimaailman testistä tuota pikaa.

 

DSC07557Solaudion Solstice on nyt versio II ja lattiakaiutin. Vieressään pykälää tuhdimpi vaihtoehto Fusion uudessa kuosissaan.

 

DSC07592Uusi Sennheiser HD800S kovassa seurassa. Hifiman, Oppo ja ässätön HD800 tarjoavat haastetta kyllin.

 

DSC07576Pro-Ject Signature 10 on näyttävä ilmestys. Nadin ja osin myös Pro-Jectin oma elektroniikka välittivät signaalin kaiuttimille toistettavaksi.

 

DSC07589Kef Blade 2 on muotovalio ja hyvä-ääninen toistin. Seuralaisensa Audionetit lukeutunevat vain jälkimmäiseen kategoriaan pelkistettyine kantikkuuksineen.

 

DSC07590B&W:n Diamond-sarjan pienin, myös 805, erottuu massasta virtaviivaisuudellaan.

 

 

  • Jouni Heikkinen

    OT: Devialetin alla oleva jakkara näyttää kyllä enempi Ikean kopiolta, kuin suomalaisen muotoilun kruunulta.