Tuotetestaajat ihastuivat Samsungin SUHD-televisioon

Jaa Facebookissa

Hifimaailma ja Samsung hakivat yhteistyössä tuotetestaajia uudelle 55-tuumaiselle JS9005-SUHD-televisiolle. Yli tuhannen hakemuksen joukosta valitsimme neljä testaajaa, jotka käyttivät Samsungia kuukauden ajan kotioloissa. Jotain television positiivisesta vastaanotosta kertoo sekin, että testijakson päätteeksi kolme neljästä testaajastamme päätti hankkia testilaitteen itselleen erikoishintaan.

Hifimaailman toimituksen tekemä testi SUHD-televisiosta löytyy tänään 21.8. ilmestyneestä Hifimaailma-lehdestä.

Mervi Seppälä

31-vuotias Mervi on kotoisin Peipohjasta. Hänen kotonaan televisioon on kytketty blu-ray-soitin ja pelikonsoli. Mervin mielestä parasta Samsungissa oli mykistävän hyvä kuvanlaatu ja helppokäyttöisyys. Kotiovelle toimitetun television asennus ja käyttöönotto sujuivat helposti, ja 4k-videot Netflixistä ja Youtubesta tekivät suuren vaikutuksen.

ILMOITUS (SISÄLTÖ JATKUU ALLA)

Sarjoja Mervin perhe katseli Netflixin lisäksi myös Viaplaystä. Käyttö koostui perusasioista, kuten sarjojen, elokuvien, lastenohjelmien, uutisten ja urheilun katsomisesta. Peruskanavien ja niiden teräväpiirtoversioiden välillä he huomasivat selvän eron.

Kuvanlaatu ylitti Mervin odotukset. ”Kuvanlaatu on parempi kuin mitä kuvittelinkaan sen olevan. 4K-kuvanlaatuiset ohjelmat ovat vielä harvassa, mutta nämä ohjelmat näyttivät todella hyviltä ja laadukkailta. Testilaitteella tuli katsottua HD-laatuisia ohjelmia paljon ja nekin näyttivät todella hyvältä.”

Kaikkia aikaisemmin käyttämiään sovelluksia Mervi ei Samsungin Tizen-palvelusta löytänyt heti testijakson alussa, mutta valikoima parani ajan kuluessa. Nyt tarjolla on lähes kaikki totutut sovellukset.

Kylässä käyneet vieraatkin ovat saaneet ihastella 4k-kuvaa. Vierailta on saanutkin kuulla todella positiivisten reaktioita. Samsungin tuotteisiin tyytyväiseksi tunnustautuva Mervi on luonnollisesti suositellut testaamaansa televisiota ystävilleen.

Vapaat kommentit

”Päällimmäisenä testilaitteesta jäi mieleen todella laadukas ja selkeä kuvanlaatu. Uusi Smart TV Tizen on myös helppokäyttöisempi ja selkeämpi kuin vanhempi Smart TV. Samsungin kautta testilaitteen toimitus ja kysymyksiin vastaaminen sujuivat ongelmitta ja kaupan päällisenä toimitettu Samsung Curved Soundbar oli ilahduttava lisä, joka toi elokuvakokemuksiin mukavasti lisää potkua. Laite on lunastanut kirkkaasti paikkansa olohuoneen keskipisteenä ja koko perheen jokapäiväisenä käyttölaitteena.”

Tommi Kaasalainen

38-vuotias Tommi on pitkän linjan kotiteatteriharrastaja Helsingistä. Nyt hänellä on käytössään kotiteatterihuone tykkeineen, mutta suunnitelmissa on kotiteatteri olohuoneeseen television ympärille. Hän oli kotitestin lisäksi Hifimaailman toimituksen vieraana testaamassa televisiota.

Tommin kokemukset ensimmäisestä älytelevisiosta olivat kaiken kaikkiaan positiiviset. ”Tv:n käyttö monipuolistuu huomattavasti uusien toiminnallisuuksien myötä. Myös perhe tykkäsi suuremmasta ja paremmasta kuvasta verrattuna vanhaan 42-tuumaiseen telkkariin.”

Käytettävyys uuden kaukosäätimen ja käyttöliittymän myötä olivat Tommin mieleen. Perheessä katsottiin tavallisten tv-lähetysten lisäksi Netflixiä, ohjelmia tallentavalta digiboksilta sekä maikkarin ohjelmia Katsomo-sovelluksella. Katsomo toimi luotettavasti, mutta kokeilussa Netflixin kanssa oli välillä ongelmia nopeasta kuituverkkoyhteydestä huolimatta.

Näiden lisäksi Tommi käytti mobiililaitteista valokuvia esittävää sovellusta, jonka kanssa tosin oli omia kankeuksia. ”Sovellus oli aika hidas mutta sekään ei haitannut niin paljon kuin se, että TV ei osannut automaattisesti skaalata kuvia koko ruudun kokoisiksi vaan ne jäivät ruudun keskelle pieninä.” Myös Airplay-tuen puute oli hänen mielestään merkittävä.

Vapaat kommentit

”Kiitos mahdollisuudesta osallistua. Pääsi huomattavasti paremmin tuotteeseen “sisään” kuin jossain kodinkoneliikkeessä sählätessä. TV itsessään on kokonaisuudessaan tyylikäs laite alkaen siitä, kun sen ottaa laatikosta pois. Lähes kaikki yksityiskohdat on mietitty loppuun saakka. Hifimaailman kuvanlaadun testaukseen osallistuminen oli mielenkiintoinen ja opettavainen sessio tv:n arviointiin.”

Heikki Lepo

32-vuotias Heikki on ahkera penkkiurheilija. Televisiosta hän katsoo ystäviensä kanssa muun muassa jalkapallon Valioliigaa, Serie A:ta sekä NHL:ää. Ahkerassa käytössä ovat myös pelikoneet, elokuvia unohtamatta.

Samsung SUHD -kokemusta Heikki kuvailee huikeaksi. Elokuvien katselu kotona siirtyi kokonaan uudelle tasolle. Varsinkin sotaelokuvien ja trillereiden tunnelma oli entistä vahvempi. Myös urheilun seurannan mielenkiinto kasvoi.

Television katsomisen lisäksi Heikki käytti televisiota myös pelaamiseen pleikkarilla ja musiikiin kuunteluun tietokoneelta. Tässä suhteessa mukana toimitettu soundbar tuli tarpeeseen. Sovelluksista Heikki käytti enimmäkseen Netflixiä ja YLE Areenaa. Hän olisi kuitenkin kaivannut tekstinsyöttöön jotain näppäimistön tapaista, josta olisi ollut hyöytä ohjelmia etsiessä.
Television itselleen ostanut Heikki sanoo, että elokuvateatteriin on enää ihan turha mennä. Samsung-testi kasvatti entisestään luottoa merkkiä kohtaan.

Vapaat kommentit

”Samsungin suhd tv oli mullistava kokemus kotona katseltavaan viihteeseen. En olisi heti uskonut kuinka elokuvateatterimaisen tunnelman tv sai aikaan. Curved-ominaisuus saa jotenkin uppoutumaan sisältöön paremmin ja soundbar viimeistelee kokemuksen huikeaksi. Olenkin suositellut kaikille lämpimästi kaarevaa tv:tä. Kiitos paljon mahdollisuudesta päästä testaamaan tv:tä.”

Ville Partanen

36-vuotias espoolainen on elokuvien ja sarjojen suurkuluttaja. Netflixin lisäksi Ville on tottunut käyttämään SF Anytimeä ja HBO:ta. Odotukset uuden paneelitekniikan suhteen olivat korkealla, ja kuvan suhteen ne täyttyivätkin. Hänen mukaansa Samsung tarjosi poskettoman hyvää ja kolmiulotteista kuvaa. Myös mustan taso on lcd-televisioksi ”riittävä”.

Ville käytti Samsungin tarjoamia sovelluksia kattavasit. Netflixin, Youtuben, Ruudun ja Katsomon lisäksi käytössä olivat Smartshare- ja dlna-toiminnot. Uutta hdr-tukea hän kokeili usb-tikulle netistä ladatuilta tiedostoilta. ” Kuvanlaatu oli erityisesti varjojen osalta todella upeaa katsottavaa. Tuntui huikealta katsella kotioloissa kuvaa, joka tulee yleistymään massakäytössä vasta vuosien päästä.”

Ville jäi kaipaamaan muistipaikkoja erilaisilla katselutilanteille. ” Videotykillä olen tottunut siihen, että yhden napin päässä on täysin erilaiset säädöt eri tilanteisiin: pimennetty huone, normitila, urheilu. Näiden tilojen väliset erot ovat suuret ja olisi todella tärkeää, että tiloja voi tallentaa..”

Vaikka moni älytelevision ominaisuus toimiikin hienosti, esimerkiksi viimeksi käytettyjen sovellusten pikavalik ko, erityisesti elektronisen ohjelmaoppaan (epg) toimintaan Ville kaipaisi parannuksia pientä kaukosäädintä käytettäessä. MiniEPG:stä kunnon versioon pääsemiseksi tarvitaan liian monta näppäinpainallusta. Tizenissä hän näkee viilaustarpeista huolimatta potentiaalia.

Vapaat kommentit

”Kuvanlaatu on poikkeuksellisen upea. Käytännössä tähän kiteytyy koko television upeus: pienen säädön jälkeen televisio tarjoaa parasta kuvanlaatua mitä olen nähnyt. Kuvan perusmusta ei pilveile lainkaan vaan on oikeasti mustaa. Pienenä kauneusvirheenä kuvan kontrasti/musta/värit heikkenevät yllättävän nopeasti jos katselukulma ei ole ideaalinen. Siten töllöä tulisi katsoa koko ajan sweetspotista.”