Voimaradio konkurssiin

Jaa Facebookissa

Näin päättyi yhden kotimaisen merkin pitkä historia, kun 1950-luvulla perustettu Voimaradio tuli tiensä päähän.

Voimaradio oli suomalainen äänentoistoalan keksijä-uranuurtaja Tapio Matti Köykän luomus. Kuuluisaksi Köykkä tuli 1960-luvulla kehittämästään Ortoperspekta-stereojärjestelmästä. Hän myös ensimmäisenä havaitsi TIM-särönä tunnetun ilmiön.

Köykkä perusti Vaasan Radiokonepaja Oyn, joka myi radioita ja valmisti äänentoistolaitteita, kauittimia ja ääniprojektoreita.

ILMOITUS (SISÄLTÖ JATKUU ALLA)

Vuosina 1937-1939 Köykkä toimi Helsinkiin perustetun Haapala Oy:n radiotehtaan johtajana ja pääsuunnittelijana. Tämä tehdas valmisti mm. Wattram-merkkisiä radioita. Hetken Köykkä oli AEG:n Telefunken-työpajan päällikkönä.

Jatkosodan päätyttyä Köykkä toimi vuonna 1943 perustetun Oy Radioputki Ab:n teknisenä johtajana. Kotimaiset radioputket eivät kuitenkaan pärjänneet ulkomaalaisille, ja Köykkä siirtyi Suomen Philips Oy:n mittalaiteosaston päälliköksi.

Vuonna 1953 hänestä tuli Helvar Oy:n laboratorion päällikkö ja radioiden suunnittelija. Tuolloin hän keksi maailmalla mainetta niittäneen vastavaihevahvistimen, jonka keksinnön hyödyntämistä varten Köykkä perusti Voimaradio Oyn.

voima op3

Voimaradio Oy valmisti keskusradioita ja muita äänentoistolaitteita ammattikäyttäjille. Voimaradion valmistamien Voima-merkkistenä putkivahvistimien tunnetuin malli oli Voima OP3.

1960-luvulla Köykkä nosti oikeusjutun Bang & Olufsenia vastaan koskien hänen Ortoperspekta-stereojärjestelmäänsä. Köykkä voitti ja Voimaradio Oy sai korvauksia Bang & Olufsenilta ja Lohja Oy:ltä. ASA Radio ja Salora sopivat patentin käytöstä Köykän kanssa.
(Wikipedia)

Nuoren polven tekijät jatkoivat 2000-luvulla Köykän yrityksen toimintaa ja ottivat käyttöön EKS-nimen. Firma valmisti DJ-laitteita Otus-merkillä. Vielä vuosi sitten kehitystyö oli päällä, mutta sitten tuli lorun loppu.