JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Artikkeli
Reportaasi

Samu Sau­ra­ma

Tietoa: Kaiuttimien sijoittelu

Kaiutin toimii aina yhdessä huoneen kanssa. Siksi sijoittelulla on erittäin suuri vaikutus ääneen, eikä väärin sijoitettu kaiutin anna läheskään parastaan. Yleinen äänensävy, huoneeseen heräävät bassoresonanssit ja tilanvälityskyky muuttuvat kaikki kaiuttimen paikan mukana.

Hi­fi­maa­il­man lu­ki­ja var­mas­ti ym­mär­tää, et­tä lat­ti­a­kai­u­tin­ta ei ole tar­koi­tet­tu si­joi­tet­ta­vak­si kir­ja­hyl­lyn pääl­le poi­kit­tain ei­kä ja­lus­ta­kai­u­tin­ta lat­ti­al­le soh­van taak­se. Oi­kea kai­u­tin­si­joit­te­lu vaa­tii sil­ti hie­man pa­neu­tu­mis­ta ja ah­ke­raa ko­kei­lua omas­sa huo­nees­sa. Kos­ka jo­kai­nen huo­ne on oman­lai­sen­sa ja jo­kai­sel­la kai­u­tin­mal­lil­la omat piir­teen­sä, kuun­te­li­ja jou­tuu it­se et­si­mään omaa ma­ku­aan par­hai­ten pal­ve­le­van si­joi­tuk­sen.

Pe­rin­tei­ses­sä ste­re­o­jär­jes­tel­mäs­sä ka­na­via on vain kak­si, jo­ten hyvä paik­ka pi­tää löy­tää on­nek­si vain kah­del­le kai­ut­ti­mel­le. Moni on kyl­lä tul­lut sot­keu­tu­neek­si sub­woo­fe­riin, jol­loin se­kin pi­täi­si saa­da sekä si­sus­tuk­sel­li­ses­ti et­tä akus­ti­ses­ti so­pi­vaan koh­taan. Ko­ti­te­at­te­ris­sa kai­ut­ti­mien mää­rä lä­hen­te­lee pa­him­mil­laan kym­men­tä. Ko­ti­o­lo­suh­teis­sa jou­du­taan te­ke­mään yleen­sä komp­ro­mis­se­ja, mut­ta va­lit­se­mal­la tar­koi­tuk­seen so­pi­vat kai­ut­ti­met saa­daan ta­val­li­ses­sa­kin huo­nees­sa hyvä lop­pu­tu­los.

Tyy­pil­li­sen ko­te­lo­kai­ut­ti­men ää­nes­tä tu­lee suo­raan kuun­te­lu­pai­kal­le vain 10–20 pro­sent­tia. Lo­put ovat huo­neen pin­to­jen kaut­ta tul­lei­ta hei­jas­tuk­sia. On siis erit­täin sel­vää, et­tä huo­ne vai­kut­taa hy­vin pal­jon.

Kos­ka huo­nees­ta tu­le­vat hei­jas­tuk­set pää­o­sin sot­ke­vat ään­tä, nii­den mi­ni­moin­nil­la voi­daan pa­ran­taa ää­nen­laa­tua. Akus­toin­nin li­säk­si hyvä rat­kai­su on kuun­nel­la kai­ut­ti­mia mah­dol­li­sim­man lä­hel­tä, jol­loin suo­ran ää­nen osuus kas­vaa ja hei­jas­tuk­sien vä­he­nee. Mitä pis­te­mäi­sem­pi ää­ni­läh­de kai­u­tin on, sitä lä­hem­pää sitä voi­daan kuun­nel­la. Isot mo­ni­tie­kai­ut­ti­met vaa­ti­vat jos­kus jopa kol­men-nel­jän met­rin kuun­te­lu­e­täi­syy­den, jot­ta nii­den ää­ni kuu­los­tai­si yh­te­näi­sel­tä. Pie­net kak­si­tie­kai­ut­ti­met ja eten­kin ko­ak­si­aa­lie­le­ment­tiin pe­rus­tu­vat mal­lit saat­ta­vat taas ol­la toi­mi­via hy­vin­kin lä­hel­lä kuun­nel­ta­es­sa.

Etäi­syyt­tä sei­niin

Ih­mi­sen kuu­lo­ais­ti, kor­va ja ai­vot yh­des­sä, re­a­goi eri ta­val­la eri ai­ka­na tu­le­viin ää­niin. Jos suo­raa ään­tä seu­raa­va hei­jas­tus tu­lee hy­vin no­pe­as­ti, se sot­kee al­ku­pe­räis­tä in­for­maa­ti­o­ta. Vas­taa­vas­ti kun hei­jas­tus tu­lee riit­tä­vän pal­jon al­ku­pe­räis­tä sig­naa­lia myö­hem­min, kuu­lo­ais­ti osaa tul­ki­ta ää­nen hei­jas­tuk­sek­si, ti­lan akus­tii­kas­ta joh­tu­vak­si asi­ak­si. Raja, jos­sa kuu­lo ym­mär­tää ää­nen hei­jas­tuk­sek­si on muu­ta­man kym­me­nen mil­li­se­kun­nin koh­dal­la.

Käy­tän­nös­sä se tar­koit­taa, et­tä ta­val­li­ses­sa huo­nees­sa kai­kil­la en­sim­mäi­sil­lä hei­jas­tuk­sil­la on tai­pu­mus ol­la hai­tal­li­sia. Vaik­ka kai­u­tin­ta ja kuun­te­lu­paik­kaa ei sai­si­kaan met­rien pää­hän sei­nis­tä, kar­ke­as­ti yleis­tä­en suu­rem­pi etäi­syys on ai­na hy­väs­tä. 80 sent­tiä on ai­na pa­rem­pi kuin 20 sent­tiä. Se­kin aut­taa, et­tä pi­tem­pään kul­ke­nut ää­ni vai­me­nee enem­män.

Bas­so­tois­ton kan­nal­ta sei­näs­sä kiin­ni ole­vat kai­ut­ti­met ja kuun­te­lu­paik­ka ovat han­ka­lin mah­dol­li­nen rat­kai­su sei­so­vien aal­to­jen ta­kia. Täl­lai­nen si­joi­tus he­rät­tää te­hok­kaim­min huo­nee­seen syn­ty­vät moo­dit. Tu­lok­se­na on hel­pos­ti jy­rää­vän voi­ma­kas ja sä­vyil­tään su­men­tu­nut bas­so­pää. Jos kuun­te­lu­paik­ka on ihan ta­ka­sei­nää vas­ten, myös ste­re­o­ku­va kär­sii pään ta­kaa pian suo­ran ää­nen jäl­keen tu­le­vis­ta hei­jas­tuk­sis­ta.

Kan­nat­taa muis­taa, et­tä ta­va­no­mai­nen ko­te­lo­kai­u­tin on bas­so­a­lu­eel­la ja alem­mal­la kes­ki­a­lu­eel­la ai­na ym­pä­ri­sä­tei­le­vä ja se muut­tuu puo­li­a­va­ruu­teen sä­tei­le­väk­si vas­ta 1–2 ki­lo­hert­sin koh­dal­la. Kai­ut­ti­men tois­to on suun­ni­tel­tu ta­sa­pai­noi­sek­si yleen­sä sel­lai­seen si­joi­tuk­seen, jos­sa kai­u­tin ei ole ihan ta­ka­naan ole­vas­sa sei­näs­sä kiin­ni. Etäi­syy­den vä­hen­ty­es­sä bas­son ja ala­kes­ki­a­lu­een taso kas­vaa ja al­kaa peit­tää ylem­piä ää­ni­a­lu­ei­ta al­leen. Li­säk­si mitä lä­hem­pä­nä kai­ut­ti­mia nii­den ta­ka­na ole­va sei­nä on, sitä voi­mak­kaam­pi hei­jas­tus siel­tä­kin tu­lee sot­ke­maan ste­re­o­ku­vaa.

Ta­ka­sei­nän tuo­man ko­ros­tuk­sen li­säk­si si­joit­te­lua täy­tyy tie­tys­ti ha­kea sil­lä­kin pe­rus­teel­la, et­tä sei­so­vat aal­lot ei­vät ai­heu­ta bas­so­vas­tee­seen pa­ho­ja ko­ros­tu­mia tai vai­men­tu­mia. Oi­kea etäi­syys riip­puu ai­na ti­lan­tees­ta ja löy­tyy vain ko­kei­le­mal­la.

Käyt­tä­mäl­lä hy­väk­si kul­tai­sen leik­kauk­sen suh­det­ta löy­tyy usein yk­si toi­mi­va vaih­to­eh­to kuun­te­lu­pai­kal­le.

Pi­tuus­suun­nas­sa yk­si ko­kei­le­mi­sen ar­voi­nen vaih­to­eh­to on ja­kaa huo­ne kul­tai­sen leik­kauk­sen mu­kaan. Joko niin, et­tä 62 pro­sent­tia huo­neen pi­tuu­des­ta jää kuun­te­li­jan etu­puo­lel­le tai, jos huo­ne on pit­kä ja mah­dol­lis­taa asi­an, 62 pro­sent­tia huo­neen pi­tuu­des­ta jää kuun­te­li­jan taak­se. Vaih­to­eh­to voi toi­mia erit­täin hy­vin nor­maa­lil­la ko­te­lo­kai­ut­ti­mel­la. Di­po­li­kai­ut­ti­mel­la pa­rem­pi rat­kai­su on ylei­nen suo­si­tus, jos­sa kai­ut­ti­met ovat huo­neen kol­ma­so­san pääs­sä etu­sei­näs­tä ja kuun­te­li­ja vas­taa­val­la ta­val­la kol­ma­so­san pääs­sä ta­ka­sei­näs­tä.

Sym­met­ria pää­o­sin hyvä asia

Ste­re­o­ku­van muo­dos­tu­mi­nen vaa­tii kai­u­tin­si­joit­te­lul­ta si­vu­suun­tais­ta sym­met­ri­aa. Jos va­sem­mal­la ja oi­ke­al­la ole­vat sei­nät ovat sel­väs­ti eri etäi­syy­del­lä kuun­te­lu­pai­kal­ta ja pal­jon toi­sis­taan poik­ke­a­via akus­ti­sil­ta omi­nai­suuk­sil­taan, tark­kaa ste­re­o­ku­vaa ei pys­ty­tä luo­maan. Mitä lä­hem­pä­nä si­vu­sei­nät ovat kai­ut­ti­mia, sitä no­pe­am­min ja voi­mak­kaam­pi­na niis­tä tu­le­vat hei­jas­tuk­set saa­pu­vat kuun­te­lu­pai­kal­le sot­ke­maan suo­raan kai­ut­ti­mis­ta saa­pu­vaa ään­tä.

Esi­merk­ki­ti­la 1: Kai­ut­ti­mien si­joit­te­lu on hy­vin epä­e­dul­li­nen, ste­re­o­ku­va ei ole va­kaa, ja bas­so­re­so­nans­sit ovat pa­ho­ja.

Esi­merk­ki­ti­la 1 on pa­hin­ta mah­dol­lis­ta si­joi­tus­ta ku­vaa­va. Soh­val­la ole­van kuun­te­lu­pai­kan oi­ke­al­la puo­lel­la on iso ik­ku­na, ja oi­kea kai­u­tin ai­van sen vie­res­sä. Ik­ku­na hei­jas­taa lä­hes täy­del­li­ses­ti kes­ki­a­lu­een ja dis­kan­tin. Hei­jas­tus on erit­täin voi­ma­kas ja tu­lee hy­vin no­pe­as­ti suo­ran ää­nen jäl­keen. Vas­taa­vas­ti va­sem­man kai­ut­ti­men va­sem­mal­la puo­lel­la ää­nel­lä on run­saas­ti ti­laa vai­men­tua toi­seen soh­vaan ja kau­ka­na sei­nus­tal­la ole­vaan kir­ja­hyl­lyyn. Hei­jas­tus on pal­jon oi­ke­an­puo­leis­ta vai­me­am­pi, ja se saa­puu sel­väs­ti myö­hem­min. Li­säk­si oi­ke­an­puo­lei­nen kai­u­tin on lä­hes nur­kas­sa kiin­ni ja sik­si he­rät­tää var­mas­ti jo­kai­sen sei­so­van aal­lon. Ää­ni on täl­löin voi­mak­kaas­ti bas­so­ko­ros­tei­nen.

Esi­merk­ki­ti­la 2: Huo­neen jär­jes­tys on suun­ni­tel­tu niin, et­tä sym­met­ri­nen si­joi­tus mah­dol­lis­taa hy­vän ste­re­o­ku­van ja etäi­syys sei­niin ta­sa­pai­noi­sen bas­so­tois­ton.

Toi­ses­sa esi­mer­kis­sä sa­maa huo­net­ta käy­te­tään mu­sii­kin­kuun­te­lun kan­nal­ta jär­ke­väm­min. Kai­ut­ti­met ovat sym­met­ri­ses­ti ik­ku­na­pää­dys­sä ir­ti pää­ty- ja si­vu­sei­nis­tä, mo­lem­mil­la sei­nus­toil­la on soh­vat, ja tuo­li on siir­ret­ty kes­ki­lin­jal­le kuun­te­lu­pai­kak­si. Li­säk­si kuun­te­lu­paik­ka ei ole kiin­ni ta­ka­sei­näs­sä. Täl­löin ste­re­o­ku­vas­ta tu­lee huo­mat­ta­vas­ti tar­kem­pi, ja myös bas­so­tois­to on pal­jon ta­sa­pai­noi­sem­pi.

Sub­woo­fe­rin tar­peet

Oli kyse sit­ten elo­ku­va­käy­tös­tä tai mu­sii­kis­ta, hy­vin sää­det­ty ja oi­kein si­joi­tet­tu li­sä­bas­so tuo auk­to­ri­teet­tia ja sy­vyyt­tä ää­neen. Mitä ma­ta­lam­mal­le sub­ba­rin tois­to­kais­ta on ra­jat­tu, sitä va­paam­paa sen si­joi­tus on. Ak­tii­vi­sub­woo­fe­ris­sa on ai­na mah­dol­li­suus ta­son­sää­töön, jo­ten sen suh­teen on­gel­maa ei ole. Sil­ti jo elo­ku­va­käy­tös­sä tyy­pil­li­nen 80 hert­sin ja­ko­taa­juus vaa­tii oi­ke­an pai­kan ha­ke­mis­ta, jot­ta pa­rin ok­taa­vin le­vyi­nen 20–80 hert­sin alue hoi­tui­si ta­sa­pai­noi­ses­ti.

Sub­woo­fe­rin tois­toa sot­kee pa­has­ti kak­si asi­aa. Huo­neen moo­dit eli sei­so­vat aal­lot ai­heut­ta­vat ko­ros­tu­mia ja vai­men­tu­mia, jot­ka huo­non­ta­vat taa­juus­vas­tet­ta. Li­säk­si tois­tet­ta­vien taa­juuk­sien aal­lon­pi­tuu­det voi­vat ol­la sa­maa luok­kaa kuin hei­jas­tuk­sen kul­ke­ma mat­ka­e­ro. Jos ta­ka­sei­näs­tä hei­jas­tu­va ää­ni on vas­tak­kai­ses­sa vai­hees­sa kai­ut­ti­mes­ta suo­raan läh­te­nee­seen ver­rat­tu­na, se ai­heut­taa vai­men­tu­man. Vai­men­tu­ma syn­tyy taa­juu­del­le, jota vas­taa­van aal­lon­pi­tuu­den nel­jä­so­sa on sama kuin kai­ut­ti­men etäi­syys sei­näs­tä.

Esi­mer­kik­si puo­len met­rin pääs­sä sei­näs­tä ole­va sub­woo­fer saa vas­tee­seen vai­men­tu­man 343 m/s / 4 * 0,5 m taa­juu­del­le eli 170 hert­sin koh­dal­le. Yleen­sä tämä on jo tur­val­li­ses­ti li­sä­bas­son tois­to­kais­tan ul­ko­puo­lel­la. Pää­kai­ut­ti­mien tois­toon tuol­lai­nen etäi­syys vai­kut­taa, mut­ta nii­den si­joi­tuk­ses­sa on pak­ko ot­taa huo­mi­oon muut­kin sei­kat ja hy­väk­syä mah­dol­li­nen ka­pe­a­kais­tai­nen vai­men­tu­ma. Toi­saal­ta jos kuun­te­lu­paik­ka on 1,4 met­riä ir­ti ta­ka­sei­näs­tä, vas­taa­van­lai­nen kuop­pa vas­tee­seen tu­lee 343 m/s / 4 * 1,4 m eli noin 60 hert­sin alu­eel­le.

Ta­ka­sei­näs­tä tu­le­va hei­jas­tus on vas­tak­kai­ses­sa vai­hees­sa suo­ran ää­nen kans­sa ja ai­heut­taa kuo­pan bas­so­vas­tee­seen.

Kuun­te­lu­pai­kal­la liik­ku­mal­la on help­poa mää­ri­tel­lä, kum­mas­sa suun­nas­sa sub­woo­fe­rin paik­kaa pi­tää muut­taa. Jos liik­ku­mal­la si­vu­suun­nas­sa saa­daan bas­so­a­lu­et­ta tois­tu­maan ta­sai­sem­min, pi­tää sub­woo­fe­ri­a­kin siir­tää si­vu­suun­nas­sa. Vas­taa­vas­ti sama pä­tee pi­tuus­suun­taan. Pis­te­taa­juuk­sia si­säl­tä­vä tes­ti­le­vy on eri­no­mai­nen apu et­sit­tä­es­sä pa­ras­ta paik­kaa li­sä­bas­sol­le. Omil­la kor­vil­la­kin kuu­lee pa­him­mat vai­men­tu­mat ja ko­ros­tu­mat, mut­ta ha­lu­tes­saan voi de­si­be­li­mit­ta­rin ot­taa avuk­si.

Kes­ki­ka­na­va koh­dal­leen

Ih­mi­sen kuu­lo pys­tyy ais­ti­maan tar­kan ää­nen suun­nan etu­sek­to­ris­ta käyt­tä­mäl­lä hy­väk­si kor­vien vä­li­sen etäi­syy­den ai­heut­ta­maa vii­vet­tä ää­nen saa­pu­mi­ses­sa oi­ke­aan ja va­sem­paan kor­vaan. Toi­saal­ta tämä ra­joit­taa suun­ta­kuu­lon toi­min­nan niil­le taa­juuk­sil­le, joil­la aal­lon­pi­tuus ei kas­va ker­ta­luok­kaa suu­rem­mak­si kuin tuo etäi­syys. Li­sä­a­pu­na on kor­van­leh­den muo­to, joka muut­taa ää­nen sä­vyä riip­pu­en sii­tä, tu­lee­ko ää­ni edes­tä vai ta­kaa. Ta­kaa tu­le­vil­le ää­nil­le kuu­lo­ais­ti ei kui­ten­kaan pys­ty mää­rit­te­le­mään tark­kaa suun­taa.

Kes­ki­kai­u­tin on pal­jon pää­kai­ut­ti­mia alem­pa­na, ja ää­nen­laa­tu kär­sii voi­mak­kaas­ta lat­ti­a­hei­jas­tuk­ses­ta. Li­säk­si kai­ut­ti­met poik­ke­a­vat ra­ken­teel­li­ses­ti toi­sis­taan.

Mo­ni­ka­na­va­ää­nel­lä oi­kea kai­u­tin­si­joit­te­lu on kriit­ti­sin­tä kuun­nel­ta­es­sa mo­ni­ka­na­vais­ta mu­siik­kia. Elo­ku­va­ma­te­ri­aa­lil­la kuva, ja toi­vot­ta­vas­ti myös juo­ni, vie­vät osit­tain huo­mi­o­ta pois ää­nes­tä, ja tämä mah­dol­lis­taa isom­pien komp­ro­mis­sien teon. Se on tie­tys­ti sel­vää, et­tä kaik­kien kai­ut­ti­mien pi­täi­si ol­la ää­nen­sä­vyl­tään mah­dol­li­sim­man sa­man­kal­tai­sia. Li­säk­si mer­ki­tys­tä on kai­ut­ti­men suun­ta­ku­vi­ol­la ja vai­he­käyt­täy­ty­mi­sel­lä, eli ident­ti­nen vii­sik­ko on pe­ri­aat­tees­sa ihan­teel­li­nen rat­kai­su mo­ni­ka­na­va­jär­jes­tel­män kai­ut­ti­mik­si.

Pe­ri­aat­teen ja käy­tän­nön ero tu­lee sii­nä, mi­ten kai­ut­ti­met si­joi­te­taan, ja mil­lais­ta sig­naa­lia niil­lä tois­te­taan. Kes­ki­ka­na­van ti­lan­ne on sel­vem­pi, kos­ka se on yh­des­sä va­sem­man ja oi­ke­an kans­sa muo­dos­ta­mas­sa tar­kas­ti ha­vain­noi­ta­vaa etu­sek­to­ria. Kaik­kien kol­men etu­kai­ut­ti­men pi­täi­si­kin pys­tyä mah­dol­li­sim­man ident­ti­seen tois­toon. Käy­tän­nös­sä kes­ki­ka­na­van bas­so­tois­to oh­ja­taan lä­hes ai­na pää­kai­ut­ti­mil­le tai sub­woo­fe­ril­le, eli riit­tää, et­tä tois­to on yh­te­näis­tä noin sa­das­ta hert­sis­tä al­ka­en.

Kes­ki­kai­u­tin on sa­mal­la kor­keu­del­la pää­kai­ut­ti­mien kans­sa ja tois­tol­taan yh­te­ne­vä noin sa­das­ta hert­sis­tä ylös­päin.

Kes­ki­ka­na­van pa­ras paik­ka oli­si si­vu­suun­nas­sa ta­san va­sem­man ja oi­ke­an puo­li­vä­lis­sä sekä kor­keus­suun­nas­sa kes­ki­ää­ni- ja dis­kant­tie­le­men­teil­tään nii­den kans­sa sa­mal­la eli is­tu­van kuun­te­li­jan kor­van ta­sol­la. Var­sin­kin pys­ty­suun­nas­sa muu­ta­man kym­me­nen sen­tin ero on har­voin sel­väs­ti kuul­ta­vis­sa. To­sin jos kes­ki­ka­na­van kai­u­tin aset­tuu hy­vin alas, lat­ti­as­ta tu­le­va hei­jas­tus sot­kee ään­tä pal­jon. Etäi­syys ta­ka­sei­nään pi­tää ha­kea so­pi­vak­si niin, et­tei sei­nä ko­ros­ta lii­kaa ala­kes­ki­a­lu­et­ta, kos­ka se te­ki­si ää­nen pak­suk­si ja tuk­koi­sek­si.

Kes­ki- ja sur­round­kai­ut­ti­met ovat eri etäi­syy­del­lä kuun­te­lu­pai­kal­ta kuin pää­ka­na­vat, jo­ten nii­den ään­tä täy­tyy vii­väs­tää vas­taa­vas­ti. Yh­den met­rin ero vas­taa noin kol­mea mil­li­se­kun­tia.

Kaik­kien kai­ut­ti­mien tu­li­si ol­la sa­mal­la etäi­syy­del­lä kuun­te­lu­pai­kal­ta, jot­ta eri sig­naa­lit saa­pui­si­vat kor­viin yh­tä ai­kaa. Käy­tän­nös­sä kes­ki- ja sur­round­ka­na­via jou­du­taan usein vii­väs­tä­mään, jot­ta ne si­joit­tui­si­vat sa­mal­le vir­tu­aa­li­sel­le ym­py­rän­kaa­rel­le, jon­ka kes­ki­pis­te kuun­te­lu­paik­ka on. Kai­kis­sa ko­ti­te­at­te­ri­vah­vis­ti­mis­sa on on­nek­si hy­vät mah­dol­li­suu­det tä­hän. Nor­maa­lis­ti vah­vis­ti­mel­le ker­ro­taan suo­raan etäi­syy­det met­reis­sä, mut­ta jos ai­noa vaih­to­eh­to on an­taa vii­ve, sen voi las­kea si­ten, et­tä yk­si mil­li­se­kun­ti vas­taa 30 sen­tin siir­toa.

Artikkeli
Reportaasi

LISÄÄ LUETTAVAA

Pro-Jectin lippu­lai­va­le­vy­soitin

Pro-Ject on esitellyt uuden kiiltävän Signature 12.2 -levysoittimen.  

Triodit taskussa

iBasso Nunchaku on tasku-dac kahdella vahvistimella.

Hifimaailma 6/24 on ilmestynyt!

Onixilta sacd-pyöritin

Zenith XST20 SACD on Onixin uuden tuotesarjan ensimmäinen laite. 

Marantzin langaton pallo

Marantz Horizon & Grand Horizon ovat luksustason langattomia kaiuttimia. 

Mc-äänirasia sisäisellä stepup-muuntajalla

Ortofonin uusi SPU GTX -äänirasia ei tarvitse ulkoista jänni­te­vah­vis­tusta.  

OePhin kaiuttimia Suomesta

Witchwood on aloittanut tanskalaisen OePhin kaiuttimien maahantuonnin. 

Tune Six

hARt Labin uusi integroitu vahvistin Tune Six tarjoaa putkia ilman itkua.  

Puhtaampaa suoratoistoa

English Network Acousticsin eno2 Ethernet on suunniteltu nostamaan verkon äänenlaatu vinyylin tai cd:n tasolle.

Kaiutin Mundorf-päivityksellä 

Econikin kaiuttimet hyödyntävät kompo­nent­ti­val­mistaja Mundorfin nauha­dis­kant­tie­le­menttiä. 

Yksi eteen, kahdeksan taakse

Bose 901 saa uuden mahdollisuuden, mutta vain lähipii­ri­läi­sille. 

Musii­kin­tuot­tajan hifi-elektroniikkaa

Acousense valmistaa teknisesti omintakeisia, minimalistisia laitteita.  

Monipuolinen kuulokevahvistin

Cayinin kannettavassa C9ii-kuulo­ke­vah­vis­ti­messa on ei niin tavallista tekniikkaa.

Uudesti syntynyt 

Aura VA 40 Rebirth on täysin analoginen integroitu vahvistin legendaarisella esikuvalla. 

Musical Fidelityltä mm/mc-levysoi­ti­ne­si­vah­vistin

Musical Fidelityn uusi M8x Vinyl on balansoitu ja täysin diskreetti phono-aste.