KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Täydellisen hifikokemuksen rakentaminen autoon – huomioi myös tärinät ja melu
Moni haluaa nautiskella musiikin kuuntelusta autolla ajaessaan ja on valmis satsaamaan myös laadukkaaseen äänentoistoon. Laadukas hifijärjestelmä ei kuitenkaan yksinään riitä takaamaan täydellistä äänikokemusta autossa – myös auton tekninen kunto on avainasemassa. Tärinät, kolinat ja resonanssi voivat heikentää kuunteluelämystä merkittävästi.
Laadukas järjestelmä voi maksaa sadoista euroista tuhansiin euroihin
Korkealaatuinen hifijärjestelmä tekee autossa viihtymisestä entistäkin helpompaa. Nykyaikaisissa autoissa tulee jo valmiina mukana hyvä äänentoisto, mutta korkealaatuiset järjestelmät vievät kokemuksen uudelle tasolle. Modernit hifiratkaisut hyödyntävät erilliskaiuttimia, digitaalivahvistimia ja DSP-äänenprosessorointia, joilla ääni voidaan mukauttaa tarkasti auton akustiikkaan sopivaksi. Esimerkiksi merkit kuten Hertz ja Focal ovat tunnettuja laadustaan hifiharrastajien keskuudessa.
Erikseen ostettavat jälkiasennettavat järjestelmät erottuvat vakiojärjestelmistä entistä tarkemmalla toistolla, paremmalla basson hallinnalla ja suuremmalla äänen dynamiikalla. Hintalappuakin hifijärjestelmän tuunaamiselle tulee: perusparannus voi maksaa noin 200–600 €, kun taas huippuluokan järjestelmästä asennustöineen voi joutua maksamaan yli 2 500 euroa. Osien ja työn hinnoissa voi säästää jonkin verran esimerkiksi teetättämällä työn Tallinnassa.
Kolinat ja tärinät hallintaan
Uutta hifijärjestelmää päivittäessä on hyvä aika tarkistaa ja korjata myös autosta kuuluvat tärinät ja kolinat, sillä ne voivat vaikuttaa musiikista nauttimiseen. Kolinat voivat johtua esimerkiksi huonokuntoisesta jousituksesta, kuluneista puslista tai epätasapainossa olevista renkaista. Esimerkiksi vaurioitunut vetoakseli voi puolestaan aiheuttaa resonanssia, joka heikentää bassotoiston tarkkuutta. Kun alusta on kunnossa ja auto liikkuu sulavasti ilman häiriöitä, pääsevät hifilaitteet oikeuksiinsa.
Tärinöiden ja kolinoiden poistamisen ei tarvitse nostaa äänentoiston uusimisprojektin hintaa merkittävästi. Netissä esimeriksi Trodo.fi-verkkokaupasta on mahdollista tilata vaikka puslat, iskuvaimentimet ja vetoakseli edulliseen hintaan. Trodo tarjoaa myös työkalut autonhuoltamiseen, mutta on hyvä muistaa, että esimerkiksi vetoakseli ja jousituksen osat on aina syytä vaihtaa huolellisesti ja ammattimaisesti.
Ota käytännön asiat huomioon
Kun päivität autosi hifijärjestelmää, kannattaa huomioida useita käytännön asioita, jotka vaikuttavat niin lopputulokseen kuin budjettiinkin. Jos autossasi on tehdasasenteinen viihdejärjestelmä, uuden äänentoiston integrointi siihen voi vaatia erikoisadaptereita tai lisämoduuleja, jotta esimerkiksi ohjauspyörän napit ja auton näyttö toimivat uuden laitteen kanssa. Asennustyön määrä voi siis kasvaa.
Tilankäyttö on myös hyvä huomioida – erityisesti jos asennat subwooferin tai useamman vahvistimen. Esimerkiksi takakontin käytettävyys voi heikentyä, kun tilaa on vähemmän. Myös akun virrankulutus kasvaa, ja toisinaan voidaan tarvita jopa tehokkaampi akku tai kondensaattori.
Hintalappu voi kasvaa paljonkin, jos päätät samalla uusia muita auton osia tai korjata pienempiä vikoja, joita voi paljastua asennuksen yhteydessä. Tässä voi kuitenkin säästää paljon tilaamalla tarvittavat osat netistä – esimerkiksi Trodo.fi myy varaosia ja tekee varaosien hintojen vertailusta helppoa. Myös tarjouksia hyödyntämällä voi pienentää projektin kokonaiskustannuksia huomattavasti. Netissä on tärkeää vertailla hintoja ja varmistaa palautusoikeus etukäteen.
Varmista yhteensopivuus ennen ostoa
Uutta hifijärjestelmää hankkiessa on aina tärkeää tarkistaa sen yhteensopivuus oman auton kanssa. Tämä onnistuu parhaiten liikkeessä, joka hoitaa myös asennuksen – he osaavat varmistaa liitännät ja toimivuuden, joten liikkeessä kannattaa piipahtaa jo ennen ostopäätöstä. Jos autoon päivitetään samalla muitakin osia, on myös niiden yhteensopivuus tärkeää tarkistaa etukäteen. Netissä voi nykyisin tilata kaikki varaosat rekisterinumerolla, mikä helpottaa merkittävästi oikeiden osien valinnassa.