JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Teks­ti ja kuva: Mat­ti Ko­mu­lai­nen

4k uhd-, bluray- ja dvd-poiminnat

Kontrastit kiehtovat

Ääripäät kohtaavat monenlaisissa teoksissa. Oli kyseessä sitten elokuva tai sarja, vastakohtaiset elementit täydentävät toisiaan niin sisällöllisesti kuin audio­vi­su­aa­li­sesti.

Sharp Ob­ject­sis­sa toi­mit­ta­ja ko­men­ne­taan ra­por­toi­maan mur­has­ta syn­nyin­kau­pun­gis­saan. Vas­ta­ha­koi­ses­ti nai­nen jou­tuu koh­taa­maan sa­mal­la men­nei­syy­den, jota hän on pa­en­nut koko ai­kui­si­kän­sä. Amy Adam­sin täh­dit­tä­mäs­sä pii­naa­vas­sa sout­hern noir -mi­ni­sar­jas­sa ih­mi­nen on ih­mi­sel­le susi ja pa­him­mat raa­te­li­jat sa­maa per­het­tä.

Sjö­lyc­ka­nin hu­vi­las­sa vä­lit ovat päin­vas­tais­ta luok­kaa. Klin­gin suku pu­huu, pus­saa ja pi­tää yh­tä, vaik­ka ai­na ei ruot­sa­lais­ten­kaan kuis­til­le au­rin­ko he­lo­ta. Tem­pe­ra­men­ti­kas­ta ja läm­min­hen­kis­tä ke­säi­dyl­liä kat­soo­kin ilok­seen, var­sin­kin tä­hän tal­vi­seen vuo­de­nai­kaan.

Kesä kim­mel­tää Mau­nu Kurk­vaa­ran­kin elo­ku­vis­sa. Se on kui­ten­kin vain hä­mää­vää pin­taa. Oh­jaa­ja–kä­si­kir­joit­ta­ja tar­kas­te­li suo­ma­lais­ta elä­män­me­noa eu­roop­pa­lai­sel­la ot­teel­la tri­lo­gi­as­sa Ra­kas..., Yk­si­tyi­sa­lue ja Me­ren juh­lat (1961–1963). Ku­ten vaik­ka­pa sa­man ai­ka­kau­den Fran­çois Truf­faut’n rans­ka­lai­sen uu­den aal­lon töis­sä, roo­li­hah­mo­jen ul­koi­set saa­vu­tuk­set yh­teis­kun­nal­li­ses­ta ase­mas­ta hu­vi­loi­hin ja mui­hin sta­tus­sym­bo­lei­hin ei­vät mer­kit­se mi­tään, kun sie­lu hu­mi­see tyh­jyyt­tään kä­sit­tä­mät­tö­män ko­va­tah­ti­sen muu­tok­sen syn­nyt­tä­män vie­raan­tu­mi­sen ku­ri­muk­ses­sa.

Vink­sah­ta­neen mut­ta ta­val­laan nä­köi­sen ku­van maa­il­mas­ta maa­laa myös Pe­ter Strick­land. Ber­be­ri­an Sound Stu­di­os­sa teh­dään ään­tä ja fo­ley-te­hos­tei­ta ita­li­a­lai­seen elo­ku­vaan, jon­ka luon­tees­ta työ­hön rek­ry­toi­tu brit­ti­läi­nen au­di­oeks­pert­ti ei saa otet­ta. Sen myö­tä tat­si to­del­li­suu­teen al­kaa lip­sua, psy­ke­dee­li­sin seu­rauk­sin. Ohes­sa saa ih­me­tel­lä vin­ta­ge-lait­teis­toa, ku­ten Nag­ra IV-D -ke­la­nau­hu­ria ja AKG C61 -mik­ro­fo­nia.

The De­ath of Sta­lin kro­ni­koi ta­pah­tu­mat vuo­den 1953 Neu­vos­to­lii­tos­sa. Dik­taat­to­rin kuo­le­ma saa si­sä­pii­rin tais­te­le­maan val­las­ta kei­no­ja kaih­ta­mat­ta his­to­ri­al­li­siin do­ku­ment­tei­hin tu­keu­tu­vas­sa sy­si­mus­tas­sa ko­me­di­as­sa. Steve Bus­ce­min ja Mic­ha­el Pa­li­nin ve­roi­set mes­ta­rit tuo­vat ta­pah­tu­mat ihol­le hyy­tä­väs­ti.

Fak­ta­taus­tai­nen Wo­man Walks Ahe­ad ra­vis­te­lee se­kin kont­ras­teil­laan. La­ko­ta-joh­ta­ja Is­tu­van Hä­rän vii­mei­siä vai­hei­ta nais­tai­tei­li­jan sil­min ku­vaa­va teos näyt­tää raas­ta­vas­ti Yh­dys­val­tain hal­li­tuk­sen jul­muu­den sen tu­ho­tes­sa man­te­reen al­ku­pe­räi­sa­suk­kaat omien ta­voit­tei­den­sa täyt­tä­mi­sek­si. Kan­san­mur­has­ta vain ei tuo­mit­tu ke­tään.

Pa­pil­lo­nin, pik­ku­ri­kol­li­sen, dol­ce vita vaih­tuu pii­naan Pi­run­saa­rel­la niin ikään to­si­ta­pah­tu­miin pe­rus­tu­en. Vah­vas­sa uu­si­os­sa Rans­kan oi­keus­lai­tos ja epäin­hi­mil­li­nen ran­gais­tus­jär­jes­tel­mä aset­ta­vat va­pau­den, vel­jey­den ja tasa-ar­von tyys­si­jan puis­tat­ta­vaan va­loon.

Elä­män vuo­ris­to­ra­taa il­men­tää niin ikään Whit­ney. R&b-sou­lin täh­ti hur­ma­si mas­sat ää­nel­lään ja sä­tei­lyl­lään mut­ta kär­si lap­suu­des­sa ko­ke­mas­taan sek­su­aa­li­ses­ta hy­väk­si­käy­tös­tä. Se ai­heut­ti hei­kon it­se­tun­non aja­en nai­sen toi­nen tois­taan tu­ho­a­vam­piin riip­pu­vuuk­siin. Ma­ria Cal­las taas lois­taa omas­sa hen­ki­lö­ku­vas­saan ka­ris­maat­ti­se­na oop­pe­ra­dii­va­na. Kom­men­teis­ta voi kui­ten­kin ais­tia, et­tä it­se­tun­toa kal­voi jää­mi­nen per­heet­tö­mäk­si, mis­tä vies­tii se­kin, et­tä van­hem­mi­ten lau­la­ja era­koi­tui täy­sin.

Myy­tit toi­mi­vat usein ta­ri­na­ke­hyk­se­nä ani­mes­sa. Isao Ta­ka­ha­tan Prin­ses­sa Ka­gu­yan taru (2013) ja Pom­po­ko (1994) ovat alan klas­sik­ko­ja, jois­sa ih­mi­sen ko­ke­mus­ho­ri­sont­ti ase­te­taan uu­siin, jos­kin vain muo­dol­li­ses­ti sym­bo­li­siin puit­tei­siin. Ja tot­ta, siel­tä satu- ja eläin­hah­mo­jen ta­kaa to­si­aan kur­kis­taa loh­dul­li­sen tu­tu­no­loi­nen mie­len­mai­se­ma ar­ki­si­ne ase­tel­mi­neen. Sama pä­tee Yos­hi­fu­mi Kon­don te­ok­seen Sy­dä­men kuis­kaus (1995). Sii­nä ku­ten muis­sa Stu­dio Ghib­lin ani­maa­ti­ois­sa emo­ti­o­naa­li­nen vire kos­ket­taa ai­tou­del­laan.

Ta­gis­sa taas hip­pas­tel­laan ka­ve­rien kes­ken ai­kui­se­na­kin, mut­ta ar­mo­ton kil­pai­lu­hen­ki vie haus­kuu­den lap­suu­des­sa poi­ka­po­ruk­kaa yh­dis­tä­nees­tä lei­kis­tä. Jou­kos­sa on kui­ten­kin yk­si, jota ei ole saa­tu kos­kaan hi­pak­si. San­ka­rin suun­ni­tel­les­sa avi­oi­tu­mis­ta van­ha jen­gi päät­tää yh­dis­tää voi­mat vie­lä ker­ran ja yl­lät­tää yl­kän ker­ta­kaik­ki­ses­ti.

Big Le­bows­ki edus­taa slaps­tic­kia hie­no­va­rai­sem­paa ko­miik­kaa. Co­e­nin vel­jes­ten lor­vi­ja kip­paa val­ko­ve­nä­läi­siä ja kei­laa, ei­kä muul­la ole niin vä­liä – kun­nes hä­net se­koi­te­taan toi­seen sa­man­ni­mi­seen, up­po­rik­kaa­seen hen­ki­löön. Ka­sau­tu­vis­ta vää­rin­kä­si­tyk­sis­tä keh­key­tyy sen myö­tä vyyh­ti, jo­hon kom­pas­tuu moni si­vul­li­nen­kin.

Pa­nos Cos­ma­tos mik­saa Man­dys­sa sa­tu­ja kau­huun ja hau­ras­ta kau­neut­ta go­reen. Ni­co­las Cage rie­huu kos­ton en­ke­li­nä lä­hes yh­tä an­tau­muk­sel­la kuin her­sy­väs­sä kau­hu­ko­me­di­as­sa Mom and Dad (2017), nyt koh­tee­na met­säi­dyl­liin ve­täy­ty­neen pa­ris­kun­nan on­nen tu­hon­nut pa­ho­lais­mai­nen kult­ti. Jóhann Jóhan­ns­so­nin (1969–2018) mu­siik­ki si­ne­töi pai­na­jais­mai­sen kol­laa­sin. Score jäi is­lan­ti­lai­sen sä­vel­tä­jän vii­mei­sek­si työk­si.

Vau­rau­den kes­kel­lä ah­neus kas­vaa. Skysc­ra­pe­ris­sa en­nä­tys­kor­kea pil­ven­piir­tä­jä hou­kut­te­lee rois­tot apa­jil­le. Dwa­y­ne John­so­nin esit­tä­mä tur­va­mies käy poik­ki­te­loin ja suo­je­le­maan py­tin­gin ohel­la per­het­tään. Vie­lä isom­mat pa­nok­set ovat pe­lis­sä Mis­si­on Im­pos­sib­le – Fal­lou­tis­sa: maa­il­ma on pe­las­tet­ta­va ydi­na­sein va­rus­tau­tu­neil­ta ter­ro­ris­teil­ta. Toi­min­ta on buus­tat­tua ja jäl­ki la­jis­saan ko­me­aa. The Me­gis­sä ko­sis­kel­laan sa­maa ry­mis­te­ly-ylei­söä. Nyt vi­pi­nää ai­heut­taa esi­his­to­ri­al­li­nen jät­ti­hai, jol­le vi­rit­tää kouk­ku­ja Ja­son Stat­ham.

Tra­ded tör­mäyt­tää wes­tern-ro­man­tii­kan re­a­lis­miin. B-hal­pik­sen juo­ni vain on­tuu, ja van­ha mes­ta­ri Kris Kris­tof­fer­son ta­kel­te­lee har­vois­sa koh­tauk­sis­saan. Edes me­non bru­taa­lius ei pe­las­ta flop­pia. Ava­ruus-wes­tern Solo – A Star Wars Story on ta­ri­na­na sa­maa ta­soa, vaik­ka öky­bud­jet­til­la luu­li­si saa­van val­lan muu­ta. Di­gi­ma­gia ei pei­tä mah­tai­le­vaa pin­nal­li­suut­ta, jol­la ih­mi­sen öyk­kä­röin­ti ja val­lan­ja­no laa­jen­ne­taan kos­ke­maan koko uni­ver­su­min oli­o­kir­joa.

The Dar­kest Mind­sin vas­ta­koh­tai­suus kum­pu­aa ou­dos­ta il­mi­ös­tä, joka erot­taa lap­set van­hem­mis­taan. Näl­kä­pe­li- ja La­by­rint­ti-lef­fa­sar­jo­jen kal­tai­sen ase­tel­man kaut­ta tar­kas­tel­laan en­nak­ko­luu­lo­ja ja val­lan­hi­moa, mut­ta teos huk­kaa ide­an­sa ame­rik­ka­lais-sci­fil­le omi­nai­seen mi­li­ta­ris­ti­seen uhoon. Yh­tä pi­hal­la haa­huil­laan Jou­lu­maas­sa. Eron­neet ja muut yk­si­näi­set pää­ty­vät juh­lan viet­toon luo­mu­ti­lal­le, jos­sa ta­lon­vä­el­lä­kin puk­kaa krii­siä. Tun­nel­ma me­nee pak­ka­sel­le, myös kat­so­jal­la.

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Totem KIN ONE  

KIN ONE on täysin uusittu lähtötason malli Totemin KIN-kaiutinsarjassa. 

Ø Audio laajentaa 

Ø Audio on lisännyt toisen kaiuttimen valikoimaansa. 

SEASin lelu 

Uusi Toy-kaiutin perustuu SEASin aiempaan Joy-sarjaan.  

Brinkmannin suoraveto juhlii

Brinkmannin Oasis-levysoitin täyttää 10. Anniversary Edition -versiota tehdään rajoitettu 100 soittimen erä.   

Aatami pöydälle 

Adam Audion uusi D3V-kaiutin on vain riittävän pieni (20 cm korkea ja 11,5 cm leveä) työpöydälle. 

Rotelin minivahvistin/dac

Rotel DX-5 on kompakti ja yksin­ker­tais­tettu vahvistin/dac työpöydälle tai pieniin tiloihin.  

Serblin & Sonin vahvistimet 

Serblin & Son ponnistaa Sonus faberin pohjalta. 

Liitäntöjä riittää 

Fiion uusi S15 on kunnianhimoinen striimeri. 

Linniltä kaksi uutta kaiutinta

Linnin uudet passii­vi­kai­ut­timet muuttuvat Exakt-valmiiksi muutamassa minuutissa. 

Kiiltävä saksalainen

MBL:n uusi C41-musiik­kist­riimeri pureutuu digitaalisen äänen säröön. 

Ylellinen verkko/cd-soitin audiofiileille

Auralic Aquila X3 on hyvin varusteltu ja täysin muokattavissa.

36 vuotta vanhaa kultaa

Monitor Audio on esitellyt uudistuneen kuuden kaiuttimen Gold 6G -kaiutinsarjan. 

Majorityn halpis­le­vy­soit­timet

Majorityn levysoittimet ovat käteviä ja edullisia soittimia niille, joilla on vähän tilaa ja budjettia.

Musical Fidelityn uusi levysoitin

Musical Fidelity M6xTT on raskaan sarjan akryy­li­le­vy­soitin. 

Suomen ensiesittelyssä

Rosso Fiorentino on tuonut markkinoille uuden siron Arno40-kaiuttimen.