JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Teks­ti, ku­vat ja mit­tauk­set: Mau­ri Ero­nen

TES­TI iFi Au­dio nano iO­ne

Digiä langatta

Nano iOne iskee hyvään markkinarakoon.

Nano iO­ne on pie­ni­ko­koi­nen ja edul­li­nen da-muun­nin usb- ja s/pdif-lii­tän­nöil­lä (ko­ak­si­aa­li ja op­ti­nen mu­ka­na tu­le­val­la adap­te­ril­la), ja on­pa mu­ka­na vie­lä blu­e­toot­hi­kin (aptx-tu­el­la). Val­mis­ta­jan muus­ta mal­lis­tos­ta se ero­aa mer­kit­tä­vim­min puut­tu­van kuu­lo­ke­läh­dön osal­ta.

Da-muun­ti­men teh­tä­vä­nä on ni­men­sä mu­kai­ses­ti (di­gi­taa­li–ana­lo­gi-muun­nin) muun­taa bit­ti­vir­ras­ta ana­lo­gis­ta sig­naa­lia, joka voi­daan syöt­tää pe­rin­tei­sel­le vah­vis­ti­mel­le tai suo­raan ak­tii­vi­kai­ut­ti­mil­le. IO­nes­sa ei ole omaa ää­nen­voi­mak­kuus­sää­din­tä, jo­ten sää­tö täy­tyy löy­tyä jos­tain muu­al­ta.

Tie­to­ko­neen usb-lii­tän­tää käy­tet­tä­es­sä sen voi teh­dä oh­jel­mal­li­ses­ti, mut­ta cd-soit­ti­men ja pää­te­vah­vis­ti­men vä­liin muun­nin­ta ei voi suo­raan lait­taa. Myös joi­den­kin am­mat­ti­käyt­töön tar­koi­tet­tu­jen ak­tii­vi­kai­ut­ti­mien kans­sa vä­liin pi­tää usein si­joit­taa jon­kin­lai­nen esi­vah­vis­tin tai pas­sii­vi­nen voi­mak­kuus­sää­din.

Nano iO­nen kans­sa tu­lee usb-vir­ta­läh­de, usb 3.0 -kaa­pe­li, rca–rca-sig­naa­li­kaa­pe­li sekä rca–tos­link-adap­te­ri. Jos muun­nin on kyt­ket­ty tie­to­ko­nee­seen usb-lii­tän­näs­tä, ei ul­kois­ta vir­ta­läh­det­tä ei tar­vi­ta vaan lai­te ot­taa käyt­tö­jän­nit­teen suo­raan tie­to­ko­neel­ta.

Lait­teen käyt­tö­liit­ty­mä on simp­pe­li. Etu­le­vys­sä on kei­nu­kyt­ki­mil­lä ää­ni­läh­teen (usb, blu­e­tooth, s/pdif) ja di­gi­suo­ti­men va­lin­ta (lis­ten tai me­a­su­re). Suo­din oli kai­kis­sa kuun­te­luis­sa lis­ten-asen­nos­sa. Me­a­su­re-va­lin­ta näyt­tää taa­juus­vas­te­mit­tauk­sis­sa ta­sai­sem­mal­ta, mut­ta ai­heut­taa yk­sik­köim­puls­si­vas­tee­seen enem­män jäl­ki­soin­tia.

 

Mo­neen me­noon

 

Ko­kei­lim­me iO­nea kol­mes­sa eri lait­teis­tos­sa. Var­si­nai­sis­sa kuun­te­lu­ko­keis­sa se muun­si cd-soit­ti­mel­ta (Op­po BDP-95EU) tu­le­van op­ti­sen sig­naa­lin ana­lo­gi­sek­si Mu­si­cal Fi­de­li­ty M6 500i -vah­vis­ti­mel­le ja eteen­päin Au­re­lia Ma­gen­ta -kai­ut­ti­mil­le.

Toi­ses­sa se oli kyt­ket­ty tie­to­ko­neen ja Ge­ne­va Clas­sic M -kai­ut­ti­men vä­liin. Sig­naa­li kul­ki usb-kaa­pe­lia pit­kin iO­neen ja ana­lo­gi­läh­döis­tä kai­ut­ti­mel­le. Sa­mal­la sys­tee­mil­lä tes­tat­tiin myös blu­e­toot­hin toi­min­ta.

Muun­nin toi­mii myös pelk­kä­nä usb–s/pdif-sil­ta­na. Usb-ot­to va­lit­tu­na s/pdif-tulo muut­tuu läh­dök­si, jo­ten jos se­tis­tä löy­tyy val­miik­si mie­lei­nen dac, saa tie­to­ko­neen ää­nen saa siir­ret­tyä di­gi­taa­li­se­na sil­le. Kol­man­nes­sa iO­ne toi­mi­kin tie­to­ko­neen ja Au­di­o­lab MDA­Cin vä­lis­sä usb-muun­ti­me­na ja syöt­ti eril­li­sel­le muun­ti­mel­le ko­ak­si­aa­lis­ta di­gi­sig­naa­lia. Au­di­o­lab taas syöt­ti sig­naa­lin Ge­ne­lec-ak­tii­vi­kai­ut­ti­mil­le.

Val­mis­ta­jan net­ti­si­vuil­ta la­da­tun usb-aju­rin asen­ta­mi­sen jäl­keen tois­to toi­mi Win­dows 10:ssä suo­raan. Bi­tit siir­tyi­vät wa­sa­pi-yh­teen­so­pi­val­la soit­to-oh­jel­mal­la (foo­bar) ko­ak­si­aa­li­ses­ta di­gi­taa­li­läh­dös­tä muut­tu­mat­to­mi­na eteen­päin myös hi­res-ma­te­ri­aa­lil­la, jo­ten usb-lii­tän­tä toi­mii niin kuin pi­tää.

Da­cis­sa muun­nok­ses­ta vas­taa Burr-Brown DSD1793. Se avul­la iO­ne kä­sit­te­lee pcm-sig­naa­lit 192 ki­lo­hert­siin saak­ka, dsd:n 12,4 me­ga­hert­siin ja dxd:n 384 ki­lo­hert­siin. Jäl­kim­mäi­sel­lä sig­naa­li kul­kee da­cin läpi bit per­fec­ti­nä, ei­kä di­gi­taa­li­suo­ti­men va­lin­ta vai­ku­ta tois­toon.

Blu­e­tooth toi­mii pät­ki­mät­tä ja hy­vä­laa­tui­se­na. Vaik­ka iFis­sä ei ole ul­kois­ta an­ten­nia, pää­see blu­e­tooth-sig­naa­li kul­ke­maan riit­tä­vän voi­mak­kaa­na muo­vi­sien pää­ty­jen ja etu­reu­nan ik­ku­noi­den läpi. Ta­ri­na ker­too, et­tä en­sim­mäi­sis­sä tuo­tan­to­mal­leis­sa ol­lut me­tal­li­nen pää­ty­ma­te­ri­aa­li ai­heut­ti blu­e­tooth-vas­taa­not­toon huo­mat­ta­via on­gel­mia.

Mi­tään on­gel­mia ei il­men­nyt ta­val­li­ses­sa di­rect­sound-tois­tos­sa se­lain­ta tai Spo­ti­fy­ta käy­tet­tä­es­sä­kään. Jos mah­dol­lis­ta, ää­nen­voi­mak­kuus kan­nat­taa sää­tää Win­dow­sis­ta mak­si­miin (100) ja hoi­taa ta­son­sää­tö vah­vis­ti­mes­ta tai ak­tii­vi­kai­ut­ti­mis­ta.

Joil­la­kin lait­teil­la tämä voi ai­heut­taa on­gel­mia, sil­lä iO­nen lin­ja­läh­dön an­to­ta­so on huip­pu­koh­dis­sa yli kak­si volt­tia, mikä voi yli­oh­ja­ta joi­den­kin ak­tii­vi­kai­ut­ti­mien oton. Tämä ha­vait­tiin täs­sä leh­des­sä tes­ta­tun Ge­ne­va Clas­sic M -kai­ut­ti­men kans­sa. Sen kans­sa voi­mak­kuut­ta oli pak­ko las­kea di­gi­taa­li­ses­ti käyt­tö­jär­jes­tel­mäs­tä hie­man al­le puo­leen, jot­ta sä­röy­ty­mi­sel­tä väl­tyt­tiin. Yk­si näp­pä­rä lisä oli­si kyt­kin, jol­la läh­tö­ta­son voi­si pu­dot­taa yh­teen volt­tiin.

Nano iO­ne:n usb-as­te oli kes­to­tes­tis­sä use­am­man vii­kon ajan. Sen ai­ka­na ää­ni ei ker­taa­kaan nap­sah­del­lut tai pät­ki­nyt. Tois­to on puh­das­ta, miel­lyt­tä­vää ja sel­ke­ää. Sama ää­nen luon­nol­li­suus ja help­pous oli ha­vait­ta­vis­sa kai­kis­sa lait­teis­tois­sa. Soun­dis­sa ei ole ri­paus­ta­kaan ra­sit­ta­vuut­ta tai yliy­rit­tä­mis­tä, vain so­pui­sas­ti ete­ne­viä sä­vy­jä.

 

Kuun­te­lu­ar­vio - Mi­ka­el Ne­derst­röm

 

Sä­vyl­li­ses­ti so­pui­sa soun­di, vaik­ka lai­te on­kin ylä­pääs­tään ver­tai­lu­ko­net­ta kirk­kaam­pi. Bas­so­pää ei ole maa­ta kaa­ta­va, mut­ta dy­naa­mi­nen ja rei­pas ote tuo mu­siik­kiin eloa. Vir­ve­li pau­kah­taa mu­ka­vas­ti, bas­so­ki­ta­ran lin­jois­ta saa hy­vin sel­vää. Aa­vis­tus li­sää mu­he­vuut­ta ala­ker­taan toi­si ää­neen li­sää läm­pöä. Vii­leyt­tä tai ste­rii­liä otet­ta ei ole kui­ten­kaan mil­lään mu­sii­kil­la, jo­ten ko­ko­nai­suus me­nee hel­pos­ti kuun­nel­ta­van ja miel­lyt­tä­vän pa­rem­mal­le puo­lel­le.

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Totem KIN ONE  

KIN ONE on täysin uusittu lähtötason malli Totemin KIN-kaiutinsarjassa. 

Ø Audio laajentaa 

Ø Audio on lisännyt toisen kaiuttimen valikoimaansa. 

SEASin lelu 

Uusi Toy-kaiutin perustuu SEASin aiempaan Joy-sarjaan.  

Brinkmannin suoraveto juhlii

Brinkmannin Oasis-levysoitin täyttää 10. Anniversary Edition -versiota tehdään rajoitettu 100 soittimen erä.   

Aatami pöydälle 

Adam Audion uusi D3V-kaiutin on vain riittävän pieni (20 cm korkea ja 11,5 cm leveä) työpöydälle. 

Rotelin minivahvistin/dac

Rotel DX-5 on kompakti ja yksin­ker­tais­tettu vahvistin/dac työpöydälle tai pieniin tiloihin.  

Serblin & Sonin vahvistimet 

Serblin & Son ponnistaa Sonus faberin pohjalta. 

Liitäntöjä riittää 

Fiion uusi S15 on kunnianhimoinen striimeri. 

Linniltä kaksi uutta kaiutinta

Linnin uudet passii­vi­kai­ut­timet muuttuvat Exakt-valmiiksi muutamassa minuutissa. 

Kiiltävä saksalainen

MBL:n uusi C41-musiik­kist­riimeri pureutuu digitaalisen äänen säröön. 

Ylellinen verkko/cd-soitin audiofiileille

Auralic Aquila X3 on hyvin varusteltu ja täysin muokattavissa.

36 vuotta vanhaa kultaa

Monitor Audio on esitellyt uudistuneen kuuden kaiuttimen Gold 6G -kaiutinsarjan. 

Majorityn halpis­le­vy­soit­timet

Majorityn levysoittimet ovat käteviä ja edullisia soittimia niille, joilla on vähän tilaa ja budjettia.

Musical Fidelityn uusi levysoitin

Musical Fidelity M6xTT on raskaan sarjan akryy­li­le­vy­soitin. 

Suomen ensiesittelyssä

Rosso Fiorentino on tuonut markkinoille uuden siron Arno40-kaiuttimen.