JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Katsaus

Matti Komulainen

Mat­ti Ko­mu­lai­nen

TAL­LEN­TEET: Vi­nyy­li- ja la­ser­le­vy­poi­min­nat

Jokaisella formaatilla on vahvuutensa

Vinyyli jyllää monen audioharrastajan suosikkina. Lasersäteellä luettava pikkulevy panee kampoihin, tarjoaahan se muun muassa tilamiksauksia, videoita ja muuta lisäsisältöä.

Huh mikä dy­na­miik­ka! Kraft­wer­kin 3-D The Ca­ta­lo­gu­en nel­jään blu­ray-le­vyyn on koo­dat­tu pak­kaa­ma­ton ää­ni­rai­ta, joka haas­taa sub­ba­rin. Vuo­sien 2012–2016 maa­il­man­kier­tu­eel­la tal­ti­oi­tu ma­te­ri­aa­li kat­taa Düssel­dor­fin dy­na­mon kes­kei­sen tuo­tan­non ja esit­te­lee pit­kän saun­di­päi­vi­tysp­ro­jek­tin tu­lok­set: blu­ra­yt soi­vat ai­toa li­ve­ä­kin upe­am­min. Jäl­ki on­kin uh­kein­ta, mitä Kraft­werk on jul­kais­sut. Pa­ke­tis­ta löy­ty­vät li­säk­si Dol­by At­mos ja pcm-ste­reo. Au­di­o­he­ku­moil­les­sa voi kat­sel­la li­ve­o­tok­sia ja muu­ta vi­de­o­ma­te­ri­aa­lia, myös kol­miu­lot­tei­se­na. Luu­ri­kuun­te­luun on soit­teis­ta vie­lä omat sur­round 3d -mik­sauk­set.

Hui­ke­as­ti soi myös Tim Bow­nes­sin Lost in the Ghost Light. Tup­lan 24 bi­tin ja 96 ki­lo­hert­sin dts 5.1 -saun­di tuo tee­ma-al­bu­miin sy­vyyt­tä ja ava­ruut­ta, mikä so­pii var­hais­ta brit­tip­ro­gea si­vu­a­vaan tyy­liin. Laa­dun ta­kei­na ovat kump­pa­nit, ku­ten mik­sauk­ses­ta ja mas­te­roin­nis­ta vas­taa­va Ste­ven Wil­son ja hui­lis­ti­na vie­rai­le­va Ian An­der­son.

Prog­rea edus­ti Fin­n­fo­rest­kin. Alp­ha to Ome­gaan on koot­tu yh­ty­een koko ta­ri­na var­hai­sis­ta esi­ää­nit­teis­tä vii­mei­siin jaz­z­rock-pyö­ri­tyk­siin. Ää­ni hi­ve­lee. Eten­kin Tuk­hol­man Mar­cus Mu­sic -stu­di­os­sa nau­hoi­te­tut le­vyt edus­ti­vat ai­kan­sa pa­ras­ta työ­jäl­keä ja soi­vat yhä hy­vin. Kau­nis kan­si­tai­de ja jämy ko­te­lo te­ke­vät bok­sis­ta myös hou­kut­te­le­van esi­neen.

Ko­ko­nais­val­tai­suus lei­maa myös Mik­ko Jo­en­suun töi­tä. Amen 3 vie emo­ti­o­naa­li­sel­le mat­kal­le sä­vyi­hin ja tun­nel­miin, jot­ka vä­lit­tä­vät te­ki­jän aja­tuk­set in­tii­mis­ti. Jo­en­suu tut­kii maa­il­mo­jaan nyt am­bien­tin kei­noin mut­ta sii­hen kui­ten­kaan luk­kiu­tu­mat­ta. Kaik­ki­neen Amen-tri­lo­gia on ai­nut­laa­tui­nen te­os­ko­ko­nai­suus suo­ma­lai­ses­sa po­pu­laa­ri­mu­sii­kis­sa laa­jas­ta tyy­lis­kaa­las­ta lp-mit­ta­kaa­vas­sa graa­fi­ses­ti poik­keuk­sel­li­sen vah­vaan vii­meis­te­lyyn.

Elekt­ro hyö­tyy cd:stä. Ar­tis­tit ku­ten Dauwd ja Bo­no­bo saa­vat rön­syil­lä va­paas­ti il­man et­tä alus­ta ra­joit­taa te­os­ten kes­toa tai dy­na­miik­kaa. Kak­si­kon ko­keel­li­nen ko­ne­mi­ni­ma­lis­mi on muo­dol­taan eri­pa­ris­ta mut­ta le­vy­jä yh­dis­tää moo­di­vaih­te­lu ää­nen vä­ris­kaa­laa, puls­sin ti­heyt­tä ja te­os­ten in­ten­si­teet­tiä muok­kaa­mal­la. Tu­lok­se­na on mu­siik­kia, jos­ta löy­tyy uu­sia nok­ke­las­ti oi­val­let­tu­ja de­tal­je­ja joka kuun­te­lul­la.

Sa­man­ta­pais­ta löy­tö­ret­kei­lyä har­joit­ta­vat Goldf­rapp ja Go­ril­laz. En­sin mai­ni­tun juu­ret ovat sy­na­po­pis­sa, jäl­kim­mäi­nen taas oli Da­mon Al­bar­nin ir­ti­ot­to Blur-bän­dis­tä. Kum­pi­kin on kyt­ke­nyt piu­hat uu­del­la ta­val­la mo­neen ot­tee­seen, ei­vät­kä kop­lat petä uu­sim­mil­laan­kaan. Bas­soa pii­saa Goldf­rap­pin Sil­ver Ey­en uh­ku­es­sa vii­le­ää sek­sik­kyyt­tä dis­kon tun­nel­mis­sa ja Hu­ma­nin tar­jo­tes­sa Go­ril­la­zin vir­tu­aa­li­hah­moil­le free­siä tem­mel­let­tä­vää ryt­mi­vii­da­kois­sa.

Puls­sis­ta tun­ne­taan myös Nils Landg­ren Funk Unit. Ruot­sa­lai­nen huip­pu­pa­su­nis­ti ko­ko­si jäl­leen täh­ti­vit­jan­sa ja kut­sui ky­lään Ray Par­ker Jr.:n ve­roi­sia vie­rai­ta. Tu­los? Si­ka­tiuk­kaa ry­tyy­tys­tä. Or­gaa­ni­nen to­teu­tus nat­saa täy­del­li­ses­ti kou­kut­ta­vaan bii­sis­töön ja hy­vää tuul­ta le­vit­tä­vään vi­ree­seen, jol­la pe­li­man­nit paah­ta­vat dy­na­mii­kas­ta tin­ki­mät­tä.

Dir­ty Har­ry Sex­tet to­dis­taa, et­tä hom­ma hoi­tuu meil­lä­kin. Tur­ku­laisk­li­kin tyy­li­ta­jui­nen saun­di koos­tuu kah­des­ta sven­gaa­vas­ta lau­la­ja­lei­dis­tä sekä pu­hal­ta­jin täy­den­ne­tys­tä sä­es­tyk­ses­tä. Sen myö­tä vo­kaa­li­sek­ti­on me­lo­di­nen len­to sii­vi­te­tään kor­keuk­siin ruu­dik­kaas­ti ja mo­niu­lot­tei­ses­ti, Par­li­a­ment-Fun­ka­de­li­cil­le sil­mää is­kien.

Ice-T rii­suu vuo­ros­taan pe­rus­pol­jen­not alas­ti. Body Count on rock­ryh­mä, jos­sa van­ha gangs­ta­räp­pä­ri pääs­tää höy­ry­jä pi­däk­keit­tä. Blood­lust leis­kuu vim­maa ja pro­vo­kaa­ti­o­ta soin­nin ol­les­sa yh­tä si­säl­lön kans­sa. Rai­dois­sa ku­ten This Is Why We Ride ala­taa­juu­det va­vi­sut­ta­vat niin, et­tä pirt­ti na­ti­see, kii­tos tuh­dis­ti vii­meis­tel­lyn cd-au­di­o­tek­nii­kan.

Pe­ru­sa­si­oi­hin pu­reu­tuu niin ikään Ra­oul Björ­ken­heim Triad. Al­bu­mi haas­taa kuun­te­li­jan valp­pau­den: ää­ni­vir­ta tul­vii yk­si­tyis­koh­tia. Kor­va­na­mia ovat eten­kin kont­ra­bas­son muh­kea re­kis­te­ri ja pääl­li­kön vir­tuo­o­si­mai­nen tapa mik­sa­ta ki­ta­roin­tiin­sa vil­liä va­paa­pu­do­tus­ta ja rä­hi­se­viä pe­daa­lien mul­jauk­sia. Bey­ond jat­kaa­kin Björ­ken­hei­min piis­kap­ro­jek­ti­pe­rin­net­tä.

Sväng on luo­nut man­ner-Eu­roo­pas­sa van­kan mai­neen sa­man­kal­tai­sel­la heit­täy­ty­mi­sel­lä. Ne­lik­ko näyt­tää, mi­hin kaik­keen huu­li­harp­pu pys­tyy. So­vi­tuk­set niin kan­san­mu­sii­kis­ta kuin vaik­ka­pa Ha­yao Miy­a­za­kin ani­me-lai­nas­ta muut­tu­vat kop­lan ni­men mu­kai­sek­si len­nok­si maan­lä­hei­sel­lä ja rou­he­val­la ot­teel­la.

Ver­ne­ri Poh­jo­lan valt­te­ja on sä­vy­ta­ju, joka ko­ros­tuu tup­la-al­bu­mil­la Pek­ka. Va­li­koi­mas­ta löy­tyy kaik­kea hau­raan­her­käs­tä pi­hi­näs­tä vas­kea ku­rit­ta­vaan ry­tyy­tyk­seen, kun trum­pe­tis­ti tut­kii isän­sä Pek­ka Poh­jo­lan te­ok­sia. Tul­kin­nat ovat niin roh­kei­ta, et­tä mu­siik­ki kuu­los­taa kaut­ta lin­jan tuo­reel­ta ja oma­koh­tai­sel­ta.

Pek­ka Poh­jo­la puo­les­taan oli yk­si nel­jäs­tä vir­tuo­o­sis­ta ryh­mäs­sä The Group. Ki­pa­kat bas­so­juok­su­tuk­set lo­mit­tu­vat mai­neik­kaan su­pe­ryh­ty­een koko tuo­tan­non vi­nyy­li­pa­ke­tis­sa Ol­li Ah­ven­lah­den sor­mi­o­hel­mei­lyyn, Sep­po Ty­nin ki­ta­roin­tiin ja Vesa Aal­to­sen kan­nu­tuk­seen. Pro­gen ja fuu­si­on kei­noin ne­lik­ko il­men­si 1970-lu­vun jäl­ki­puo­lis­kon tur­bu­lent­tia mu­siik­ki-il­mas­toa sä­hä­käs­ti, ais­ti­met uu­sia tuu­lia koh­ti. Sil­loi­nen men­ta­li­teet­ti vä­lit­tyy laa­jas­ta kan­si­vih­kos­ta, joka kar­toit­taa ryh­män vai­heet leh­ti­leik­kei­den va­los­sa.

Eri ai­ka­vyö­hyk­keel­lä ope­roi Jas­ka Luk­ka­ri­nen. Rum­pa­lin trion live-lp edus­taa jaz­zin mo­der­nis­mia, joka on säi­ly­nyt ku­rant­ti­na jo yli puo­li vuo­si­sa­taa. Mu­siik­ki syn­tyy nyt­kin uu­del­leen ylei­sön edes­sä, mikä va­kuut­taa myös ko­to­na. Ää­nit­teen il­ma­van täs­mäl­li­nen saun­di vie tun­nel­miin ja ti­loi­hin hy­vän­tuu­li­suut­ta nos­tat­ta­en.

Zen-jaz­zia. Niin­kin voi­si mää­ri­tel­lä, mitä Aa­ron Parks, Ben Street ja Bil­ly Hart te­ke­vät. Find the Way il­men­tää trion nä­ke­mys­tä ties­tä, joka joh­taa nir­va­naan. Pi­a­nis­ti, ba­sis­ti ja rum­pa­li vies­ti­vät sa­mal­la si­säis­tä­neen­sä, mitä tar­koit­taa mie­len­rau­ha akus­ti­sen mu­sii­kin kie­lel­lä.

Hausch­ka on lu­mon­nut kyt­ke­mäl­lä säh­köt pi­a­noon­sa. What Ifil­lä pre­pa­roi­tu saun­di kas­vaa vä­hä­e­lei­sis­tä tut­kiel­mis­ta or­kest­raa­li­sek­si pau­huk­si. Eri­pa­ri­set ide­at ko­hot­taa sii­vil­leen lei­kil­li­syy­den ja tin­ki­mät­tö­män osaa­mi­sen liit­to, joka ulot­tuu au­dio-osaa­mi­seen. Krei­sein­kin ko­kei­lu vä­lit­tyy si­ten au­tent­ti­ses­ti ää­ni­ku­vis­ta, jot­ka kat­ta­vat her­kul­li­ses­ti koko kuu­lo­a­lu­een.

Ry­uic­hi Sa­ka­mo­to ha­kee hän­kin ai­na vain uu­sia yh­dis­tel­miä. Async lin­kit­tyy pre­pa­roi­dun pi­a­non tut­kiel­miin ja kon­ka­rin elo­ku­va­töi­hin. Yh­teis­tä niil­le on mi­ni­ma­lis­mi, jol­la mes­ta­ri pens­se­löi ”soundt­rac­kin elo­ku­vaan, jota And­rei Tar­kovs­ki ei teh­nyt”. Soin­ti on yh­tä vi­si­on kans­sa – Sa­ka­mo­to saa hil­jai­suu­den­kin kuu­los­ta­maan mu­sii­kil­ta.

Ti­lan ava­ruut­ta ja sha­ma­nis­tis­ta jy­tää: Wim­me Saa­ren joi­kun ja Ta­pa­ni Rin­teen elekt­ron liit­to va­kuut­taa yhä. Hu­man-le­vyn hyp­noot­ti­suus kum­pu­aa na­tu­ra­lis­ti­ses­ta tun­nes­kaa­las­ta, on­han mu­ka­na kaik­kea tuu­len su­hi­nas­ta ih­mi­sää­nen häm­mäs­tyt­tä­viin re­kis­te­rei­hin. Kie­kon kruu­naa me­di­ta­tii­vi­nen vire, jon­ka ää­nit­teen her­kul­li­nen dy­na­miik­ka tuo ihol­le.

Paul Si­mon sum­maa maa­il­mat yh­tä lail­la. Nuo­ren kol­lin ta­ri­nat ja hu­maa­ni maa­il­man­pa­ran­ta­mi­nen pu­hut­te­le­vat kon­ka­rin li­ve­pa­ke­tis­sa. Vuon­na 2012 tal­ti­oi­tu kon­sert­ti mars­sit­ti la­val­le ison jou­kon Si­mo­nin kol­le­go­ja Jim­my Clif­fis­tä re­fe­rens­si­le­vy Gra­ce­lan­din mie­his­töön. Pa­ke­tin pcm-ää­ni­rai­tai­nen blu­ray hui­pen­tuu le­vy­tys­ko­koon­pa­non koh­taa­mi­seen fes­ti­vaa­liy­lei­sön – ja ko­ti­kuun­te­li­jan – ilok­si. The Boy in the Bub­b­le kal­tai­si­neen ko­hot­taa kor­keuk­siin.

Kraft­werk: 3-D The Ca­ta­lo­gue (Kling Klang) – 4 blu­ray (5.1-au­dio)

Tim Bow­ness: Lost in the Ghost Light (In­si­de Out) – cd + dvd (5.1-au­dio)

Fin­n­fo­rest: Alp­ha to Ome­ga – The Comp­le­te Stu­dio Re­cor­dings 1973–1980 (Svart) – 5 lp

Mik­ko Jo­en­suu: Amen 3 (Svart) – 3 lp

Dauwd: The­o­ry of Co­lours (Tech­ni­co­lour) – cd

Bo­no­bo: Mig­ra­ti­on (Nin­ja Tune) – cd

Goldf­rapp: Sil­ver Eye (Mute) – cd

Go­ril­laz: Hu­manz (Par­lop­ho­ne) – 2 cd

Nils Landg­ren Funk Unit: Unb­re­a­kab­le (ACT) – cd

Dir­ty Har­ry Sex­tet: Se­ven Up! (REY) – cd

Body Count: Blood­lust (Cen­tu­ry Me­dia) – cd

Ra­oul Björ­ken­heim Triad: Bey­ond (Ec­lip­se) – cd

Sväng: Haupt­bahn­hof (Ga­li­leo) – cd

Ver­ne­ri Poh­jo­la: Pek­ka (Edi­ti­on) – 2 lp

The Group: The Group (Svart) – 2 lp + 7"-sing­le

Jas­ka Luk­ka­ri­nen Trio: Ori­ga­mi (We Jazz) – lp

Aa­ron Parks, Ben Street & Bil­ly Hart: Find the Way (ECM) – cd

Hausch­ka: What If (City Slang) – cd

Ry­uic­hi Sa­ka­mo­to: Async (Mi­lan) – cd

Wim­me & Rin­ne: Hu­man (Roc­ka­dil­lo) – cd

Paul Si­mon: The Con­cert in Hyde Park (Sony) – 2 cd + blu­ray

Tuote-esittely
Katsaus

LISÄÄ LUETTAVAA

Totem KIN ONE  

KIN ONE on täysin uusittu lähtötason malli Totemin KIN-kaiutinsarjassa. 

Ø Audio laajentaa 

Ø Audio on lisännyt toisen kaiuttimen valikoimaansa. 

SEASin lelu 

Uusi Toy-kaiutin perustuu SEASin aiempaan Joy-sarjaan.  

Brinkmannin suoraveto juhlii

Brinkmannin Oasis-levysoitin täyttää 10. Anniversary Edition -versiota tehdään rajoitettu 100 soittimen erä.   

Aatami pöydälle 

Adam Audion uusi D3V-kaiutin on vain riittävän pieni (20 cm korkea ja 11,5 cm leveä) työpöydälle. 

Rotelin minivahvistin/dac

Rotel DX-5 on kompakti ja yksin­ker­tais­tettu vahvistin/dac työpöydälle tai pieniin tiloihin.  

Serblin & Sonin vahvistimet 

Serblin & Son ponnistaa Sonus faberin pohjalta. 

Liitäntöjä riittää 

Fiion uusi S15 on kunnianhimoinen striimeri. 

Linniltä kaksi uutta kaiutinta

Linnin uudet passii­vi­kai­ut­timet muuttuvat Exakt-valmiiksi muutamassa minuutissa. 

Kiiltävä saksalainen

MBL:n uusi C41-musiik­kist­riimeri pureutuu digitaalisen äänen säröön. 

Ylellinen verkko/cd-soitin audiofiileille

Auralic Aquila X3 on hyvin varusteltu ja täysin muokattavissa.

36 vuotta vanhaa kultaa

Monitor Audio on esitellyt uudistuneen kuuden kaiuttimen Gold 6G -kaiutinsarjan. 

Majorityn halpis­le­vy­soit­timet

Majorityn levysoittimet ovat käteviä ja edullisia soittimia niille, joilla on vähän tilaa ja budjettia.

Musical Fidelityn uusi levysoitin

Musical Fidelity M6xTT on raskaan sarjan akryy­li­le­vy­soitin. 

Suomen ensiesittelyssä

Rosso Fiorentino on tuonut markkinoille uuden siron Arno40-kaiuttimen.