JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

KesäHumua pehmeän äänityynyn huomassa

Kaunis kesä oli omiaan kotimaan matkailulle ja mökkeilylle. Koeryhmän mukana seurasi myös kotimaisen Flexoundin äänitun­tu­ma­soitin Humu.

Siis mikä?

Yk­sin­ker­tais­tet­tu­na Humu on soi­va tyy­ny. Tai val­mis­ta­jan ter­mein lä­hi­kuun­te­lu­lai­te.

Ku­vaus ei tee täyt­tä oi­keut­ta pa­ke­til­le, joka si­säl­tää mo­ni­puo­lis­ta tek­niik­kaa ja tark­kaan vi­ri­tet­tyä toi­min­taa. Niin­pä ju­tun lo­pus­sa on tar­kem­pi ku­vaus ai­hees­ta. Ky­sees­sä on joka ta­pauk­ses­sa ko­ti­mai­nen in­no­vaa­tio, joka vie pe­rin­tei­sen ste­re­o­fo­ni­sen ää­ni­ko­ke­muk­sen konk­reet­ti­ses­ti tun­ne­ta­sol­le.

Ää­ni sekä tun­tu­va me­kaa­ni­nen lii­ke tuo­te­taan pa­ten­toi­dul­la tek­nii­kal­la yh­den vä­räh­te­le­vän, elas­ti­sen ele­men­tin avul­la. Lu­paus 20 – 20 000 hert­sin kais­tas­ta on roh­kea ja suo­ras­taan vaa­tii ko­e­kuun­te­lua. Joko kiin­nos­tuit?

Help­poa mat­ka­viih­det­tä

Loma kut­suu vii­mein­kin. Ajo­mat­ka mö­kil­le on pit­kä. Ta­ka­pen­kil­lä 11- ja 17-vuo­ti­aat po­jat ovat täs­tä tie­toi­si­na kai­va­neet äly­pu­he­li­mis­taan viih­dy­ket­tä val­miik­si. Tois­ta oli omas­sa lap­suu­des­sa, mie­tin.

Mat­kal­la ta­ka­penk­ki­läi­set vuo­rot­te­le­vat kuu­lok­kei­den ja Hu­mun vä­lil­lä. Blu­e­toot­hil­la sekä 3,5 mil­li­met­rin lii­tän­näl­lä va­rus­tet­tu lai­te on val­miik­si pa­ri­tet­tu jo en­nen läh­töä, jo­ten käyt­tö vaa­tii vain lait­teen ak­ti­voin­nin. Tätä var­ten Hu­mus­sa on yk­si pai­ni­ke, jol­la se käyn­nis­tyy tai siir­tyy blu­e­tooth-ha­ku­ti­laan. Lai­te muis­taa kah­dek­san lai­te­pa­ria.

Tyy­ny on myös la­dat­tu hy­vis­sä ajoin mu­ka­na seu­raa­val­la usb-kaa­pe­lil­la. Si­säi­sen akun kah­dek­san tun­nin lu­vat­tu käyt­tö­ai­ka riit­tää hy­vin al­ka­van au­to­mat­kan ajak­si. Mi­kä­li käyt­tö­tau­ko ve­nyy, sam­mut­taa lai­te it­sen­sä au­to­maat­ti­ses­ti sääs­tääk­seen ak­kua.

Mat­kan ai­ka­na tyy­ny he­rät­tää kes­kus­te­lua, el­lei jopa pien­tä na­his­te­lua. Syy­kin on sel­vä; ää­nen li­säk­si Hu­mun bas­so tun­tuu mu­ka­vas­ti ke­hos­sa. Sig­naa­lin mu­kaan fyy­si­se­nä il­me­ne­vä ää­ni an­taa elo­ku­vil­le ja pe­leil­le yh­den ulot­tu­vuu­den li­sää. Toi­nen syy on pe­rin­tei­sem­pi; hie­noi­ses­ti käy­tös­sä muo­vau­tu­van tyy­nyn tar­jo­a­ma nis­ka­tu­ki on pit­käl­lä mat­kal­la enem­män kuin vain mu­ka­va lisä. On­nek­si rii­doil­ta väl­ty­tään, kun käy­töl­le ase­te­taan sel­vät vuo­rot.

Ki­lo­met­rien tait­tu­es­sa sel­vi­ää myös, et­tä Hu­mun väi­te pai­kal­li­ses­ta ää­ni­kup­las­ta pi­tää pit­käl­le paik­kan­sa. Etu­penk­ki ei häi­riin­ny ää­nes­tä. Sen si­jaan vel­jes­ten vä­lil­lä käy­dään neu­vot­te­lu so­pi­vas­ta voi­mak­kuu­des­ta. Vo­lyy­min kas­va­es­sa myös ää­nen fy­siik­ka saat­taa näet häi­ri­tä vie­res­sä oli­jaa.

Yl­lät­tä­vä

Kos­ka po­jat viih­ty­vät mö­kil­lä omis­sa as­ka­reis­saan, pää­tän ot­taa tyy­nyn tiu­kem­paan tar­kas­te­luun. Hi­fis­te­lyn tiu­kim­mat dog­mit si­vul­le siir­ret­ty­nä ase­tun pit­käk­se­ni te­ras­sil­le. Aset­te­len tyy­nyn mu­ka­vas­ti ja pa­ri­tan sii­hen oman pu­he­li­me­ni blu­e­toot­hil­la.

En­si­vai­ku­tel­ma on eris­kum­mal­li­nen. Ää­ni­kent­tä pon­nis­taa ta­kaa, mut­ta se muo­dos­taa ikään kuin ää­ni­ky­pä­rän pään ym­pä­ril­le. Te­ras­si­lau­doi­tus joh­taa re­so­noin­nin koko ylä­var­ta­lol­le. En muis­ta ko­ke­nee­ni mi­tään vas­taa­vaa ai­em­min.

To­tut­te­lun jäl­keen en juu­ri­kaan kiin­ni­tä huo­mi­o­ta ää­nen tu­lo­suun­taan. It­se asi­as­sa Si­nat­ra aset­tuu luon­nol­li­ses­ti ää­ni­ku­van kes­kel­le. Or­kest­raa­tio ja­kau­tuu ta­sai­ses­ti taus­tal­le. Pään ol­les­sa kes­kel­lä ba­lans­si on kun­nos­sa. Oli­si­vat­ko ka­na­vat kui­ten­kin ris­tis­sä?

Mi­kä­li oh­je­vih­ko­nen on jää­nyt se­laa­mat­ta, ei käyt­tä­jä tie­dä, kum­pi on va­sen ja kum­pi oi­kea ka­na­va. It­se pää­tin ol­la lu­ke­mat­ta, sil­lä val­mis­ta­jan väi­te erit­täin hel­pos­ta käy­tet­tä­vyy­des­tä piti tie­tys­ti ky­see­na­lais­taa. Il­me­ni, et­tä tyy­ny oli kuin oli­kin al­la­ni vää­rin päin.

Oh­je­vih­kos­ta tar­kas­ta­mal­la sel­vi­ää, et­tä va­sen ka­na­va on vir­ta­kyt­ki­men, oi­kea kan­to­kah­van puo­lel­la. Ka­na­vien jär­jes­tys­tä ei voi muut­taa. Val­mis­ta­jan mu­kaan pää­tös on ol­lut tie­toi­nen, sil­lä oi­kein päin käy­tet­ty­nä tyy­ny vä­lit­tää ta­sai­ses­ti sekä ää­nen et­tä vib­raa­ti­ot.

Mu­ka­vin yl­lä­tys on kui­ten­kin ää­nen­laa­tu. Dis­kant­ti ei ole pis­tä­vä tai pii­ki­käs vaan huo­mi­o­ta he­rät­tä­mä­tön ja siis­ti. Kes­ki­a­lu­eel­la ei il­me­ne ho­no­tus­ta, pa­pe­ri­suut­ta tai kum­mal­li­sia sä­vy­vir­hei­tä. Bas­so on mal­til­li­sil­la voi­mak­kuuk­sil­la erot­te­le­va ja hel­pos­ti seu­rat­ta­va. Ko­ko­nai­suus on sil­tä osin tur­val­li­sel­la mar­gi­naa­lil­la hi­fiä.

Voi­mak­kuu­den sel­väs­ti kas­va­es­sa fyy­si­nen pot­ku li­sään­tyy ikään kuin muu­ta­man por­taan ta­sois­sa. Lef­fat ja pe­lit hyö­ty­vät, mut­ta bas­so­voit­toi­sel­la ryt­mi­mu­sii­kil­la men­nään jo lii­al­li­suuk­siin. Ha­vait­se­ma­ni kyn­nyk­set ovat to­del­li­sia. Kes­kus­te­lus­sa suun­nit­te­li­ja Juk­ka Lin­ja­man kans­sa käy näet il­mi, et­tä tun­to­ais­tin herk­kyys ja dy­na­miik­ka-alue ei­vät ole kuu­lon ta­sol­la. Niin­pä ais­ti­ko­ke­mus kas­vaa sel­väs­ti so­pi­val­la voi­mak­kuu­del­la tun­to­ais­tin taa­juus­kais­tal­la (noin 20–500 hert­siä).

Ke­nel­le Humu on sit­ten suun­nat­tu? Rin­nas­tus esi­mer­kik­si pa­rin sa­ta­sen blu­e­tooth-kai­ut­ti­miin ei ole rei­lua, sil­lä Humu pe­see ta­sa­pai­nol­laan useim­mat men­nen tul­len. Toi­saal­ta se on par­haim­mil­laan yh­den hen­gen käy­tös­sä, ei­vät­kä sen ää­ni­va­rat rii­tä hip­po­jen ylei­sek­si jy­tä­ko­neek­si. Ko­ke­mus on­kin mo­nes­sa mie­les­sä lä­hem­pä­nä kuu­lok­kei­ta. To­sin Humu ei pai­na pääs­sä, ei­kä sen ää­ni soi pään si­säl­lä. Näil­lä eh­doil­la vain mie­li­ku­vi­tus ra­joit­taa käyt­töä.

Lop­pu­jen lo­puk­si tes­taa­jan on­kin hy­väk­syt­tä­vä ti­lan­ne. Fle­xoun­din tuo­te on tois­tai­sek­si ai­van yk­sin omas­sa ka­te­go­ri­as­saan, ei­kä sitä voi ver­ra­ta suo­raan mi­hin­kään. Sil­ti voi to­de­ta, et­tä se on omas­sa vii­te­ke­hyk­ses­sään hyvä ja har­kit­tu tuo­te.

Toi­mi­va myös tyy­ny­nä

Ke­sän ajan Humu kul­kee siel­lä mis­sä per­he­kin. Avo­ve­nee­seen sil­lä ei kui­ten­kaan ole asi­aa, kos­ka ny­kyi­sel­lään se on suun­nat­tu kui­viin olo­suh­tei­siin eli en­si­si­jai­ses­ti si­sä­käyt­töön. Sa­met­ti­sen oloi­nen pääl­lys­kan­gas on rii­sut­ta­vis­sa pe­sua var­ten. Hyvä niin, sil­lä lait­teen kans­sa ei suo­si­tel­la käy­tet­tä­väk­si pe­rin­teis­tä tyy­ny­lii­naa.

Pää­o­sin po­si­tii­vi­sis­ta ko­ke­muk­sis­ta huo­li­mat­ta ke­hi­tet­tä­vää­kin jää. Ste­re­o­ka­na­vat tu­li­si mer­ki­tä sel­väs­ti. Use­am­man tyy­nyn ket­jut­ta­mi­nen puo­les­taan oli­si haus­ka omi­nai­suus ai­na­kin elo­ku­vil­la ja pe­leil­lä. Oli­si myös hie­noa, jos vä­ri­nän voi­mak­kuut­ta voi­si jol­la­kin ta­val­la sää­tää. Li­säk­si ko­ti­mai­sen osaa­mi­sen näyt­tä­mi­nen ulos­päin edes jol­la­kin ta­val­la läm­mit­täi­si. Kur­kot­te­lu kan­sain­vä­li­syy­teen kun ei sai­si syö­dä kan­sa­lai­syl­peyt­tä.

Vä­hi­tel­len loma päät­tyy, ja vie­roi­tan jäl­ki­kas­vun tyy­nys­tä. Nuo­ri­son su­ru­ai­ka jää on­nek­si ly­hy­ek­si, sil­lä kuu­lok­keet ovat edel­leen tei­ni-iän mo­lem­min puo­lin se in­tii­mim­pi ja mo­bii­lim­pi rat­kai­su. Vaan mi­hin tuo pa­hus on ka­don­nut?

Huo­maan, et­tä vai­mo lu­kee soh­val­la kir­jaa Humu nis­kan al­la. Se on kuu­lem­ma mu­ka­van kom­pak­ti ja tun­tu­mal­taan so­pi­va. Se siis toi­mii myös tyy­ny­nä, mikä ei näin tek­ni­sen tuot­teen ol­les­sa ky­sees­sä ole it­ses­tään sel­vää.

p.s. Fle­xound esit­te­lee al­ka­van syk­syn ai­ka­na myös elo­ku­va­käyt­töön suun­ni­tel­tua tuo­lia, jos­sa koko ra­ken­ne vä­räh­te­lee ja soi.

Mis­tä Hu­mus­sa on ky­sy­mys, Juk­ka Lin­ja­ma, Fle­xound?

“Hu­mun ää­nen- ja tun­tu­man­tois­to pe­rus­tuu pa­ten­toi­tuun EVE-rat­kai­suun (Elas­tic Vib­ra­ting Ele­ment, elas­ti­nen vä­ri­nä­e­le­ment­ti), joka koos­tuu le­vy­mäi­sis­tä vä­räh­te­li­jöis­tä huo­kois­ten vaah­to­muo­vi­ker­ros­ten ja pääl­li­sen si­säl­lä. Lä­hes­ty­mis­ta­pa on täy­sin uu­si ja kat­taa koko au­di­oa­lu­een 20 hert­sis­tä 20 ki­lo­hert­siin, kos­ka huo­koi­set ker­rok­set ei­vät pel­käs­tään vai­men­na ään­tä vaan myös vä­lit­tä­vät sitä ul­ko­pin­taan.

Ke­hi­tys­työ on teh­ty Suo­mes­sa, ja se pe­rus­tuu laa­jaan ym­mär­ryk­seen kuu­le­mi­ses­ta, tun­to­ais­tis­ta, akus­tii­kas­ta, soi­tin­ra­ken­nuk­ses­ta ja vä­räh­te­ly­dy­na­mii­kas­ta. Kos­ka rat­kai­su pe­rus­tuu me­kaa­ni­seen vi­ri­tyk­seen ja ma­te­ri­aa­li­ko­kei­lui­hin, se on lä­hem­pä­nä pe­rin­teis­tä soi­tin­ra­ken­nus­ta kuin elekt­ro­niik­kaa ja au­di­o­sig­naa­lin kä­sit­te­lyä. Toki di­gi­taa­li­nen sig­naa­lin­kä­sit­te­ly on osa hy­vää suo­ri­tus­ky­kyä, mut­ta taa­juus­tois­ton ja suun­ta­ku­vi­on vi­ri­tyk­sen pe­ru­se­le­men­tit ovat puh­taas­ti me­kaa­ni­sia. Bas­so- ja dis­kant­tie­le­ment­te­jä ei tar­vi­ta, ei myös­kään eril­lis­tä vä­ri­nä­moot­to­ria.

Hu­mun pin­ta on peh­meä, ja sen so­pi­vas­ti ja­kau­tu­nut vä­räh­te­ly pait­si tun­tuu ihol­la myös sä­tei­lee ää­nen lä­hi­ken­tän, jos­sa on luon­nol­li­sen kuu­loi­nen suun­ta­ku­vio, erään­lai­nen bi­nau­raa­li­nen ste­reo. Kuun­te­lu­ko­ke­mus Hu­mun lä­hi­ken­täs­sä yh­dis­tää kuu­lok­kei­den tark­kuu­den ja kai­ut­ti­mien luo­man ti­lan­tun­nun huo­ne­a­kus­tii­kas­sa. Tätä täy­den­tää hy­vin tark­ka ma­ta­la bas­so­tois­to, joka vä­lit­tyy sekä akus­ti­ses­ti kor­viin et­tä eri­tyi­ses­ti tun­to­ais­tin kaut­ta.”

In­fo

Hin­ta: 299 €

Li­sä­tie­to­ja: Fle­xound

Edus­ta­ja: Hifi Stu­dio, Humu Webs­hop

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Ylellinen verkko/cd-soitin audiofiileille

Auralic Aquila X3 on hyvin varusteltu ja täysin muokattavissa.

Majorityn halpis­le­vy­soit­timet

Majorityn levysoittimet ovat käteviä ja edullisia soittimia niille, joilla on vähän tilaa ja budjettia.

Musical Fidelityn uusi levysoitin

Musical Fidelity M6xTT on raskaan sarjan akryy­li­le­vy­soitin. 

AKM ja Dirac yhteistyöhön

Asahi Kasei Microdevices ja Dirac ryhtyvät yhteistyöhön luodakseen korkealaatuisia autoä­ä­nen­tois­to­jär­jes­telmiä. 

Innuosin uusi striimerisarja

Innuous julkaisee kaksi Stream-sarjan striimeriä ja Sense 3.3 -ohjain­so­vel­lus­päi­vi­tyksen. 

Innuos Stream -sarja ja Sense 3.3:n maail­man­laa­juinen julkaisu

Pro-Jectin uusi tehovahvistin ja lisävirtalähde 

Pro-Ject Audio on julkistanut uuden pääte­vah­vis­tin­kombon.     

Phono-aste stepup-muuntajalla

Circle Labs V1000 Phono -vahvistin minimoi signaalihäviöt sisäisellä step-up-muuntajalla. 

Ranskalaista yhteistyötä

Kelinac 322 NEO -lattiakaiutin on kolmen kauppa. 

Kuusi 21 tuumaista ja neljä 18 tuumaista 

Bassbossin Stack-a-Toa-kaiutin­jär­jes­telmä lupaa maata järisyttävää ääntä. 

Puolalaista nostalgiaa

TAGAn uusi Nostalgic TH-12 -kaiutin on kunnianosoitus hifin kultakaudelle.

Uusi Sennheiser HD 505

Sennheiser lupaa HD 505 -kuulokkeen yllättävän analyyttisellä äänensävyllä, tarkalla yksityiskohtien toistolla ja pitkäkestoisella mukavuudella. 

Seuraava sukupolvi 

Eversolo DMP-A6 Gen 2 on päivitetty versio palkitusta DMP-A6-verkko­soit­ti­mesta.

Äänensieppaaja

Xilence Soundcatcher on älykäs yhdis­tel­mä­rat­kaisu parempaan valo- ja ääniympäristöön.

Hifimaailma 4/2025 on ilmestynyt!

Muistumia hifin kultakaudelta 

Fyne Audion uusi Vintage Classic Gold SP -kaiutinsarja palauttaa mieliin hifin hyvät ajat.