JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Kari Ne­va­lai­nen

Kokeilussa Denon DP-400 -levysoitin

DP-400 on Denonin uusi puoli­au­to­maat­tinen levysoitin – hieman kevyt mutta elegantti ja ennen kaikkea yllättävän hyvä-ääninen.

De­non ja vi­nyy­li­tois­to. Sii­nä yh­dis­tel­mä, joka he­rät­tää kak­si­ja­koi­sia tun­tei­ta. Ja­pa­nis­sa vuon­na 1910 pe­rus­tet­tu ja myö­hem­min Den­ki On­ky­os­ta De­no­nik­si kuo­riu­tu­nut le­gen­daa­ri­nen lai­te­val­mis­ta­ja tun­ne­taan en­nen kaik­kea lois­ta­vis­ta mc-ää­ni­ra­si­ois­taan, ku­ten hi­fin hall of fa­meen kuu­lu­vas­ta DL-103:sta. Ar­vos­tet­tu­ja ovat myös DL-110, DL-301 ja vain 0,18 mil­li­vol­tin an­to­jän­nit­teen DL-304. DL-103- ja DL-301-mal­le­ja De­non val­mis­taa edel­leen. Vaan en­tä De­no­nin le­vy­soit­ti­met?

Yh­dek­sän­kym­men­tä­lu­vul­la oli muu­ta­ma vuo­si, kun ko­ti­te­at­te­rin ku­vi­tel­tiin syr­jäyt­tä­vän ko­ko­naan kak­si­ka­na­vai­sen ää­nen­tois­ton. Tuol­loin De­non oli en­sim­mäis­ten jou­kos­sa hyl­kää­mäs­sä ste­re­on ja koh­den­ta­mas­sa pa­nok­sen­sa di­gi­taa­li­seen mo­ni­ka­na­va­tois­toon. Sii­nä se on­kin ol­lut vah­va te­ki­jä ja on sitä edel­leen.

Kun ja­pa­ni­lais­val­mis­ta­jat jäl­ki­ju­nas­sa aloit­ti­vat ta­kin­kään­nön kym­me­ni­sen vuot­ta sit­ten (en­sik­si Lux­man, sit­ten Ya­ma­ha ja niin edel­leen), De­non on ol­lut suun­nan­muu­tok­ses­sa sel­väs­ti nih­ke­äm­pi. Sen tuo­te­va­li­koi­man täyt­tä­vät edel­leen av-vah­vis­ti­met, sacd/blu-ray-soit­ti­met, sound­ba­rit yn­nä muut. Yk­si­kään De­no­nin hi­fi­vah­vis­ti­mis­ta ei tule il­man da-muun­nin­ta, vaik­ka muil­ta val­mis­ta­jil­ta löy­tyy ihan puh­taas­ti ana­lo­gi­sia ste­re­o­vah­vis­ti­mia.

Tätä taus­taa vas­ten ei ole ih­me, et­tä De­no­nin vii­me vuo­si­na val­mis­ta­mat le­vy­soit­ti­met ovat ol­leet lä­hin­nä lp-le­vy­jen rip­paa­mi­seen tar­koi­tet­tu­ja hal­va­no­loi­sia usb-soit­ti­mia kuin oi­kei­ta hi­fi­le­vy­soit­ti­mia. Sa­mal­la ra­hal­la kil­pai­li­joil­ta on saa­nut kak­si ker­taa pa­rem­pia vaih­to­eh­to­ja.

Osaa­mi­sen puut­tees­ta ti­lan­ne ei joh­du. Kun vi­nyy­li­le­vyt oli­vat yk­kös­for­maat­ti, De­non val­mis­ti kym­me­nit­täin eri­lai­sia le­vy­soit­ti­mia, jois­ta mo­net oli­vat erit­täin asi­al­li­sia ja hy­vin val­mis­tet­tu­ja le­vyn­pyö­rit­tä­jiä pai­na­vi­ne le­vy­lau­ta­si­neen, sää­det­tä­vi­ne suo­ra­ve­to­moot­to­rei­neen ja mas­sii­vi­si­ne run­koi­neen. Ei­kä nii­den ää­nes­sä­kään ol­lut va­lit­ta­mis­ta.

Eh­kä pa­ras De­non-le­vy­soi­tin kaut­ta ai­kain on ma­nu­aa­li­nen ver­sio DP-100:sta, mut­ta kaik­ki soit­ti­met DP-55:stä ylös­päin ovat tek­ni­ses­ti ta­sok­kai­ta. On vai­kea sa­noin ku­va­ta, mi­ten eri maa­il­mas­ta esi­mer­kik­si DP-80 vuo­del­ta 1978 ja De­non DP-200USB vuo­del­ta 2016 tu­le­vat, vaik­ka niil­lä on sama val­mis­ta­ja. Van­hat De­no­nin le­vy­soit­ti­met ovat edel­leen ar­vos­tet­tu­ja, ja sik­si var­sin­kin par­hai­ta niis­tä on vai­kea jos­kaan ei mah­do­ton­ta löy­tää. Kan­nat­taa ai­ka ajoin vil­kuil­la käy­tet­ty­jä hi­fi­lait­tei­ta myy­vien kaup­po­jen verk­ko­si­vu­ja.

Pie­niä viit­tei­tä

Vih­jei­tä De­no­nin­kin pa­luus­ta kak­si­ka­na­vai­sil­le juu­ril­leen saa­tiin muu­ta­ma vuo­si sit­ten sen jul­kis­ta­es­sa juh­la­vuo­si­mal­lin DP-A100 (jos­sa A mer­kit­see sa­naa An­ni­ver­sa­ry). Kah­den ja puo­len tu­han­nen eu­ron suo­ra­ve­to­soi­tin 10 sent­ti­met­riä pak­sul­la plin­til­lä ja S-ää­ni­var­rel­la on De­no­nin mu­kaan jon­kin­lai­nen rep­li­ka DP-80-soit­ti­mes­ta. Soit­ti­men mu­ka­na tul­lut DL-A100-ää­ni­ra­sia oli tuu­nat­tu An­ni­ver­sa­ry-ver­sio DL-103:sta. De­non suo­sit­te­li soi­tin­ta va­ka­vil­le au­di­o­fii­leil­le tai rik­kail­le hips­te­reil­le.

DP-A100 on kau­ka­na al­ku­pe­räi­sen DP-100:n ta­sos­ta, ai­van ku­ten DP-400 on kau­ka­na DP-A100:n ta­sos­ta, mut­ta ver­rat­tu­na De­no­nin vii­me vuo­sien hal­pis­soit­ti­miin DP-400 tun­tuu ja näyt­tää jo lait­teel­ta, jota voi lii­kaa tees­ken­te­le­mät­tä kut­sua le­vy­soit­ti­mek­si. Vai­ku­tel­ma on yhä muo­vi­nen ja ke­vyt, mut­ta soi­tin on kui­ten­kin hi­fi­te­li­neen le­vyi­nen ja sen mas­sa­kin on nous­sut kah­des­ta 5,8 ki­log­ram­maan. Se on siis­ti, kiil­tä­vä­pin­tai­nen ja yk­sin­ker­tai­sen te­ho­kas.

Nel­jän pyö­re­än tas­sun tar­koi­tus on eris­tää soi­tin alus­tas­ta kan­tau­tu­vil­ta vä­räh­te­lyil­tä, mut­ta tas­su­jen laa­tu ei täy­sin va­kuu­ta. Alus­taan ja kan­teen ko­put­te­lu vä­lit­tyy le­vyl­lä ole­van neu­lan kaut­ta kai­ut­ti­miin. Tu­ke­va, vä­räh­te­le­mä­tön alus­ta on täl­le soit­ti­mel­le hy­väk­si.

DP-400:ssa on si­sään­ra­ken­net­tu riaa-taa­juus­kor­jain/esi­vah­vis­tin, jon­ka an­si­os­ta soit­ti­men voi kyt­keä myös sel­lai­seen vah­vis­ti­meen, jos­ta puut­tuu phono-lii­tän­tä.

Me­tal­li­va­lu­le­vy­lau­ta­nen on sama kuin De­no­nin hal­vim­mis­sa soit­ti­mis­sa. Ku­mi­hih­na on val­miik­si kie­dot­tu lau­ta­sen poh­ja­kiek­koon, jos­ta se lau­ta­ses­sa ole­van au­kon kaut­ta ve­ny­te­tään kol­mi­no­peuk­si­sen (33,3, 45 ja 78 kier­ros­ta mi­nuu­tis­sa) dc-moot­to­rin ve­to­ak­se­lin ym­pä­ril­le. Au­to speed -an­tu­ri pi­tää kier­ros­no­peu­den tar­kas­ti oi­ke­a­na.

Tai­ta­vaa mie­li­ku­va­ma­ni­pu­loin­tia vai jo­tain muu­ta, mut­ta De­non on täs­tä soit­ti­mes­ta jät­tä­nyt pois usb-lii­tän­nän ad–da-muun­ti­mi­neen, mut­ta teh­nyt sen si­jaan mah­dol­li­sek­si tois­taa sel­lak­ka­le­vy­jä no­peu­del­la 78 kier­ros­ta mi­nuu­tis­sa! Sel­la­kat vaa­ti­vat niil­le so­pi­van ää­ni­ra­si­an, mut­ta kos­ka ra­si­a­kelk­ka on ir­ro­tet­ta­va, ra­si­an vaih­to käy kä­den kään­tees­sä. Sama soi­tin us­bil­la kul­kee nyt ni­mel­lä DP-450USB.

DP-400:ssa on kui­ten­kin si­sään­ra­ken­net­tu riaa-taa­juus­kor­jain/esi­vah­vis­tin, jon­ka an­si­os­ta soit­ti­men voi kyt­keä myös sel­lai­seen vah­vis­ti­meen, jos­ta puut­tuu phono-lii­tän­tä. Esi­vah­vis­ti­men voi ohit­taa ta­ka­le­vyn kyt­ki­mel­lä, jos kä­sil­lä on eril­li­nen le­vy­soi­ti­ne­si­as­te.

De­non sa­noo ke­hit­tä­neen­sä van­haa S-ää­ni­vart­taan kul­ma­vir­heen mi­ni­moi­mi­sek­si, mikä on täy­sin mah­dol­lis­ta, sil­lä ra­si­an koh­dis­ta­mi­sel­le (kak­si nol­la­pis­tet­tä eri koh­dis­sa kaar­ta) on ole­mas­sa usei­ta mah­dol­li­sia ge­o­met­ri­sia vaih­to­eh­to­ja (Loëfg­ren, Ba­er­wald, Ste­ven­son, UNI-DIN ja niin edel­leen). Ku­kin näis­tä ai­heut­taa eri mää­rän har­mo­nis­ta sä­röä eri koh­dis­sa kaar­ta, ja kul­le­kin on omat kan­nat­ta­jan­sa.

De­non tun­ne­taan pää­hän­pint­ty­mäs­tä au­to­maat­ti­siin tai puo­li­au­to­maat­ti­siin soit­ti­miin. Puh­taas­ti kä­si­käyt­töi­siä soit­ti­mia (M) sil­lä on ol­lut vain muu­ta­mia. Täy­sau­to­maat­ti­sen soit­ti­men mal­li­mer­kin­tä on F (ful­ly au­to­ma­tic), kun taas L (lift at the end) tar­koit­taa, et­tä soi­tin nos­taa ää­ni­var­ren le­vyl­tä le­vyn pää­tyt­tyä ja py­säyt­tää soit­ti­men mut­tei pa­lau­ta vart­ta al­ku­pe­räi­seen asen­toon. DP-400 on sekä L et­tä M, sil­lä puo­li­au­to­ma­tii­kan voi ohit­taa ta­ka­le­vyn kyt­ki­mes­tä. Mikä idea täs­sä va­lin­nan­mah­dol­li­suu­des­sa on, ei tul­lut täy­sin sel­väk­si. Puo­li­au­to­maat­ti­nen mikä puo­li­au­to­maat­ti­nen.

Soit­ti­men mu­ka­na tu­lee ir­ro­tet­ta­vaan ra­si­a­kelk­kaan val­miik­si asen­net­tu mm-ää­ni­ra­sia. Sii­tä De­non ei ker­ro kuin neu­lan tyy­pin (CN-6518) ja mm-ra­si­al­le hie­man ala­kant­tiin ole­van an­to­jän­nit­teen (2,5 mV/1 kHz). DL-103-rep­li­kal­ta ra­sia ei näy­tä, mut­ta De­no­nin ky­sees­sä ol­les­sa ää­ni­ra­sia on eh­kä vii­mei­nen asia, jos­ta kan­nat­taa huo­les­tua.

Kel­kan kiin­nit­tää hel­pos­ti var­teen, mut­ta ra­si­al­le oi­kea neu­la­voi­ma ja si­vut­tais­ve­don kom­pen­saa­tio vaa­tii sää­dön. Oh­je­kir­ja neu­voo sel­vä­sa­nai­ses­ti ja jopa kah­dek­sal­la kie­lel­lä, mi­ten hom­ma ta­pah­tuu, to­sin kie­lis­tä yk­si­kään ei ole suo­mi.

DP-400:n käyt­tö on suo­ra­vii­vais­ta. Ää­ni­var­ren pie­ni nos­tin tun­tuu hie­man hei­ve­röi­sel­tä mut­ta toi­mii se­kin.
Ir­ro­tet­ta­va pö­ly­kan­si on tar­vit­ta­es­sa le­vy­kan­nen te­li­ne.

Ää­ni­ku­va oli eri­no­mai­sen hyvä eri­tyi­ses­ti si­vu­suun­taan ja kes­ki­ku­va vah­va. Pi­a­non ja cem­ba­lon ää­ni ei huo­ju­nut ei­kä ol­lut sä­vyl­tään vää­ris­ty­nyt.

Yl­lät­tä­vän hyvä

Täy­tyy heti to­de­ta, et­tä ää­ni yl­lät­ti – ja ni­me­no­maan myön­tei­ses­ti. Soit­ti­men tek­ni­nen to­teu­tus ei en­na­koi­nut näin hy­vin taus­tas­ta erot­tu­vaa, kol­miu­lot­teis­ta ja ryt­mis­sä py­sy­vää ään­tä. Si­sään­soit­ta­mat­to­ma­na­kin soi­tin ky­ke­ni mel­ko ta­sa­pai­noi­seen esi­tyk­seen. Ää­nes­sä oli ki­vas­ti mu­ka­na niin is­ke­viä bas­so­ää­niä kuin kor­rek­tis­ti soi­via ylem­piä taa­juuk­sia.

Lau­lu­ää­net tois­tui­vat oman­vä­ri­si­nään ja viu­lu­sek­ti­ot us­kot­ta­vas­ti, vaik­ka­kin ab­so­luut­ti­ses­ti ar­vi­oi­den eh­kä hie­man sä­vyt­tö­mäs­ti. Ää­ni­ku­va oli eri­no­mai­sen hyvä eri­tyi­ses­ti si­vu­suun­taan ja kes­ki­ku­va vah­va. Pi­a­non ja cem­ba­lon ää­ni ei huo­ju­nut ei­kä ol­lut sä­vyl­tään vää­ris­ty­nyt.

Jos ää­nel­le sai­si esit­tää joi­ta­kin toi­vei­ta, voi­si pyy­tää vä­hän li­sää kol­miu­lot­tei­suut­ta, vie­lä tar­kem­pia bas­so­ää­niä sekä vie­lä so­pu­soin­tui­sem­paa ja ulos­päin­suun­tau­tu­vam­paa dis­kant­ti­tois­toa. Mut­ta täl­lai­se­naan­kin ää­ni on riit­tä­vän avoin, yk­si­tyis­koh­tai­nen ja luon­nol­li­nen sii­hen, et­tä mu­sii­kin point­ti vä­lit­tyy. Ja se on syy, mik­si – kun lp-levy on tai­ten va­lit­tu – hal­van­kin vi­nyy­li­soit­ti­men han­kin­ta kan­nat­taa ai­na!

Ver­rat­tu­na soit­ti­men omaan riaa-as­tee­seen eril­li­nen phono-as­te (Fu­ru­tech ADL GT40) tar­jo­si jon­kin ver­ran tar­kem­paa, sy­vyys­suun­taan eri­tel­lym­pää ja yli­pää­tään ke­hit­ty­neem­pää ään­tä. Niin hyvä ää­ni oli soit­ti­men omal­la­kin esi­as­teel­la, et­tä ei ole sel­vää, kan­nat­tai­si­ko har­ki­ta eril­lis­tä riaa:ta tai uut­ta phono-as­teel­la va­rus­tet­tua vah­vis­tin­ta, kun kyse on kum­min­kin aloi­tus­ta­son soit­ti­mes­ta. Sama pä­tee ää­ni­ra­si­aan. Jos toi­nen ra­sia on kui­ten­kin käy­tet­tä­vis­sä, hank­ki­mal­la ir­to­ra­si­a­kel­kan asi­aa pää­see hel­pos­ti tut­ki­maan.

Luo­kas­saan hyvä-ää­ni­nen

Tek­ni­ses­ti De­non DP-400 ei ole ko­vin vank­ka to­teu­tus, mut­ta sii­nä on kui­ten­kin nip­pu joi­den­kin har­ras­ta­jien ar­vos­ta­mia omi­nai­suuk­sia. Li­säk­si se en­nen kaik­kea toi­mii ydin­teh­tä­väs­sään eli mu­sii­kin tois­ta­mi­ses­sa var­sin tyy­dyt­tä­väs­ti. Ää­nen­laa­dun taso riit­tä­nee tä­män ta­sois­ta le­vy­soi­tin­ta et­si­väl­le kum­mas­ti. Riit­tää­kö se sa­man hin­ta­luo­kan Pro-Jec­til­le, Re­gal­le tai Tho­ren­sil­le, on toi­nen jut­tu. Mut­ta niin pal­jon hy­vää ään­tä täs­tä suh­teel­li­sen hal­vas­ta soit­ti­mes­ta läh­ti, et­tä olen var­ma, et­tä DP-400 pa­nee sin­nik­kääs­ti vas­taan ei­kä he­vin luo­vu­ta.

+ Kil­pai­lu­ky­kyi­nen ää­nen­laa­tu hin­ta­luo­kas­saan

– Ke­vy­eh­kö to­teu­tus vä­lit­tää alus­tan tä­ri­nät hel­pos­ti

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Totem KIN ONE  

KIN ONE on täysin uusittu lähtötason malli Totemin KIN-kaiutinsarjassa. 

Ø Audio laajentaa 

Ø Audio on lisännyt toisen kaiuttimen valikoimaansa. 

SEASin lelu 

Uusi Toy-kaiutin perustuu SEASin aiempaan Joy-sarjaan.  

Brinkmannin suoraveto juhlii

Brinkmannin Oasis-levysoitin täyttää 10. Anniversary Edition -versiota tehdään rajoitettu 100 soittimen erä.   

Aatami pöydälle 

Adam Audion uusi D3V-kaiutin on vain riittävän pieni (20 cm korkea ja 11,5 cm leveä) työpöydälle. 

Rotelin minivahvistin/dac

Rotel DX-5 on kompakti ja yksin­ker­tais­tettu vahvistin/dac työpöydälle tai pieniin tiloihin.  

Serblin & Sonin vahvistimet 

Serblin & Son ponnistaa Sonus faberin pohjalta. 

Liitäntöjä riittää 

Fiion uusi S15 on kunnianhimoinen striimeri. 

Linniltä kaksi uutta kaiutinta

Linnin uudet passii­vi­kai­ut­timet muuttuvat Exakt-valmiiksi muutamassa minuutissa. 

Kiiltävä saksalainen

MBL:n uusi C41-musiik­kist­riimeri pureutuu digitaalisen äänen säröön. 

Ylellinen verkko/cd-soitin audiofiileille

Auralic Aquila X3 on hyvin varusteltu ja täysin muokattavissa.

36 vuotta vanhaa kultaa

Monitor Audio on esitellyt uudistuneen kuuden kaiuttimen Gold 6G -kaiutinsarjan. 

Majorityn halpis­le­vy­soit­timet

Majorityn levysoittimet ovat käteviä ja edullisia soittimia niille, joilla on vähän tilaa ja budjettia.

Musical Fidelityn uusi levysoitin

Musical Fidelity M6xTT on raskaan sarjan akryy­li­le­vy­soitin. 

Suomen ensiesittelyssä

Rosso Fiorentino on tuonut markkinoille uuden siron Arno40-kaiuttimen.