JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Heik­ki Ki­ve­lä

Kokeilussa Sony HT-XF9000 -soundbar

Sonyn tuore soundbar langattomalla subwooferilla pyrkii tarjoamaan kompaktia kokoaan laajemman surround-äänimaailman Dolby Atmos -tuella.

Jo­kai­nen uu­den ja ra­ken­teel­taan so­la­kan te­le­vi­si­on hank­ki­nut lie­nee huo­man­nut, et­tä lait­teen ää­nen­tois­to­ky­vyt ovat mel­ko vaa­ti­mat­to­mat. Ei siis ih­me, et­tä tun­ne­tut te­le­vi­si­o­val­mis­ta­jat Sony mu­kaan lu­et­tu­na ovat jo hy­vän ai­kaa sy­sän­neet ää­nen­tois­to­vas­tuun ul­koi­sel­le jär­jes­tel­mäl­le, usein palk­ki­mal­li­sel­le sound­ba­ril­le.

Tuo­re HT-XF9000 on tuo­te­ka­te­go­ri­as­saan rei­lun kes­ki­sar­jan kone 530 eu­ron suo­si­tus­hin­nal­laan. Ul­koi­ses­ti ky­sees­sä on hy­vin kon­ven­ti­o­naa­li­nen tum­ma palk­ki, jon­ka muo­vi­nen tun­tu ei var­si­nai­ses­ti vas­taa hin­ta­luok­kaa. Sii­tä huo­li­mat­ta se maas­tou­tuu mel­ko huo­mi­o­ta he­rät­tä­mät­tö­mäs­ti te­le­vi­si­on ala­reu­nan eteen, mikä on eh­dot­to­man hyvä puo­li, var­sin­kin jos te­le­vi­si­on ja­lus­ta on ma­ta­laa sort­tia. Hin­ta­luo­kan mu­kai­sia omi­nai­suuk­sia ovat pa­ke­tis­sa mu­ka­na tu­le­va lan­gat­to­mas­ti lin­kit­ty­vä sub­woo­fer sekä tuki ob­jek­ti­poh­jai­sel­le Dol­by At­mos- tai DTS:X-ää­nel­le.

HT-XF9000 on muu­ten­kin suun­ni­tel­tu enem­män vi­de­o­puol­ta aja­tel­len. Sen hdmi-lii­tän­nät ovat tek­ni­sil­tä omi­nai­suuk­sil­taan vah­vas­ti tätä päi­vää si­säl­tä­en hdcp2.2:n, hdmi cec:n, hlg- ja hdr-ma­te­ri­aa­lin tuen sekä 4k-lä­pi­vien­nin. Li­säk­si mu­ka­na on omat ää­ni­ti­lan­sa muun mu­as­sa elo­ku­vil­le, pe­leil­le ja ur­hei­lul­le sekä So­nyn oma ver­ti­kaa­li­nen ti­la­ää­ni­tek­niik­ka, joka on­nis­tuu siir­tä­mään ää­nen häm­men­tä­väl­lä ta­val­la ir­ti it­se lait­tees­ta.

So­nyn nä­ke­mys dsp-poh­jai­ses­ta vir­tu­aa­li­ti­la­ää­nes­tä on yl­lät­tä­vän toi­mi­va. Lef­fan ää­ni­maa­il­ma on­nis­tuu ve­nyt­täy­ty­mään huo­mat­ta­vas­ti ir­ti lait­tees­ta sekä ruu­dun si­vuil­le et­tä ylä­puo­lel­le.

Näi­den omi­nai­suuk­sien li­säk­si lait­tees­sa on blu­e­tooth mu­sii­kin strii­maa­mi­sek­si esi­mer­kik­si äly­lait­teel­ta. Wifi-yh­teyt­tä taas ei ole, mikä osal­taan ra­jaa sound­ba­rin käyt­tö­mah­dol­li­suuk­sia ja sul­kee pois esi­mer­kik­si mo­ni­huo­ne­jär­jes­te­lyt. Lii­tän­nöis­tä jo mai­nit­tu­jen hdmi-an­non ja -oton li­säk­si HT-XF9000:ssa on op­ti­nen s/pdif sekä 3,5 mil­li­met­rin ana­lo­gi­tu­lo. Li­säk­si mu­ka­na on usb a -lii­tän­tä, jon­ka avul­la lait­tees­ta voi tois­taa myös kor­ke­a­re­so­luu­ti­o­for­maat­te­ja, mu­kaan lu­kien dsd:tä.

Vaih­te­le­vaa suo­ri­tus­ky­kyä

HT-XF9000:n suo­ri­tus­ky­ky ää­nen­tois­tol­li­ses­ti käy sel­vil­le yl­lät­tä­vän­kin no­pe­as­ti. Puh­taas­ti kak­si­ka­na­vai­sen mu­sii­kin pa­ris­sa se jät­tää pal­jon­kin toi­vo­mi­sen va­raa. Lait­teen tiet­ty muo­vi­suus ja ää­nen purk­ki­mai­suus ko­ros­tuu lä­hes mitä ta­han­sa mu­siik­kia kuun­nel­ta­es­sa, ja ää­nes­tä tu­lee jopa har­vi­nai­sen ha­ja­nais­ta ja epä­sel­vää, jos käyt­tä­jä sat­tuu unoh­ta­maan pääl­le joko Ver­ti­cal Sur­round En­gi­nen tai jon­kin pa­rem­min ku­va­si­säl­löil­le so­pi­vis­ta ää­ni­ti­lois­ta.

Myös sub­woo­fe­rin oi­ke­an ta­son aset­ta­mi­nen on mel­ko vai­val­lois­ta, sil­lä ää­nes­tä on tur­han­kin help­po saa­da joko lii­an ylä­bas­so­voit­tois­ta tai vas­taa­vas­ti kes­ki­ää­ni­pai­not­teis­ta. Sub­woo­fe­rin si­joi­tuk­sen et­sin­näl­lä ja pää­sään­töi­ses­ti voi­mak­kuu­sas­tei­kon puo­li­vä­lis­sä py­syt­te­le­mäl­lä lop­pu­tu­los on pa­ras mah­dol­li­nen, jos­kin hin­taan näh­den vält­tä­vä.

Lef­fo­jen pa­ris­sa ti­lan­ne taas on mel­ko lail­la toi­nen. Luon­nol­li­ses­ti­kaan HT-XF9000 ei ky­ke­ne si­mu­loi­maan ai­don mo­ni­ka­na­va­jär­jes­tel­män sur­round-ky­ky­jä, mut­ta sii­tä huo­li­mat­ta So­nyn nä­ke­mys dsp-poh­jai­ses­ta vir­tu­aa­li­ti­la­ää­nes­tä on yl­lät­tä­vän toi­mi­va. Lef­fan ää­ni­maa­il­ma on­nis­tuu ve­nyt­täy­ty­mään huo­mat­ta­vas­ti ir­ti lait­tees­ta sekä ruu­dun si­vuil­le et­tä ylä­puo­lel­le, ja esi­mer­kik­si di­a­lo­gia saa ko­ros­tet­tua kau­ko­sää­ti­men pai­nal­luk­sel­la.

Par­haim­mil­laan lef­foi­hin up­pou­tu­es­sa mel­kein­pä unoh­taa, min­kä ko­koi­ses­ta veh­kees­tä ää­ni oi­ke­as­taan tu­lee. Ää­ni­suun­nit­te­lul­li­set ele­men­tit erot­tu­vat mel­ko luon­te­vas­ti mut­ta huo­mi­o­ta he­rät­tä­mät­tö­mäs­ti, mikä taas osal­taan puol­taa ky­sei­sen tai­teen­la­jin ta­voit­tei­ta muu­ten­kin.

Pe­rus­hy­vä va­lin­ta lef­fa­ää­nel­le

Sony HT-XF9000 ei ole mark­ki­noi­den pa­ras sound­bar, ei­kä se oi­ke­as­taan ole eri­tyi­sen mo­ni­puo­li­nen lai­te edes hin­ta­luo­kas­saan ää­nen­laa­dul­lis­ten ra­joi­tus­ten ja lan­gat­to­man verk­ko­yh­tey­den puut­teen vuok­si. Sii­tä huo­li­mat­ta se on pe­rus­var­ma, hel­pos­ti asen­net­ta­va ja käyt­töö­no­tet­ta­va rat­kai­su, jon­ka vir­tu­aa­li­nen sur­round toi­mii koh­tuul­li­sen hy­vin.

Jos käyt­tö­tot­tu­muk­set pai­not­tu­vat pe­rin­tei­seen mu­sii­kin­kuun­te­luun, sa­mal­la ra­hal­la saa huo­mat­ta­vas­ti pa­rem­pi­a­kin vaih­to­eh­to­ja. Jos taas sound­ba­ril­ta et­sii pe­rus­hy­vää suo­ri­tus­ky­kyä lef­fa­käy­tös­sä, HT-XF9000 ei ole has­sum­pi vaih­to­eh­to ko­ko­aan isom­man ää­nen­sä an­si­os­ta.

+ Help­po ja no­pea käyt­töö­not­to | Mo­der­nit hdmi-lii­tän­nät | Lan­ga­ton sub­woo­fer |

Kel­po lef­fa­ää­nen­tois­to

– Mu­sii­kin­kuun­te­lus­sa heik­ko ää­nen­laa­tu | Wifi-yh­tey­den puu­te

Sony HT-XF9000

Suo­si­tus­hin­ta: 530 €

Li­sä­tie­dot: www.sony.fi

Toi­min­ta­pe­ri­aa­te: 2.1-ka­na­vai­nen Dol­by At­mos/DTS:X -sound­bar & lan­ga­ton sub­woo­fer

Il­moi­tet­tu ko­ko­nais­te­ho: 300 W

Lii­tän­nät: HDMI in/out, op­ti­nen, ana­lo­gi­nen, usb type a

Blu­e­tooth: v. 4.2

Muu­ta: Kau­ko-oh­jain, 4k-lä­pi­vien­ti, hdr- & Dol­by Vi­si­on -tuki, ää­ni­ti­lat, sei­nä­kiin­ni­tys

Mi­tat, sound­bar: (l x k x s) 930 x 58 x 85 mm

Pai­no, sound­bar: 2,5 kg

Mi­tat, sub­woo­fer: (l x k x s) 190 x 382 x 387 mm

Pai­no, sub­woo­fer: 7,8 kg

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Saksalaista käsityötä

Auer Acoustics tekee kaiuttimia laadukkaista osista ja käsityö edellä. 

Geneleceille kilpailija Ranskasta 

Utopia Main 112 ja Utopia Main 212 ovat Focalin studiokaiuttimia parhaasta päästä. 

Cd-pyöritin Ranskasta

Metronomen uusi pyöritin antaa toivoa cd-levyjen ystäville.

Arendal Sound 1961-sarjan uusi alku 

Arendal Sound 1961 -sarja on nimetty Tromøyn ja Arendalin yhdistävän Tromøy-sillan mukaan, joka valmistui 1961. 

EgglestonWorks Andra uudistuu  

EgglestonWorksin ikoninen Andra-kaiutin on nyt Andra 5.

Tivoli Audio Model Two Digital 

Tivoli Audio Model Two Digital on pieni puinen kaiutin musiikin langattomaan suoratoistoon.  

Finalin uudet DC-kuulokkeet 

Final julkaisee D8000-huippu­kuu­lok­keestaan kaksi uudistettua versiota. 

Putkilaitteita vuonomieheltä

Fjord Audio valmistaa rajat ylittäviä putkivahvistimia, jotka hävittävät eron  tyhjiöputkien ja transistorien välillä.

Elementit järjestykseen

Opera on julkaissut uudelleen suunnitellut V2-versiot Prima ja Quinta-kaiuttimistaan.  

Häiriötöntä verkkoyhteyttä

iFi Audio Silent Power Omni LAN on verkkokytkin, joka poistaa jitterin ja muut häiriöt.

Linn LP12 -päivitys

Linn tarjoaa uutta plinttiä LP12-kultti­le­vy­soit­ti­melleen.    

Kultaa, platinaa, ruteniumia 

Houchmand M1 -aktiivikaiutin hakee inspiraatiota jalokivien maailmasta ja maksaa noin 60 000 euroa pari. 

Yltiöuskollista ääntä

Ultrafide Audio ponnistaa studio/stadi­o­nää­nen­toiston maailmasta.

Bose hotkaisi McIntosh Groupin

Kaksi highend-hifin todellista raskas­sar­ja­laista on löytänyt uudet omistajat.

Audio Researchin hienoin vahvistin 

Audio Researchin uusi 330M-monopää­te­vah­vistin on huippuluokan voimanpesä.