JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Jus­si Ar­vio

Stax SRM-D10 -kuu­lo­ke­vah­vis­tin

Kokeilussa Stax SRM-D10 -kuulokevahvistin

Perinteikäs japani­lais­val­mistaja Stax tunnetaan elekt­ros­taat­ti­sista kuulokkeistaan. Harva kuitenkaan mieltää sen vakiomalleja ja kannettavuutta samaan lauseeseen, mutta nyt sekin onnistuu.

Sta­xin kuu­lok­kei­den suu­reh­ko ole­mus, pää­o­sin avoin ra­ken­ne ja aja­ton, jos­kin kol­hon kul­mi­kas muo­toi­lu ei­vät ne­kään kil­pai­le tren­di­tie­tois­ten val­mis­ta­jien vaih­to­eh­to­jen kans­sa. Sen si­jaan ää­ni on toi­mi­nut re­fe­rens­si­nä, jo­hon mui­ta ver­ra­taan.

Kai­ken kaik­ki­aan Sta­xin mal­lis­to on suo­si­nut va­ka­va­hen­kis­tä, paik­kaan si­dot­tua kuun­te­lua. Sa­mas­ta syys­tä vah­vis­ti­nyk­si­köt ovat saa­neet ol­la tii­len pai­noi­sia, muo­toi­sia ja ko­koi­sia. Sel­lai­sia, joi­ta ei viit­si ai­na siir­rel­lä pai­kas­ta toi­seen.

Muu­ta­mas­ta ai­em­mas­ta yri­tyk­ses­tä (esi­mer­kik­si SR-002, SR-003mk2) huo­li­mat­ta voi­si sa­noa, et­tä soh­vaus­kot­ta­vuu­den vas­ta­pa­ri eli kan­net­ta­va katu-us­kot­ta­vuus on puut­tu­nut. Taan­noin syn­ny­te­tyn SRM-D10:n tar­koi­tus on muut­taa pö­lyt­ty­nei­tä kä­si­tyk­siä.

As­kel tä­hän päi­vään

Lait­teen har­ti­oil­la le­pää enem­män vas­tuu­ta kuin pie­neh­kö koko pal­jas­taa. En­sin­nä­kin se on Sta­xin his­to­ri­an en­sim­mäi­nen oi­ke­as­ti kan­net­ta­va vah­vis­tin, joka ky­ke­nee aja­maan pro-bi­a­soi­tu­ja mal­le­ja, jopa huip­pu­mal­li SR-009S:ää.

Toi­sek­si se si­säl­tää laa­duk­kaan da-muun­ti­men. Xmos-poh­jai­seen to­teu­tuk­seen sig­naa­lin saa si­sään mic­ro-usb-lii­tän­näs­tä, ja tu­et­tui­na ovat dsd128 (5,6 me­ga­hert­siä) sekä 384 ki­lo­hert­sin pcm. Ana­lo­gi­nen 3,5 mil­li­met­rin ot­to on mu­ka­va lisä, mut­ta op­ti­nen di­gi­ot­to oli­si kui­ten­kin enem­män tätä päi­vää.

Kol­man­nek­si sii­nä on la­dat­ta­va li­tium-io­ni­ak­ku, jon­ka kans­sa pär­jää val­mis­ta­jan lu­pauk­sen mu­kaan kol­mes­ta nel­jään tun­tiin. Py­sy­väm­pää kuun­te­lu­pis­tet­tä var­ten löy­tyy verk­ko­vir­ta­läh­de, joka myös la­taa akun. Kai­ken kaik­ki­aan kon­ser­va­tii­vi­sen val­mis­ta­jan mal­lis­tos­sa SRM-D10 on enem­män kuin pie­ni as­kel eteen­päin.

Lait­teen har­ti­oil­la le­pää enem­män vas­tuu­ta kuin pie­neh­kö koko pal­jas­taa. En­sin­nä­kin se on Sta­xin his­to­ri­an en­sim­mäi­nen oi­ke­as­ti kan­net­ta­va vah­vis­tin, joka ky­ke­nee aja­maan pro-bi­a­soi­tu­ja mal­le­ja, jopa huip­pu­mal­li SR-009S:ää.

Mes­suil­ta ko­keil­ta­vak­si

Syk­syn HIFI 2018 -mes­suil­la esil­lä ol­lut D10 he­rät­ti kiin­nos­tuk­se­ni. Eri­tyi­ses­ti sik­si, et­tä sii­hen oli kyt­ket­ty mal­lis­ton kes­ki­vai­heil­ta oma suo­sik­ki­ni SR-L700 (suo­si­tus­hin­ta 1 650 eu­roa). Pi­dän mal­lis­ta, sil­lä se muis­tut­taa ää­nel­tään San­ders 10c -kai­u­tin­ta, joka oli vii­den vuo­den ajan re­fe­rens­si­ni. Vaik­ka mes­suil­la on­kin vai­kea muo­dos­taa ko­ko­nais­ku­vaa, niin en­si­vai­ku­tel­ma oli hy­vin­kin roh­kai­se­va.

Niin­pä mes­su­jen jäl­keen pyy­sin maa­han­tuo­jal­ta ko­keil­ta­vak­si pa­ket­tia, jol­la SRM-D10:n (suo­si­tus­hin­ta 990 eu­roa) omi­nai­suuk­sia voi­si tes­ta­ta. Kuu­lok­keik­si toi­voin tu­tut, jo mai­ni­tut SR-L700:t. Nii­den li­säk­si saa­pu­nees­ta pa­ke­tis­ta löy­tyi uu­si, pöy­tä­mal­li­nen SRM-D50-kuu­lo­ke­vah­vis­tin–dac (suo­si­tus­hin­ta 1 390 eu­roa) ver­tai­lua var­ten.

Vaik­ka ky­sees­sä ei niin­kään ol­lut kuu­lo­ke­tes­ti, niin sa­maan ai­kaan ta­los­ta löy­tyi Hi­fi­man 400i:t (hin­ta noin 300 eu­roa, pois­tu­nut mal­li) sekä tes­tat­ta­vak­si saa­pu­neet Hi­fi­ma­nin Shang­ri-La Ju­ni­o­rit (suo­si­tus­hin­ta 8 500 eu­roa). Jos ei muu­ta, niin jon­kin­lai­nen skaa­la oli si­ten ole­mas­sa.

Yk­sin­ker­tai­nen käyt­tää

SRM-D10 on pie­neh­kö, joka suun­taan tur­von­neen tu­pak­ka-as­kin ko­koi­nen lai­te. Pai­noa sil­lä on 450 gram­maa, jo­ten ai­van lil­li­pu­tis­ta ei ole kyse. Muo­toi­lu on on­nis­tu­nut­ta, sil­lä lait­tees­ta ei tör­rö­tä mi­tään te­rä­viä kul­mia tai ulok­kei­ta, jot­ka ta­ker­tui­si­vat vaat­tei­siin.

Me­kaa­ni­nen ra­ken­ne on laa­du­kas ja jä­mäk­kä. Uri­te­tus­ta alu­mii­ni­pin­nas­ta saa hy­vän ot­teen. Val­mis­ta­jan suu­reh­ko teks­ti­lo­go pal­jas­taa laa­tu­tie­toi­sil­le lai­te­mer­kin. Pie­nek­si yl­lä­tyk­sek­si lait­tees­sa ei ole min­kään­lais­ta näyt­tö­ruu­tua.

Tuot­teis­ta­mi­nen on hoi­det­tu hy­vin. Vir­ta­läh­teen mu­ka­na seu­raa va­li­koi­ma eri­lai­sia pis­to­ke­päi­tä. Li­säk­si ylei­sim­mät tar­vit­ta­vat kaa­pe­lit löy­ty­vät omas­ta pa­ke­tis­taan ja niin edel­leen. Oh­je on mu­ka­na vain pie­ne­nä hai­ta­ri­pa­pe­ri­na. Käyt­tö­liit­ty­mä on niin yk­sin­ker­tai­nen, et­tä var­si­nais­ta oh­je­kir­jaa ei tar­vi­ta.

Voi­mak­kuus­sää­ti­men rul­la on myös vir­ta­kyt­kin. Kier­tä­mäl­lä sitä hie­man myö­tä­päi­vään lai­te käyn­nis­tyy, kään­tä­mäl­lä ta­kai­sin ää­ri­a­sen­toon sam­muu. Pie­ni vä­riä vaih­ta­va led ker­too pe­ru­sa­si­at; vih­reä vil­kun­ta il­mai­see, et­tä lai­te ei saa sig­naa­lia. Ta­sai­ses­ti pa­la­es­saan se ker­too kai­ken ole­van ok. Pu­nai­sen va­lon sam­mu­es­sa akun la­taus on val­mis, sen vilk­ku­es­sa ak­ku on lo­puil­laan.

Edes­sä on le­din ja voi­mak­kuus­sää­ti­men li­säk­si kuu­lok­kei­ta var­ten yk­si pro-bias-an­to­lii­tän­tä. Ta­ka­pa­nee­lis­ta löy­tyy pie­ni kyt­kin ana­lo­gi­sen tai usb-oton va­lit­se­mi­sek­si, jo mai­ni­tut lii­tän­nät sekä vir­ta­läh­teen ot­to. Sii­nä kaik­ki.

Pu­ris­ti­nen to­teu­tus jät­ti ti­laa toi­veil­le­kin. Voi­mak­kuus­sää­ti­mes­sä ei ole lu­ki­tus­toi­min­toa. Niin­pä tas­kus­sa ol­les­sa ää­ni voi sää­tyä tah­to­mat­ta. Nah­kai­nen pus­si te­ki­si kul­jet­ta­mi­ses­ta tur­val­li­sem­paa. Lai­te ei myös­kään ker­ro mil­lään ta­val­la sig­naa­lin laa­dus­ta, näy­te­taa­juu­des­ta tai akun va­raus­ti­las­ta. Ken­ties seu­raa­va re­vi­sio on näil­tä osin fik­sum­pi.

Suu­rin ero pöy­tä­mal­liin ver­rat­tu­na liit­tyi bas­son voi­maan ja ulot­tu­vuu­teen. Li­säk­si SRM-D50 oli ää­nel­tään hie­man tiu­kem­pi ja kont­rol­loi­dum­pi. SRM-D10 oli vas­taa­vas­ti hie­man peh­me­äm­pi ja jopa miel­lyt­tä­väm­pi.

Lä­hes lu­paus­ten mu­kai­nen

Saa­tu­a­ni lait­teet la­ta­sin en­si­töik­se­ni SRM-D10:n akun täy­teen. Tä­män jäl­keen seu­raa­van vii­kon ai­ka­na kuun­te­lin use­aan ot­tee­seen niin kau­an, et­tä akun va­raus las­ki tar­peek­si alas ja kuun­te­lu oli kes­key­tet­tä­vä. Näin toi­mien sain akun käyt­tö­a­jak­si si­sä­ti­lois­sa kes­ki­mää­rin noin kak­si ja puo­li tun­tia. Voi­mak­kuus­sää­din ei kos­kaan ylit­tä­nyt kel­lo 11:n ase­maa, kun soit­to-oh­jel­mien ää­nen­sää­döt oli ohi­tet­tu.

Ää­ni­läh­tee­nä käy­tin Ap­p­le Mac­Book Air -ko­net­ta ja soit­to-oh­jel­ma­na en­si­si­jai­ses­ti Ti­da­lin työ­pöy­tä­so­vel­lus­ta. Lu­pauk­set dsd- ja dxd-tois­tos­ta tes­ta­sin vie­lä Au­dir­va­na-oh­jel­man avul­la. Dsd-tois­to hoi­det­tiin dop- eli dsd over pcm -muo­dos­sa.

Lait­teel­la oli tai­pu­mus kuu­me­ta käy­tös­sä. Niin­pä se ei ole ide­aa­li rat­kai­su säi­ly­tet­tä­väk­si tas­kus­sa. Muus­sa mie­les­sä lai­te toi­mi eleet­tö­mäs­ti.

Suu­rin ero pöy­tä­mal­liin ver­rat­tu­na liit­tyi bas­son voi­maan ja ulot­tu­vuu­teen. Li­säk­si SRM-D50 oli ää­nel­tään hie­man tiu­kem­pi ja kont­rol­loi­dum­pi. SRM-D10 oli vas­taa­vas­ti hie­man peh­me­äm­pi ja jopa miel­lyt­tä­väm­pi. Saat­taa ol­la, et­tä ha­vain­to liit­tyi vaa­ti­mat­to­mam­paan re­so­luu­ti­oon tai luul­ta­vim­min hie­man pyö­re­ään ylä­pää­hän. Puut­teis­ta huo­li­mat­ta pi­din D10:stä enem­män.

Jos siir­ret­tä­vyys ei ole pää­o­sas­sa, niin SRM-D50 on var­si­nai­ses­sa hi­fi­mie­les­sä him­pun ver­ran D-kymp­piä oi­ke­aop­pi­sem­pi vaih­to­eh­to. Li­säk­si se ve­to­aa tun­ne­puo­leen orans­sil­la vu-mit­ta­ril­laan ja jä­re­äm­mäl­lä ra­ken­teel­laan.

Uut­ta kal­vo­su­ku­pol­vea edus­ta­va Stax SR-L700 on it­ses­sään hy­vin neut­raa­li. Sen vä­häi­set puut­teet liit­ty­vät ala­bas­son re­so­luu­ti­oon ja ai­van ylim­män kais­tan lie­vään sä­vyt­tö­myy­teen. Näi­den ha­vait­se­mi­nen edel­lyt­tää to­sin sen, et­tä rin­nal­la on näil­tä osin sel­väs­ti pa­rem­paa tar­jol­la. Ky­sees­sä on joka ta­pauk­ses­sa huip­pu­kuu­lo­ke.

Viit­tä vail­le val­mis vaih­to­eh­to

To­teu­tuk­ses­ta jäi ris­ti­rii­tai­nen olo. Toi­saal­ta ky­sees­sä on hie­no ja help­po­käyt­töi­nen, toi­saal­ta hie­man hi­o­ma­ton ja kes­ke­ne­räi­nen tuo­te.

Vaik­ka sii­tä ei ny­ky­muo­dos­saan ole lenk­ki­ka­ve­rik­si, niin se tar­jo­aa kui­ten­kin mal­til­li­sen hin­tai­sen ja jous­ta­van rat­kai­sun toi­mis­tol­le, mö­kil­le tai staat­ti­sem­paan va­paa-ai­kaan. Jo sel­lai­se­naan se laa­jen­taa suo­sik­ki­luu­rien käyt­tö­mah­dol­li­suuk­sia.

Ää­nen­laa­dul­li­ses­ti se tar­joi­lee pa­lan isom­pien­sa laa­tua ja enem­män kuin riit­tä­vää ää­nen­voi­mak­kuut­ta ai­na­kin tes­ta­tuil­la kuu­lok­keil­la. Il­man suo­raa ver­tai­lu­lai­tet­ta ää­nen puut­teet jää­vät lop­pu­jen lo­puk­si pie­nik­si.

+ Ää­nen­laa­tu va­rauk­sin | Hin­ta | Me­kaa­ni­nen laa­tu | Yk­sin­ker­tai­nen käyt­tää

– Ak­ku­kes­to | Ei di­gi­lii­tän­tö­jä usb:n li­säk­si | Voi­mak­kuus­sää­ti­mes­sä ei luk­koa |

Näy­tön puu­te | Kuu­me­nee käy­tös­sä

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Totem KIN ONE  

KIN ONE on täysin uusittu lähtötason malli Totemin KIN-kaiutinsarjassa. 

Ø Audio laajentaa 

Ø Audio on lisännyt toisen kaiuttimen valikoimaansa. 

SEASin lelu 

Uusi Toy-kaiutin perustuu SEASin aiempaan Joy-sarjaan.  

Brinkmannin suoraveto juhlii

Brinkmannin Oasis-levysoitin täyttää 10. Anniversary Edition -versiota tehdään rajoitettu 100 soittimen erä.   

Aatami pöydälle 

Adam Audion uusi D3V-kaiutin on vain riittävän pieni (20 cm korkea ja 11,5 cm leveä) työpöydälle. 

Rotelin minivahvistin/dac

Rotel DX-5 on kompakti ja yksin­ker­tais­tettu vahvistin/dac työpöydälle tai pieniin tiloihin.  

Serblin & Sonin vahvistimet 

Serblin & Son ponnistaa Sonus faberin pohjalta. 

Liitäntöjä riittää 

Fiion uusi S15 on kunnianhimoinen striimeri. 

Linniltä kaksi uutta kaiutinta

Linnin uudet passii­vi­kai­ut­timet muuttuvat Exakt-valmiiksi muutamassa minuutissa. 

Kiiltävä saksalainen

MBL:n uusi C41-musiik­kist­riimeri pureutuu digitaalisen äänen säröön. 

Ylellinen verkko/cd-soitin audiofiileille

Auralic Aquila X3 on hyvin varusteltu ja täysin muokattavissa.

36 vuotta vanhaa kultaa

Monitor Audio on esitellyt uudistuneen kuuden kaiuttimen Gold 6G -kaiutinsarjan. 

Majorityn halpis­le­vy­soit­timet

Majorityn levysoittimet ovat käteviä ja edullisia soittimia niille, joilla on vähän tilaa ja budjettia.

Musical Fidelityn uusi levysoitin

Musical Fidelity M6xTT on raskaan sarjan akryy­li­le­vy­soitin. 

Suomen ensiesittelyssä

Rosso Fiorentino on tuonut markkinoille uuden siron Arno40-kaiuttimen.