JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Jus­si Ar­vio

Kruununprinssin uusi tuleminen; Dynaudio Contour 20 -kaiutin

Muistan mainiosti, kuinka koin yhden audioalan ahaa-elämyksistäni. Tulikuuman a-luokan vahvistimen polkemana pieni kotelokaiutin potki pieneen tilaan tanakan, tunnokkaan ja mehevän äänen. Muistan myös, kuinka ihailin diskantin silkkistä otetta vailla resoluu­ti­o­va­jetta. Elettiin 1980-luvun loppua, ja kaiutin oli Dynaudio Contour 1.3.

Sa­moi­hin ai­koi­hin nik­ka­roin sil­loi­sen HIFI-leh­den oh­jeen mu­kai­sen Hifi 12/2 -kai­ut­ti­men. Ky­sees­sä oli 12-lit­rai­nen ref­lek­si­vi­ri­tet­ty kak­si­tie. Eri­no­mai­ses­ti ta­sa­pai­no­tet­tuun pönt­töön aset­tui myös sit­tem­min le­gen­daa­ri­sek­si osoit­tau­tu­nut Dy­nau­di­on D28-dis­kant­ti.

Tuo­reem­pi elä­mys syn­tyi vuon­na 2015, kun vie­rai­lin Dy­nau­di­on teh­taal­la Aar­hu­sis­sa Tans­kas­sa (ra­port­ti löy­tyy Hi­fi­maa­il­man nu­me­ros­ta 4/2015). Vaik­ka suu­rin pö­hi­nä pyö­ri­kin tuol­loin lan­gat­to­muu­des­sa, pää­sin nau­tis­ke­le­maan myös mal­li­sar­jo­jen ma­koi­sis­ta saun­deis­ta.

Sa­mai­nen vie­rai­lu sai nyt, pari vuot­ta jäl­keen­päin, yl­lät­tä­vän ja mu­ka­van jat­kon. Käy­des­sään al­le­kir­joit­ta­neen ti­luk­sil­la tai­koi maa­han­tuo­ja vi­siit­tin­sä aluk­si esiin tuo­reet Con­tour 20 -mal­lit. Jo­kin ym­py­rä oli sel­väs­ti sul­keu­tu­mas­sa tuo­reen tans­ka­lai­sen kruu­nunp­rins­sin myö­tä.

Kaut­taal­taan uu­dis­tet­tu

Maa­han­tuo­jan pe­rä­va­lo­jen vie­lä vii­pyil­les­sä hui­tai­sin it­se­ni lä­hem­mäs tu­lok­kai­ta. Val­koi­sil­le val­mis­ta­jan omil­le koi­vil­le nos­te­tut, niin ikään val­koi­set kai­ut­ti­met pal­jas­ti­vat heti pe­ri­män­sä. Vaik­ka muis­ti­ku­vien men­neen ajan kul­mik­kuus on su­la­nut si­le­äk­si pyö­rey­dek­si, ei tu­tuis­ta läh­tö­koh­dis­ta voi­nut mi­ten­kään ereh­tyä.

Dis­kant­ti­na on edel­leen tut­tu, tur­val­li­nen ja sa­mal­la tun­nus­te­tus­ti yk­si par­hais­ta, eli Eso­tar2. Ky­sees­sä on 28 mil­li­met­rin kan­gas­ka­lot­ti, joka saat­taa tek­no­lo­gia edel­lä ete­ne­väs­tä kuu­los­taa jopa van­hah­ta­val­ta. Sa­lai­suus on kui­ten­kin ka­lo­tin pin­noit­tees­sa. Lop­pu­tu­lok­se­na Eso­tar2 on­nis­tuu yh­tä ai­kaa sekä pa­ne­maan hant­tiin kil­pai­li­joil­le et­tä säi­lyt­tä­mään kau­niin, tar­kan ja silk­ki­sen omi­nais­sä­vyn­sä. Kyl­lä vain, luit ai­van oi­kein. Li­pe­sin to­sin jo asi­oi­den edel­le.

Edel­li­nen Con­tour-sar­ja lan­see­rat­tiin vuon­na 2003, jo­ten tuo­re mal­lis­to pää­tet­tiin uu­dis­taa muu­ten­kin kuin pin­ta­mei­kil­lä. Van­ha bas­so­e­le­ment­ti sai väis­tyä uu­den ja en­tis­tä ehom­man edes­tä. Lop­pu­tu­lok­se­na on muun mu­as­sa kor­ke­am­pi pu­he­ke­lan kää­min­tä ja suu­rem­pi lii­ke­poik­ke­a­ma, kas­va­nut kal­vo­pin­ta-ala, ohu­em­pi ja ke­vy­em­pi kal­vo, te­hok­kaam­mat mag­nee­tit, jäy­kem­pi spi­der ja niin edel­leen. Kai­ken kaik­ki­aan siis hal­lit­ta­vam­pi lop­pu­tu­los ja suu­rem­pi ää­nen­pai­ne, jos ver­ro­kik­si ot­taa edel­li­sen mal­li­sar­jan.

Li­säk­si kal­liim­mas­ta mal­li­sar­jas­ta lai­nat­tiin idea alu­mii­ni­ses­ta mas­kis­ta, jo­hon ele­men­tit on pul­tat­tu. Luja ja kuol­lut ma­te­ri­aa­li lie­nee re­so­nans­sien kan­nal­ta hyvä rat­kai­su. Kai­ut­ti­men ul­ko­nä­köön se ai­na­kin an­taa huo­li­tel­lun ja hin­ta­van lei­man­sa. Val­koi­ses­sa kai­ut­ti­mes­sa alu­mii­ni on sa­tii­ni­hi­ot­tu vaa­le­ak­si ja tum­mem­mis­sa vaih­to­eh­dois­sa mus­tak­si elok­soi­tu.

Klas­si­nen mis­si

Dy­nau­dio on kai­kin puo­lin hie­nos­ti ja laa­duk­kaan oloi­ses­ti to­teu­tet­tu. Kor­ke­ah­ko mut­ta ka­pea kai­u­tin on tyy­lil­tään eh­taa mo­der­nia mis­si­ai­nes­ta. Taak­se ka­pe­ne­va ko­te­lo li­sää en­ti­ses­tään si­roh­koa vai­ku­tel­maa. Tus­kin ku­kaan voi miel­tää Con­tou­ria ru­mak­si. Sa­maa ei voi sa­noa esi­mer­kik­si val­mis­ta­jan kal­liim­man Con­fi­den­ce-sar­jan C1-mal­lis­ta. Ja­lus­tal­la nö­köt­tä­vä kak­si­tie se­kin. Jos ul­ko­kul­tai­set ar­vot rat­kai­si­si­vat, niin kau­no­tar vei­si ja hir­viö jäi­si – siis pois las­kuis­ta tai jopa va­li­koi­mas­ta.

Kai­ut­ti­men skan­di­naa­vi­suus nä­kyy ul­koi­sen ole­muk­sen po­si­tii­vi­ses­sa as­ke­tis­mis­sa run­sas­lu­kui­sis­ta vii­meis­te­ly­vaih­to­eh­dois­ta riip­pu­mat­ta. Con­tour 20 on­kin heit­tä­mäl­lä ko­to­naan si­sus­tuk­ses­sa kuin si­sus­tuk­ses­sa, jos se nyt täs­sä hin­ta­luo­kas­sa myyn­ti­väit­tä­mäk­si kel­puu­te­taan.

Pa­pe­ril­la sen si­jaan mis­sim­me ar­vo­maa­il­ma on var­sin klas­si­nen, el­lei jopa ret­ros­sa vii­pyi­le­vä. Ja­ko­suo­din nou­dat­taa tois­ta as­tet­ta jaon ol­les­sa 2 200 hert­sis­sä. Vas­teek­si il­moi­te­taan 39–23 000 hert­siä ja herk­kyy­dek­si 86 de­si­be­liä (2,83V / 1m). Jat­ku­vaa te­hoa Con­tour 20 kes­tää 180 wa­tin ver­ran. Bas­son ref­lek­si­put­ki on suun­nat­tu kai­ut­ti­men taak­se, jos­ta löy­tyy myös yk­si pari WBT:n Next­gen-sar­jan kai­u­tin­liit­ti­miä.

Tes­ti­a­se­tel­mas­ta

Täl­lä ker­ral­la löy­sin it­se­ni poik­keuk­sel­li­sen kii­tol­li­ses­ta läh­tö­a­se­tel­mas­ta, sil­lä käy­tös­sä­ni oli usei­ta eri­lai­sia vah­vis­ti­mia: a-luok­kaa put­kin, ab-luok­kaa tran­sis­to­rein ja d-luok­kaa siel­tä jos­ta­kin vä­lis­tä. Ver­tai­lu­kai­ut­ti­mi­na toi­mi­vat tu­tut San­ders 10c:t sekä tuo­reet Elac Uni-Fi UB5:t.

Ää­ni­läh­tee­nä pi­täy­dyin tu­tus­sa ja si­ten tur­val­li­ses­sa To­tal­dac D1 In­teg­ra­lis­sa sekä Roon-soit­to-oh­jel­mas­sa. Sa­tun­nai­sia ho­pe­a­kiek­ko­ja kie­put­ti har­vak­sel­taan Tent­lab­sin b-drive. Pelk­kä­nä pyö­rit­ti­me­nä sen­kin an­ti kul­ki kui­ten­kin To­tal­da­cin kaut­ta.

Kai­ut­ti­mien si­joit­te­lu oli help­poa. Paik­ka löy­tyi suu­rin piir­tein sii­tä, mis­sä useim­mat pe­rin­tei­ses­ti to­teu­te­tut rat­kai­sut ovat ai­em­min­kin toi­mi­neet. Kai­ut­ti­mien kes­ki­näi­nen etäi­syys aset­tui suu­rin piir­tein 2,5 met­riin, sa­moin etäi­syys kuun­te­lu­pai­kal­le. Suun­taus koh­ti kuun­te­lu­paik­kaa, ase­moin­ti­lin­ja har­ti­oi­hin. Si­vu­sei­niin jäi rei­lus­ti mat­kaa, etu­sei­nään­kin met­rin ver­ran. Dis­kant­ti nou­si muu­ta­man sen­tin kor­va­ta­soa kor­ke­am­mal­le.

Näin ase­tel­tu­na asi­at oli­vat le­veys­suun­nan osal­ta esi­mer­kil­li­ses­ti mal­lil­laan, vaik­ka ää­ni ei le­vin­nyt­kään val­ta­vas­ti lin­jan ul­ko­puo­lel­le. Sy­vyys­suun­nas­sa ta­voi­tet­tiin koh­tuul­li­sen tar­kas­ti jä­sen­ty­nyt kuu­lo­ko­ke­mus, joka ei kui­ten­kaan haas­ta­nut put­ki­mais­ta pa­nee­li­mai­suut­ta. Tu­los oli hyvä pe­rin­tei­sel­le kak­si­tie­kai­ut­ti­mel­le.

Tyy­lil­lä hi­ot­tu

Syys­tä tai toi­ses­ta olen miel­tä­nyt vii­me vuo­sien Dy­nau­di­ot enem­män rok­ki­kan­san kar­heik­si ka­ve­reik­si kuin hie­no­hel­mai­sen suk­ka­hou­su­mu­sii­kin kos­te­a­sil­mäi­sik­si tul­kit­si­joik­si. Saat­taa ol­la, et­tä mie­li­ku­va on jää­nyt jos­ta­kin niis­tä lu­ke­mat­to­mis­ta ses­si­ois­ta, joi­ta vuo­sien ai­ka­na on siel­lä tääl­lä tul­lut kuul­tua. Joka ta­pauk­ses­sa asen­teel­li­nen epä­a­si­al­li­suu­te­ni sai tur­piin­sa vä­hän joka näyt­teel­lä.

Voi myös ol­la niin­kin, et­tä Con­tou­rin ta­sa­pai­noa on muu­tet­tu ai­em­mas­ta lin­jas­ta. En siis näin väi­tä, kun­han nyt esi­tän vaih­to­eh­toi­sen tul­kin­nan. Joka ta­pauk­ses­sa oheis­lait­teis­ta riip­pu­mat­ta mu­siik­ki­va­lin­nat ei­vät en­nak­ko-odo­tus­ten mu­kai­ses­ti pai­not­tu­neet ke­vy­em­mäl­le lin­jal­le vaan jon­ne­kin ai­van muu­al­le. Ai­na­kin osit­tain kai­ut­ti­men oh­jaa­ma­na.

Ote­taan esi­mer­kik­si vaik­ka­pa puo­la­lai­sen elo­ku­va­sä­vel­tä­jä Zbig­niew Preis­ne­rin edes­men­neel­le ys­tä­väl­leen Krzysz­tof Kies­lows­kil­le sä­vel­tä­mä Ys­tä­vän sie­lun­mes­su (Re­qui­em Dla Mo­je­go Przy­ja­cie­la; Era­to).

En­ke­li­mäi­sen il­ma­va, herk­kä ja ajoit­tain suo­ras­taan hau­ras teos elää kai­ku­jen, vah­vo­jen vo­kaa­li­o­suuk­sien sekä nii­tä ta­sa­pai­not­ta­van or­kes­te­ri­tu­en va­ras­sa. Har­kit­tu herk­kyys il­me­nee myös suu­res­sa te­o­reet­ti­ses­sa dy­na­mii­kas­sa, joka pelk­kien lau­lu­ää­nien ai­ka­na tar­koit­taa pai­koin hy­vin­kin hil­jais­ta voi­mak­kuut­ta. Kai­ken hui­puk­si use­at sop­raa­no-osuu­det on ra­ken­net­tu niin, et­tä kai­ut­ti­mel­la kuin kai­ut­ti­mel­la on sar­kan­sa tuo­da nii­den var­jo­mai­set vi­vah­teet kuu­li­jal­le.

Kai­ut­ti­men tu­li­si tuo­da nämä her­kät va­ri­aa­ti­ot esiin hil­jai­sel­la­kin voi­mak­kuu­del­la. Ko­ke­muk­sen pe­rus­teel­la näin ei ai­na ole. Joko kai­ut­ti­men re­so­luu­tio ei rii­tä tai sit­ten sen toi­min­ta­pis­te on va­lit­tu niin, et­tä vaa­di­taan ta­val­lis­ta enem­män voi­mak­kuut­ta, en­nen kuin ta­sa­pai­noi­nen il­mai­su on­nis­tuu. Kor­val­la­kin on roo­lin­sa, sil­lä voi­mak­kuu­den las­kies­sa ää­ri­a­lu­ei­den herk­kyys las­kee. Nämä siis esi­merk­ki­nä haas­teis­ta.

Dy­nau­di­on ta­pauk­ses­sa suo­ri­tus oli hyvä el­lei jopa eri­no­mai­nen. Osan­sa täs­tä kuu­luu eh­dot­to­mas­ti avoi­mel­le kes­ki­a­lu­eel­le ja erit­täin puh­taal­le alem­mal­le dis­kan­til­le. Sil­tä osin voi­daan to­de­ta pe­ru­sa­si­oi­den ole­van vä­hin­tään­kin kun­nos­sa.

Con­tou­rin luo­ma li­sä­ar­vo syn­tyi sii­tä, et­tä se li­sä­si hie­non peh­mey­den ja läm­mön tun­teen juu­ri sin­ne, mis­sä sop­raa­no ko­sis­ke­lee kyl­myy­den ra­ja­mai­ta. Il­man et­tä re­so­luu­tio oli­si sii­tä kär­si­nyt. Kuun­te­lin koko te­ok­sen yh­tä­jak­soi­ses­ti kol­me ker­taa alus­ta lop­puun. Rai­ta kah­dek­san (Lac­ri­mo­sa) ai­heut­ti kyl­mät vä­reet joka tois­to­ker­ral­la – eri­tyi­ses­ti sil­loin, kun ma­est­ro­na oli 6c33c-poh­jai­nen set-vah­vis­tin. Syys­tä tai toi­ses­ta täl­lä ase­tel­mal­la ero il­me­ni par­hai­ten juu­ri kai­ku­jen kes­tos­sa. Sa­moin myös sa­tun­nais­ten inst­ru­ment­tien jät­tä­män soin­ti­va­nan ta­vas­sa vii­pyil­lä ja sit­ten hii­pua, ei por­tait­tain vaan ikään kuin ta­sai­ses­ti.

Toi­nen vas­taa­va het­ki val­loit­ti, kun taas ker­ran an­tau­duin Cas­sand­ra Wil­so­nin peh­me­än nek­ta­ri­mai­suu­den otet­ta­vak­si. Kaik­ki se vai­va ja tai­to, joi­ta New Moon Daugh­ter -le­vyn tun­nel­man ra­ken­ta­mi­sek­si on vaa­dit­tu, avau­tui vai­vat­to­man hel­pos­ti. Jäl­leen kaik­ki oli ta­sa­pai­nos­sa, ja mu­siik­ki(kin) soi es­teet­tä.

Vii­meis­tään Rost­ro­po­vic­hin tul­kin­ta Bloc­hin hep­re­a­lai­ses­ta rap­so­di­as­ta (Schlomo; EMI) ker­toi pe­ru­sää­nen ole­van lä­hes sitä mitä pi­tää­kin. No, tot­ta pu­hu­ak­se­ni pien­tä yli­kyp­sää me­he­vyyt­tä saat­toi il­me­tä sel­lol­la. Sik­si kai­voin myös muu­ta­mia Bac­hin soo­lo­sel­lo­sar­jan tul­kin­to­ja ver­tai­luun. Pa­pe­ril­le jäi kom­men­tik­si ”pien­tä yli­kyp­syyt­tä”.

Tuo hie­noi­nen mu­he­vuus oli pai­kal­laan, kun ha­lu­si nau­tis­kel­la so­pi­val­la ma­te­ri­aa­lil­la. Sii­hen sopi pa­rem­min kuin hy­vin Char­les Ive­sin 2. sin­fo­ni­an osat Len­to ma­es­to­so ja sitä seu­raa­va Al­leg­ro mol­to vi­va­ce (Char­les Ives; Symp­ho­nies 2 and 3; Mic­hel Til­son Tho­mas, Con­cert­ge­bouw Orc­hest­ra; Sony). Men­köön sa­mal­la leik­ki­sän ja ei-niin-ta­ka­ki­re­än sin­fo­ni­a­mu­sii­kin ys­tä­väl­le kuu­kau­den suo­si­tuk­se­na. Tuon kak­ko­sen kans­sa on kuin kuun­te­li­si In­di­a­na Jo­nes -elo­ku­vaa il­man ku­vaa.

En sano, et­tä Dy­nau­dio var­si­nai­ses­ti ko­sis­ke­li­si vaik­ka­pa eng­lan­ti­lai­sen kou­lu­kun­nan ys­tä­viä, sil­lä esi­mer­kik­si joi­den­kin tu­tuk­si käy­nei­den BBC-jään­tei­den eu­fo­ri­aan jä­te­tään sen­tään sel­vä ha­ju­ra­ko. Sii­nä mie­les­sä Con­tour on enem­män­kin mo­der­nim­man il­mai­sun ai­rut.

Jaa se ke­vy­em­pi osas­to? Tilt­ta­sin lu­ki­jan ilok­si asen­net­ta­ni vie­lä Mas­si­ve At­tac­kin, FYC:n, U2:n sekä Mid­night Oi­lin suun­taan. Ei va­lit­ta­mis­ta, vaik­ka kar­ti­o­pin­ta-alaa oli­si saa­nut ol­la enem­män­kin. Tätä kom­pen­soi par­haan­sa mu­kaan suh­teel­li­sen suu­ri te­hon­kes­to, sil­lä ihan heti ei komp­res­sio tai särö vaa­ran­ta­neet yh­den hen­gen kon­sert­ti­sa­li­a­ni.

An­si­o­na voi­daan­kin pi­tää sitä, et­tä Dy­nau­dio ei suu­rem­min komp­res­soi­nut for­tea ta­va­no­mai­sil­la voi­mak­kuuk­sil­la. Ei­hän ja­ko­suo­ti­mel­la jar­ru­tet­tu kak­si­tie haas­ta dy­na­mii­kas­sa tai re­ak­ti­o­herk­kyy­des­sä tor­via tai laa­ja­kais­to­ja, mut­ta kes­ki­näi­siä ero­ja kyl­lä löy­tyy. Täs­sä suh­tees­sa, ko­ko­luok­ka huo­mi­oi­den em­me juu­ri­kaan ni­ko­tel­leet, kai­u­tin tai minä. Sem­min­kin kun ulot­tu­vuus­kin oli pe­rus­pöm­pe­lik­si 20 ne­li­ön huo­nees­sa­ni koh­dil­laan.

On­nis­tu­nut komp­ro­mis­si

Con­tour on hie­no ja kyp­sä kai­u­tin, jon­ka pai­no­tus on mo­nel­le mu­sii­kil­le so­pi­va. Se ei myös­kään nos­ta nii­den huo­nom­pien­kaan ää­nit­tei­den kuun­te­lu­kyn­nys­tä joi­den­kin kai­ut­ti­mien ta­paan lii­an kor­ke­al­le. Kos­ka sen re­so­luu­tio on kui­ten­kin hyvä ja luon­ne suh­teel­li­sen hy­vä­ta­pai­nen, saat­taa laa­dun ys­tä­vä ja var­si­nais­ta hi­fis­tin kä­si­tet­tä vie­ras­ta­va­kin sel­lai­sen ko­tiin­sa kan­taa.

Kau­neim­pia tuo­ki­oi­ta ta­voi­tin jo mai­ni­tul­la put­ki­vah­vis­ti­mel­la, joka toi­saal­ta ra­joit­ti kuun­nel­ta­vaa re­per­tu­aa­ria sekä voi­mak­kuut­ta. Myös eräs d-luo­kas­sa vii­pyi­le­vä konst­ruk­tio toi­mi pai­koin ai­van mai­ni­os­ti erot­te­lun ja jol­la­kin ta­val­la ko­he­ren­tin il­mai­sun­sa an­si­os­ta. Puh­das ja mus­ta taus­ta oli­vat li­sä­ar­vo­ja yli put­ki­sa­tu­raa­ti­on. Vaan ko­vem­mas­sa me­nos­sa ää­neen lii­maan­tui ohuut­ta ja ei niin kau­nis­ta kiil­toa.

Ta­sa­pai­noi­sin lop­pu­tu­los syn­tyi te­hok­kaal­la ab-luo­kan päät­teel­lä, kun kuun­te­lu­voi­mak­kuu­del­ta edel­ly­tet­tiin ku­ta­kuin­kin nor­mi­voi­mak­kuuk­sia. Täl­löin is­ke­vyys ja ko­ko­nais­dy­na­miik­ka ta­voit­ti­vat jo ulot­tu­vuu­den, jos­sa kai­ut­ti­men ko­koa ei oli­si ihan heti ar­van­nut nä­ke­mät­tä. On­kin il­meis­tä, et­tä ke­hi­tys­työ ja to­teu­tuk­sen laa­tu saa­vat täs­tä kii­tok­sen­sa.

Lo­puk­si

Dy­nau­dio Con­tour 20 on ko­koi­sek­seen mel­ko kal­lis kai­u­tin. Se on­nis­tuu kui­ten­kin pe­rus­te­le­maan hin­tan­sa ko­ko­nais­laa­dul­laan. Con­tou­rin os­ta­ja ei mak­sa niin­kään len­nok­kais­ta mie­li­ku­vis­ta vaan sii­tä, mis­tä suun­nit­te­luin­si­nöö­ri on saa­nut palk­kan­sa: hy­vin teh­dys­tä työs­tä.

Mal­til­li­sen ko­koi­sel­la kak­si­tie­kai­ut­ti­mel­la on ai­na omat ra­joit­teen­sa. Joka ta­pauk­ses­sa Dy­nau­di­on uu­si pol­vi osoit­taa, et­tä ke­hi­tys ke­hit­tyy ja et­tä ra­jo­ja voi­daan ko­e­tel­la vie­lä vuo­si­kym­me­nien­kin jäl­keen.

Jus­si Ar­vio

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Totem KIN ONE  

KIN ONE on täysin uusittu lähtötason malli Totemin KIN-kaiutinsarjassa. 

Ø Audio laajentaa 

Ø Audio on lisännyt toisen kaiuttimen valikoimaansa. 

SEASin lelu 

Uusi Toy-kaiutin perustuu SEASin aiempaan Joy-sarjaan.  

Brinkmannin suoraveto juhlii

Brinkmannin Oasis-levysoitin täyttää 10. Anniversary Edition -versiota tehdään rajoitettu 100 soittimen erä.   

Aatami pöydälle 

Adam Audion uusi D3V-kaiutin on vain riittävän pieni (20 cm korkea ja 11,5 cm leveä) työpöydälle. 

Rotelin minivahvistin/dac

Rotel DX-5 on kompakti ja yksin­ker­tais­tettu vahvistin/dac työpöydälle tai pieniin tiloihin.  

Serblin & Sonin vahvistimet 

Serblin & Son ponnistaa Sonus faberin pohjalta. 

Liitäntöjä riittää 

Fiion uusi S15 on kunnianhimoinen striimeri. 

Linniltä kaksi uutta kaiutinta

Linnin uudet passii­vi­kai­ut­timet muuttuvat Exakt-valmiiksi muutamassa minuutissa. 

Kiiltävä saksalainen

MBL:n uusi C41-musiik­kist­riimeri pureutuu digitaalisen äänen säröön. 

Ylellinen verkko/cd-soitin audiofiileille

Auralic Aquila X3 on hyvin varusteltu ja täysin muokattavissa.

36 vuotta vanhaa kultaa

Monitor Audio on esitellyt uudistuneen kuuden kaiuttimen Gold 6G -kaiutinsarjan. 

Majorityn halpis­le­vy­soit­timet

Majorityn levysoittimet ovat käteviä ja edullisia soittimia niille, joilla on vähän tilaa ja budjettia.

Musical Fidelityn uusi levysoitin

Musical Fidelity M6xTT on raskaan sarjan akryy­li­le­vy­soitin. 

Suomen ensiesittelyssä

Rosso Fiorentino on tuonut markkinoille uuden siron Arno40-kaiuttimen.