JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Mau­ri Ero­nen

Optoma UHD40 -projektori: Pikseleitä pikkurahalla

Vertailimme viime numerossa vajaan tuhannen euron full hd -projektoreita. Muutaman lisäsatasen sijoittaminen 4k-tykkiin tuntuu päivänselvästi kannattavalta. Saahan pikselien lisäksi tuen hdr-kuvalle, jonka pitäisi taata parempi kontrasti, suurempi väriavaruus ja kaikin puolin vaikuttavampia leffaelämyksiä.

Ai­to 4k-pro­jek­to­ri mak­saa edel­leen mal­tai­ta. Edul­li­sem­mis­sa 4k-mal­leis­sa, ku­ten Ep­so­nin tai JVC:n ty­keis­sä li­sä­tark­kuus on saa­tu ai­kaan full hd -pa­nee­lin pik­se­lei­tä no­pe­as­ti siir­tä­mäl­lä. Vas­taa­vaan kik­kaan pe­rus­tu­van 4k-ty­kin saa nyt rei­lus­ti al­le kah­del­la ton­nil­la.

Sekä BenQ:lla et­tä Op­to­mal­la on kum­pai­sel­la­kin pari mal­lia, jot­ka ovat sel­väs­ti hal­vem­pia kuin kil­pai­li­joil­la. Ne pe­rus­tu­vat Te­xas Inst­ru­ment­sin hil­jat­tain esi­tel­tyyn pie­neen (0,47-tuu­mai­seen) dlp-pii­riin ja kuu­lu­vat luon­nol­li­ses­ti pik­se­lien siir­rol­la luo­tuun pseu­do-4k-mal­lien sar­jaan. It­se pa­nee­lin na­tii­vi­re­so­luu­tio on edel­leen 1 920 x 1 080 ku­va­pis­tet­tä, min­kä val­mis­ta­ja­kin käyt­tö­oh­jees­sa myön­tää.

Op­to­man lu­pauk­set UHD40:lle ovat ko­me­at: 4k-tark­kuus, 500 000:1 kont­ras­ti­suh­de, hdr-tuki, äl­lis­tyt­tä­vät vä­rit, 2 400 an­si-lu­me­nia. Hin­ta sil­ti vain 1 500 eu­roa. Laa­jen­net­tua vä­ri­tois­toa val­mis­ta­ja ei edes väi­tä tu­ke­van­sa, vaan il­moit­taa re­hel­li­ses­ti ky­sees­sä ole­van blu-ra­yl­tä­kin tu­tun rec709-ava­ruu­den.

Mut­ta en­täs kun hdr:stä ei tun­nu ole­van mer­kit­tä­vää hyö­tyä edes usei­den tu­han­sien eu­ro­jen hin­tai­sis­sa pro­jek­to­reis­sa (täs­tä li­sää Hi­fi­maa­il­man nu­me­ros­sa 1/2017)? Mi­hin ky­ke­nee sel­väs­ti edul­li­sem­pi pro­jek­to­ri? Hdr ai­heut­taa enim­mäk­seen pään­vai­vaa ka­lib­roin­nin suh­teen, kun ku­van yleis­kirk­kau­den sää­tä­mi­seen tar­vit­ta­va siir­to­funk­tio runt­taa hie­non al­ku­pe­räis­sig­naa­lin pro­jek­to­rin ky­vyil­le so­pi­vak­si.

On­gel­ma pie­ne­ni­si, jos pro­jek­to­rit (tai te­le­vi­si­ot) ky­ke­ni­si­vät hdr:n tar­jo­a­miin te­o­reet­ti­siin huip­pu­kirk­kauk­siin ja suu­riin vä­ri­a­va­ruuk­siin. Nyt komp­ro­mis­se­ja täy­tyy teh­dä tone map­pauk­ses­sa, eli kirk­kaus- ja väri-in­for­maa­ti­on muok­kaa­mi­ses­sa stan­dar­dia sup­pe­am­piin to­sie­lä­män näyt­tö­lait­tei­siin. Jot­kin lait­teet osaa­vat kyl­lä tul­ki­ta hdr-sig­naa­lia hy­vin. Par­haim­mil­laan kuva on jopa pa­rem­pi kuin ta­val­li­sel­la sdr-ku­va­läh­teel­lä.

Iso kuva lä­hel­tä

UHD40 tar­jo­aa suu­reh­kon kuva jo lä­hie­täi­syy­del­tä 1,6-ker­tai­sel­la zoo­mil­la va­rus­te­tul­la lins­sil­lä. Op­tii­kan heit­to­suh­de on 1,21–1,59-ker­tai­nen, eli pa­rin met­rin ku­van saa ly­him­mil­lään 2,4 met­rin ja zoo­min toi­ses­sa ää­ri­pääs­sä 3,2 met­rin etäi­syy­del­tä.

Ku­van si­jain­tia voi hie­no­sää­tää pys­ty­suun­nas­sa kym­me­nen pro­sent­tia lins­sin­siir­rol­la. Eli siis met­rin kor­ke­al­la ku­val­la siir­to­va­raa on kym­me­nen sent­tiä. Käy­tän­nös­sä tyk­ki tu­lee asen­taa niin, et­tä ku­van ylä- tai ala­reu­na riip­pu­en asen­nus­pai­kas­ta on pro­jek­to­rin kor­keu­del­la.

Lam­pun kirk­kaas­sa ti­las­sa ja bril­li­ant co­lor -sää­din kaa­kos­sa mit­ta­sim­me ci­ne­ma-ti­las­sa mak­si­mi­va­lo­vir­rak­si 1 060 lu­me­nia. Ka­lib­roi­tu­na re­fe­ren­ce-ti­las­sa va­lo­vir­ta on zoo­min mak­si­mi­a­sen­nos­sa 495 tai 750 lu­me­nia lam­pun te­ho­ti­las­ta riip­pu­en. Va­lo­te­ho las­kee 10 pro­sent­tia zoo­min mi­ni­mi­a­sen­nos­sa.

Pro­jek­to­ris­sa on kak­si hdmi-tu­loa, jois­ta toi­nen on tar­koi­tet­tu 4k-sig­naa­lil­le. Mo­lem­mat lii­tän­nät kyl­lä hy­väk­sy­vät 3 840 x 2 160 -re­so­luu­ti­on, mut­ta vain toi­nen niis­tä ym­mär­tää hdr-ku­van pääl­le.

Va­li­kois­sa on mah­dol­li­suus kyt­keä pääl­le hdmi eq -tila, joka yrit­tää kor­ja­ta pit­kien hdmi-kaa­pe­lei­den ai­heut­ta­mia sig­naa­li­hä­vi­öi­tä. Op­to­ma ei kui­ten­kaan vai­kut­ta­nut ole­van krant­tu kaa­pe­lil­le, sil­lä 4k-ma­te­ri­aa­li siir­tyi on­gel­mit­ta sekä uhd-blu-ray-soit­ti­mel­ta (hdr) et­tä läp­pä­ril­tä (60 Hz) kai­kil­la tes­ta­tuil­la al­le kym­me­nen met­rin joh­doil­la.

Hdr-tuki vain te­o­ri­as­sa

Op­to­ma UHD40 ei va­li­tet­ta­vas­ti ole vah­voil­la hdr-ku­val­la vaik­ka sitä ym­mär­tää­kin. Ku­ten sa­not­tu, vä­ri­a­va­ruus ei ole yh­tään blu-ra­yl­lä käy­tet­tä­vää rec709-stan­dar­dia laa­jem­pi, ja li­säk­si pro­jek­to­ri esit­tää osan vä­reis­tä sil­min­näh­den vää­rin. Kel­tai­set muut­tu­vat orans­seik­si ja sy­aa­ni vi­her­tä­väk­si. Pa­rem­pi on an­taa soit­ti­men teh­dä muun­nos ja lä­het­tää Op­to­mal­le val­miik­si pu­res­kel­tu sdr-kuva.

Full hd -ku­val­la Op­to­ma toi­mii­kin upe­as­ti. Sen teh­das­ka­lib­roin­ti on erit­täin tark­ka re­fe­ren­ce-ti­las­sa. Har­maa­sä­vyt ja vä­rit tois­tu­vat tar­kas­ti il­man ase­tuk­siin ka­jo­a­mis­ta.

Kuva on ai­van aa­vis­tuk­sen tar­kem­pi 4k-läh­teel­lä kuin 1080p:llä, mut­ta tämä il­me­nee lä­hin­nä tes­ti­ku­vil­la. Muu­ta­man met­rin pääs­tä eroa on lä­hes mah­do­ton huo­ma­ta. Po­si­tii­vi­se­na seik­ka­na pik­se­li­verk­koa ei Op­to­mal­la näy ol­len­kaan edes lä­hie­täi­syy­del­tä.

Myös sa­teen­kaa­ret ovat sel­väs­ti vä­hem­män häi­rit­se­vät kuin esi­mer­kik­si HD33-mal­lis­sa. Käy­tet­ty vä­ri­pyö­rä on mal­lia rgbrgb, ja ajal­li­ses­ti pää­vä­rien vä­liin ei jää mus­taa ku­van kirk­kaan val­koi­sis­sa ele­men­teis­sä.

Op­to­mas­sa käy­te­tyn dlp-mik­ro­pei­li­ken­non on­gel­ma on, et­tä ak­tii­vi­sen kuva-alan reu­noil­la nä­kyy käyt­tä­mä­tön­tä ti­laa. Eli jos kuva hei­jas­te­taan vaik­ka­pa maa­la­tul­le sei­näl­le, jos­sa ei ole tum­mia ke­hyk­siä, huo­maa ku­van ym­pä­ril­lä sel­vän har­maan kais­ta­leen. Kun­non ke­hys­te­tyl­lä kan­kaal­la prob­lee­maa ei tie­ten­kään ole.

On­gel­ma ko­ros­tuu, sil­lä UHD40:n mus­tan taso on sa­nal­la sa­no­en keh­no. Ei tule yl­lä­tyk­se­nä, et­tä Op­to­man il­moit­ta­ma 500 000:1-kont­ras­ti­suh­de on haa­veun­ta, mut­ta to­tuus on odo­tuk­si­a­kin vaa­ti­mat­to­mam­pi.

Ty­kis­sä on riit­tä­väs­ti va­lo­te­hoa, mut­ta kont­ras­ti on dlp-pro­jek­to­rik­si vain vält­tä­vä, ka­lib­roi­tu­na bril­li­ant co­lor -sää­din mi­ni­mis­sä ai­no­as­taan 530:1. Tämä saa ai­kaan sen, et­tä jopa hie­man va­lais­tus­sa huo­nees­sa poh­ja­mus­ta pais­taa har­maa­na. Täs­sä suh­tees­sa sel­väs­ti pa­rem­pi vaih­to­eh­to on 500 eu­roa edul­li­sem­pi HD33-mal­li.

Kont­ras­ti­suh­det­ta saa hie­man pa­ran­net­tua bril­li­ant co­lor -sää­ti­mel­lä (770:1), mut­ta se vain kas­vat­taa puh­taan val­koi­sen huip­pu­kirk­kaut­ta. Tä­män ta­kia muut vä­rit näyt­tä­vät ali­vä­rit­ty­neil­tä, kun ku­vas­sa on sa­ma­nai­kai­ses­ti val­kois­ta. Mus­ta on edel­leen yh­tä har­maa­ta. Me­ne­tel­mä on kui­ten­kin pas­se­li tapa kir­kas­taa ku­vaa ti­las­sa, jos­sa on ha­ja­va­loa.

Par­haim­mil­laan Op­to­ma on­kin olo­huo­ne­käy­tös­sä, ei pi­men­ne­tys­sä ko­ti­te­at­te­ris­sa. Sil­lä voi hel­pos­ti kor­va­ta jopa te­le­vi­si­on, sil­lä va­lo­te­hoa on riit­tä­väs­ti ja pro­jek­to­ri on var­sin­kin eco-ti­las­sa ää­rim­mäi­sen hil­jai­nen. Pe­le­jä var­ten in­put lagi on sie­det­tä­vä, 48 mil­li­se­kun­tia (44 mil­li­se­kun­tia pe­li­ti­las­sa). Lä­hi­heit­top­ro­jek­to­ri voi toi­saal­ta mo­nes­sa ko­dis­sa ol­la kä­te­väm­pi vaih­to­eh­to, mut­ta Op­to­man sor­ti­men­tis­ta löy­tyy kyl­lä sel­lai­si­a­kin.

Dy­na­mic black -ti­las­sa pro­jek­to­ri­lam­pun te­hoa muu­te­taan re­aa­li­a­jas­sa näy­tet­tä­vän ku­van yleis­kirk­kau­den mu­kaan. Tu­lok­sel­taan tila vas­taa joi­den­kin tyk­kien ii­rik­sel­lä teh­tä­vää tai te­le­vi­si­ois­sa dy­naa­mi­ses­ti oh­jat­ta­vaa taus­ta­va­loa mut­ta on tur­han hi­das. Li­säk­si ti­las­sa kirk­kaat koh­dat pa­la­vat puh­ki.

Full hd:llä par­haim­mil­laan

Op­to­ma UHD40 ei ole var­si­nai­nen hdr-pro­jek­to­ri. Full hd -pa­nee­lis­ta luo­tu 4k-tark­kuus ei tuo isoa etua pik­ku­rui­seen dlp-mik­ro­pei­liin yh­dis­tet­ty­nä. Vä­ri­a­va­ruus ei ole yh­tään sen laa­jem­pi kuin blu-ra­yl­lä, ja pro­jek­to­ri vää­ris­tää hdr-ti­las­sa vä­re­jä.

Toi­saal­ta full hd sdr -pro­jek­to­ri­na UHD40 taas on oi­kein hyvä. Se on erit­täin hil­jai­nen, teh­da­sa­se­tuk­sil­la hy­vin ka­lib­roi­tu, ja sa­teen­kaa­ri-il­miö on mui­ta val­mis­ta­jan edul­li­sia mal­le­ja vä­häi­sem­pi. Kont­ras­ti­suh­de ja sii­tä seu­raa­va kor­kea mus­tan taso on kui­ten­kin pie­ni pet­ty­mys, ja vas­taa­van­ta­sois­ta 1080p-ku­vaa saa hal­vem­mal­la­kin.

Plus:

Hy­vin ka­lib­roi­dut teh­da­sa­se­tuk­set sdr-ku­val­la | Hil­jai­nen toi­min­ta | Riit­tä­vä va­lo­te­ho ha­ja­va­los­sa­kin | Ole­ma­ton pik­se­li­verk­ko

Mii­nus:

Puut­teel­li­nen hdr-tuki | Kau­ko­sää­ti­men tur­han kir­kas taus­ta­va­lo | Kes­ki­ker­tai­nen kont­ras­ti ja kor­kea mus­tan taso

Tar­kat mit­taus­tu­lok­set ku­vi­neen löy­dät Hi­fi­mail­ma 3/2018 si­vul­ta 32 al­ka­en.

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Yli 20 wattia 300b-vahvistimesta 

MS-300B PP on Pier Audion edullinen vuoro­vai­he­vah­vistin 300b-pääteputkilla.

Luxmanin uusi phono-aste 

Luxman E-07 on laadukas, muuntajilla varustettu esivahvistin mc- ja mm-äänirasioille. 

JICOn businessluokka

JICO on luonut mielenkiintoisen uuden mm-äänirasian S-neulavarrella ja useilla neula­vaih­to­eh­doilla. 

Technicsiltä huippu nappikset 

Technics EAH-AZ100 on langaton Bluetooth-nappikuuloke erikoisella kaiuti­ne­le­men­tillä. 

Cd-soitin satasella

SMSL PL100 on pienikokoinen, halpa cd-soitin. 

AC/DC-levysoitin

Pro-Ject Audio Systemsin uusi levysoitin tekee kunniaa yhdelle rock-musiikin tunnis­te­tuim­mista symboleista.

Räätälöitäviä kaiuttimia Ruotsista 

Sumi K8 -kaiuttimessa lähes kaikki on vaihdettavissa. 

Arendalilta kaiutinjalusta

Arendal on valmistanut täsmäjalustan 1528-sarjan kaiuttimille. 

Miespolvet vaihtuvat

Ensimmäinen sukupol­ven­vaih­doksen jälkeinen tuote on Van den Hul -Crimson Elite XGW -äänirasia.

Neula puhtaaksi

Goldring EXTRACT Stylus Cleaning Kit on hoitopakkaus äänirasian neulalle. 

Cyrus Audion uusi 80-sarja 

Uusi 80-sarja tuo lisää tehoa ja leveyttä.

Mekaaninen jakosuodin

Grandinoten Mach-kaiuttimet käyttävät suurta määrää elementtejä, mutta eivät sähköistä jakosuodinta.  

Nagra Compact Phono 

Kaikki mikä on Nagraa, ei ole über-kallista. 

Chesky Audio LC1

Chesky Audio LC1 on neljän elementin pieni kirjahylly/jalustakaiutin.  

Accuphasen uusi E-48S

Accuphase jatkuvasti parantaa jo vakiintuneita mallejaan pienin askelin.