JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu
Goldring.

Goldring.

Teks­ti: Jaak­ko Erä­puu Ku­vat: Val­mis­ta­ja.

KO­KEI­LU: Gold­ring E3 -ää­ni­ra­sia

Päivitystä perustasolle

Perinteinen brittiläinen Goldring toi markkinoille uuden ja edullisen mutta edistyksellisen E-äänirasiasarjan, jonka hintavimmassa E3-mallissa on ainesta vähän vaativammankin vinyylikaluston varren jatkeeksi.

Eng­lan­ti­lai­nen Gold­ring on toi­mi­nut su­mu­jen saa­ren He­res­for­dis­sa jo tois­ta sa­taa vuot­ta. Aluk­si jou­sia ja te­räs­neu­lo­ja val­mis­ta­nut yri­tys eri­kois­tui 1920-lu­vul­la gra­mo­fo­nien ää­ni­ra­si­oi­hin, ja sil­lä tiel­lä se jat­kaa edel­leen. To­sin 1970-lu­vul­la Gold­ring-ni­mel­lä mark­ki­noi­tiin myös le­vy­soit­ti­mia, joi­den al­ku­pe­räi­nen olo­muo­to oli yh­tä kuin Len­co. Nii­den ta­ri­na tai­si hii­pua cd-soi­tin­ten esiin­mars­siin.

Gold­rin­gin myö­hem­pien ai­ko­jen tun­ne­tuim­mat ää­ni­ra­si­at ovat Eli­te, Eroi­ca ja 1000-sar­ja, jon­ka poh­jal­ta on syn­ty­nyt as­ke­ja myös mui­den val­mis­ta­jien mal­lis­toi­hin. Esi­mer­kik­si Au­dio Note UK:n tuo­te­mer­kin al­le.

Gold­rin­gin oman mal­lis­ton hin­ta­vim­mat ra­si­at ovat mc-tyyp­pi­siä ja niis­tä kal­lein, Le­ga­cy, val­mis­te­taan yhä Eng­lan­nis­sa. Uu­den edul­li­sen E-sar­jan mm-ää­ni­ra­si­at on suun­ni­tel­tu ta­lon si­säl­lä, mut­ta ne teh­dään Ja­pa­nis­sa Au­dio Tech­ni­can tuo­tan­to­lai­tok­sil­la.

E-sar­jai­sil­laan Gold­ring täh­tää mark­ki­na­ra­koon, joka syn­tyy edul­lis­ten le­vy­soi­tin­ten mu­ka­na toi­mi­tet­ta­vien ää­ni­ra­si­oi­den osoit­tau­tu­es­sa ää­nen­laa­dul­taan riit­tä­mät­tö­mik­si hi­fis­ti­sen vaa­ti­mus­ta­son kas­va­es­sa.

Kak­sin mag­nee­tein ja kier­teil­lä

Jous­ta­vuus­ker­toi­men­sa ja seit­se­män gram­man pai­non­sa suh­teen kes­ki­ras­kail­le ää­ni­var­sil­le tar­koi­tet­tu E3-ää­ni­ra­sia hyö­dyn­tää Gold­rin­gin ke­hit­tä­mää, le­vyn kai­ver­rus­pään käyt­täy­ty­mis­tä jäl­jit­te­le­vää Mag­ne­tic Dup­lex Tech­no­lo­gy -toi­min­ta­pe­ri­aa­tet­ta, jol­la py­ri­tään mi­ni­moi­maan ka­na­vien vä­lis­tä yli­kuu­lu­mis­ta sekä edis­tä­mään neu­lan liik­keen tark­kuut­ta uras­sa kah­del­la ke­vyt­ra­ken­tei­sel­la mag­nee­til­la ta­va­no­mai­sen yh­den ras­kaam­man si­jaan.

E3:n su­pe­rel­lip­ti­nen (0,3 x 0,7 mil­li­met­riä) neu­la on kiin­ni­tet­ty alu­mii­ni­seen var­teen, jon­ka tark­kaa ase­moin­tia on ol­lut mah­dol­lis­ta sää­tää eri­tyi­sen ruu­vin avul­la läpi koko val­mis­tus­vai­heen. Val­mis­ta­jan in­fon mu­kaan ra­si­an ka­na­va­ta­sa­pai­no on 1,5 de­si­be­liä ja ka­na­va­e­ro­tus yli 20 de­si­be­liä. An­to­jän­nit­teek­si mai­ni­taan 3,5 mil­li­volt­tia.

Gold­ring on siir­tä­nyt pult­ti + mut­te­ri -nys­väi­lyn omal­ta osal­taan his­to­ri­aan ja hel­pot­ta­nut ra­si­an asen­nus­ta va­rus­ta­mal­la sen ra­si­a­run­koon työs­te­tyil­lä kier­teil­lä.

Goldring 2.

Goldring 2.

Pai­nok­kaas­ti fo­kuk­ses­sa

E3 asen­net­tiin ko­e­kuun­nel­ta­vak­si kaik­kien tai­teen sään­tö­jen mu­kaan sää­det­ty­nä vii­mei­sen pääl­le vi­ri­te­tyn vin­ta­ge- Len­co 78:n kan­nel­la si­jait­se­van Or­to­fon AS-212 -ää­ni­var­ren nok­kaan, ja sen sig­naa­li joh­det­tiin iFi Phono -esi­vah­vis­ti­men kaut­ta ta­lon tois­to­jär­jes­tel­mään. Ver­tai­lu­as­kei­na toi­mi­vat Gold­rin­gia yli kol­me ker­taa kal­liim­pi Na­ga­o­kan MP200 ja ”gi­ant kil­le­rik­si” mo­nen hi­fi­har­ras­ta­jan toi­mes­ta ni­met­ty Au­di­o­Tech­ni­ca AT95E -hal­pis.

Ei­pä ol­lut AT-hal­pik­ses­ta edes E3:n kil­le­rik­si. Puh­taas­ti, ta­sa­pai­noi­ses­ti ja pai­nok­kaas­ti soi­van Gold­rin­gin rin­nal­la 95E vai­kut­ti ylä­vi­rei­sel­tä rii­vin­rau­dal­ta. No, bas­so-osas­tol­la saat­toi tul­la ta­sa­pe­li, sa­moin ryt­mi­sen ete­ne­män sek­to­ril­la, mut­ta muu­toin ”klas­si­kol­la” ei ol­lut mi­tään ja­koa.

It­se asi­as­sa E3 hä­tyyt­te­li huo­mat­ta­vas­ti hin­ta­vam­paa Na­ga­o­kaa tois­ton laa­duk­kuu­des­sa. Yh­des­sä suh­tees­sa se jopa pesi kal­liim­pan­sa. E3 oli im­muu­nim­pi pal­jon soi­tet­tu­jen le­vy­jen häi­ri­öää­nil­le. Sii­tä­kin huo­li­mat­ta, et­tä sen dis­kant­ti­tois­toa ei pää­se moit­ti­maan eri­tyi­ses­tä him­mey­des­tä. Eh­kä kui­ten­kin Na­ga­o­ka veti pi­tem­män kor­ren bas­so­jen ulot­tu­vuu­des­sa ja kes­ki­a­lu­een sä­vy­rik­kau­des­sa. E3:lla on hie­nois­ta tai­pu­mus­ta eteen­päin työn­ty­vään esil­le­pa­noon, vaik­ka soun­di ei ihan sy­liin tun­ge­kaan.

Säh­köi­nen ryt­mi­mu­siik­ki hoi­tuu E3:lla mal­lik­kaan na­pa­kas­ti, akus­ti­nen jazz puo­les­taan luon­te­val­la dri­vel­lä. Soin­nin erot­te­le­vuus ja sel­keys ei­vät kui­ten­kaan ulo­tu ai­van cd:mäi­seen te­rä­vä­piir­toi­suu­teen tai huip­pu­ra­si­oi­den il­ma­vaan sy­vä­puh­tau­teen, mut­ta toi­saal­ta mas­sii­vi­sem­pi­kin mu­siik­ki py­syy hy­vin fo­kuk­ses­sa ei­kä seu­ran­ta­on­gel­mia esiin­ny. Ja kun tu­lee tai­ten ää­ni­te­tyn klas­si­sen mu­sii­kin paik­ka, al­hai­nen häi­ri­ö­ta­so pää­see oi­keuk­siin­sa.

Häi­jy hin­ta­vam­mil­leen

Gold­ring E3 mää­rit­te­lee uu­sik­si sen, mitä vä­hän yli sa­dan eu­ron hin­tai­sel­ta ää­ni­ra­si­al­ta voi­daan edel­lyt­tää. Neut­raa­li soin­ti, hyvä seu­ran­ta­ky­ky ja tai­to mi­ni­moi­da vi­nyy­lin pin­ta­häi­ri­öi­tä ei­vät ole ai­van it­ses­tään­sel­vyyk­siä sen hin­ta­luo­kas­sa. Li­sä­pis­tei­tä ra­sia saa myös asen­nus­ta hel­pot­ta­vis­ta, run­koon­sa työs­te­tyis­tä kier­teis­tä.

E3 mah­dol­lis­taa edul­li­sim­pien soi­tin­ko­ko­nai­suuk­sien va­ki­o­ra­si­oi­ta laa­duk­kaam­man tois­ton koh­tuu­hin­taan ja vas­taa vä­hän vaa­ti­vam­pien­kin vi­ny­lis­tien tar­pei­siin.

+ Hyvä seu­ran­ta­ky­ky

+ Al­hai­nen häi­ri­ö­ta­so

+ Help­po asen­net­ta­vuus

– Aa­vis­tuk­sen eteen työn­ty­vä soin­ti

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Musical Fidelityltä mm/mc-levysoi­ti­ne­si­vah­vistin

Musical Fidelityn uusi M8x Vinyl on balansoitu ja täysin diskreetti phono-aste. 

Benny Audion tarusankari 

Benny Audion Odyssey-levysoittimessa on 14 tuuman äänivarsi.   

Teacilta uusi stere­o­pää­te­vah­vistin  

Teac AP-507 perustuu räätälöityihin Hypex NCOREx -vahvis­tin­mo­duu­leihin.

PMC:ltä uusi Prophecy-kaiutinsarja

PMC:n uusissa Prophecy-kaiuttimissa on upouudet elementit ja paranneltu transmissiolinja.  

Nyt on kova uutinen

Itävaltalainen Audio Tuning ostaa oikeudet ranskalaisen J.C. Verdierin levysoittimiin ja vahvistimiin. 

Kuulokevahvistin vähän edullisemmin

Zähl H1 on rinnakkaismalli kalliimmalle HM1-kuulo­ke­vah­vis­ti­melle. 

Lindemannin uusi striimeri ja vahvistin 

Lindemann Woodnote Solo ja Combo edustavat uusretrotyyliä. 

Shanlingin R2R-dac/kuuloke-/esivahvistin 

Shanling EH2 DAC/Amplifier on saanut innoituksensa vanhasta 24-bittisestä da-muuntimesta.

Meze Audion uusi POET 

Mezen uusi POET on kompakti, suorituskykyinen planaarikuuloke Mezen uudella tasoelementillä.   

Ciao München, hello Wien

HIGH END 2025 jätti jäähyväiset Münchenille ennätys­kä­vi­jä­mää­rällä.

Aequo Audion nanokaiuttimet

Aequo Audio valmistaa uudet kaiuttimensa kehittämällään nanoma­te­ri­aa­lilla. 

Ortofon Concorde -sarjalle jatkoa

Ortofon Concorde 5 -sarjassa on kaksi halpaa äänirasiaa. 

ELACin uudet

ELAC on esitellyt joukon uusia tuotteita kaiuttimista subbareihin. 

Wilson Beneschilta kolme uutta äänirasiaa 

Wilson Benesch Tessellate Ti -äänirasioissa materiaalit juhlivat.  

Ei ylä- eikä alaripustusta

Ilumnian kaiuttimien virtalähde ei tee niistä aktii­vi­kai­ut­timia.