JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Kari Ne­va­lai­nen

Stirling LS3/5 -kaiutin; Paljon puhetta

Viisikymppinen BBC LS3/5 on niin tärkeä kaiutin, että siihen on syytä palata viiden vuoden välein.

1970-lu­vul­la Eng­lan­nin yleis­ra­di­oyh­tiö BBC val­tuut­ti tut­ki­mus- ja ke­hi­ty­so­sas­ton­sa ra­ken­ta­maan lä­hi­kent­tä­mo­ni­to­rin eri­tyi­ses­ti ken­täl­lä ta­pah­tu­vien haas­tat­te­lu­ja var­ten.

Vaa­ti­muk­set oli­vat (a) tois­ton us­kol­li­suus (high fi­de­li­ty) pu­he­ää­nel­le, (b) ta­sai­nen, puh­das (sä­rö­tön) ja luon­nol­li­nen kes­ki­a­lue sekä (c) sau­ma­ton ja­ko­taa­juu­sa­lue ja so­pu­soin­tui­nen dis­kant­ti­tois­to. Tu­los oli LS3/5-kai­u­tin. Kaik­ki 20 pa­ria sig­nee­rat­tiin pu­nai­sel­la tei­pin­pa­la­sel­la.

Al­ku­pe­räi­nen BBC LS3/5 päi­vi­tet­tiin 15-oh­mi­sek­si LS3/5A-ver­si­ok­si, jos­sa ele­ment­tei­nä ovat KE­Fin 127-mil­li­met­ri­nen B110/SP1003-bas­so­ää­ni­nen sekä 19-mil­li­met­ri­nen T27/SP1032-dis­kant­ti.

Kai­u­tin syn­nyt­ti ko­ko­nai­sen kou­lu­kun­nan. Sen an­si­os­ta pie­net, ja­lus­tal­la ole­vat kak­si­tie­kai­ut­ti­met pää­si­vät hi­fi­har­ras­tuk­sen kes­ki­öön.

Kau­pal­li­nen mas­sa­val­mis­tus

En­sim­mäi­nen BBC LS3/5A:ta li­sens­sil­lä val­mis­ta­nut fir­ma oli Ro­gers. Sen teh­taal­ta läh­ti 25 vuo­den ai­ka­na yli 50 000 kai­u­tin­pa­ria. Val­mis­ta­jia oli pal­jon mui­ta­kin.

Vuo­den 1988 jäl­keen LS3/5A:t oli­vat 11-oh­mi­sia. Muut­ta­mal­la kai­u­tin 11-oh­mi­sek­si ha­lut­tiin edis­tää ma­ta­lan an­toim­pe­dans­sin tran­sis­to­ri­vah­vis­ti­mien käyt­töä.

Al­ku­pe­räi­sen LS3/5A:n ta­ri­na päät­tyi lo­pul­li­ses­ti vuo­si­tu­han­nen vaih­tee­seen, jol­loin (vuon­na 1998) KEF pois­ti tuo­tan­nos­ta sekä B110:n et­tä T27-dis­kan­tin. Stir­ling Bro­ad­cas­tis­ta tuli noin kym­me­nes LS3/5A:ta BBC:n li­sens­sil­lä val­mis­ta­va fir­ma vuon­na 1999.

Sa­mat osat, eri osat

Stir­ling Bro­ad­cas­tin käyn­nis­tä­es­sä tois­ta­mi­seen LS3/5A:n val­mis­tuk­sen 2000-lu­vun alus­sa se ti­la­si V2-ver­si­oon­sa uu­det ele­men­tit Se­a­sil­ta ja Scans­pe­a­kil­ta. Uu­des­sa bas­so­ää­ni­ses­sä oli al­ku­pe­räi­sen bext­re­ne-muo­vi­kar­ti­on si­jaan po­lyp­ro­pee­ni–ko­po­ly­mee­ri­kar­tio. Uu­des­sa dis­kant­ti­do­mes­sa oli pin­noi­tet­tu teks­tii­li­kal­vo al­ku­pe­räi­sen my­la­rin si­jaan.

Al­ku­pe­räi­nen BBC:n tyy­liin teh­ty ko­te­lo oli hä­vi­öl­li­nen ja teh­ty 9-mil­li­met­ri­ses­tä va­ne­ris­ta. Li­säk­si etu- ja ta­ka­le­vyt oli­vat ruu­vaa­mal­la kiin­ni ko­te­los­sa. Täl­lai­nen on myös Stir­ling V2:n ko­te­lo.

Stir­ling il­moit­taa V2:n herk­kyy­dek­si 83 de­si­be­liä. Al­ku­pe­räi­sen LS3/5A:n herk­kyys oli 82 de­si­be­liä.

Mal­lin mu­kai­nen vas­te

Stir­ling on ha­lun­nut säi­lyt­tää van­han kai­ut­ti­men ää­nel­li­sen luon­teen so­vit­ta­mal­la va­paa­kent­tä­vas­teet ident­ti­sik­si. Tätä var­ten se palk­ka­si BBC:lle ja Spen­do­ril­le kai­ut­ti­mia suun­ni­tel­leen De­rek Hug­he­sin kor­jaa­maan LS3/5A V2:n ja­ko­suo­din­ta niin, et­tä kai­ut­ti­men vas­te vas­tai­si 0,5 de­si­be­lin tark­kuu­del­la kuu­lui­san 001/002-kan­ta­muo­to­pa­rin vas­tet­ta.

Vas­tei­den ta­saa­mi­sel­la Stir­ling ker­too ha­ke­neen­sa eri­tyi­ses­ti al­ku­pe­räi­sen BBC:n ver­si­on “pal­jon ra­kas­tet­tua ky­kyä lois­taa lau­lu­mu­sii­kil­la” sekä käyt­tä­neen­sä soin­nil­lis­ta­mi­seen myös pe­rin­teis­tä a–b-kuun­te­lua.

Ai­het­ta si­vu­ten

2010-lu­vun alus­sa hong­kon­gi­lai­nen Au­dio Space tar­jo­si omaa ver­si­o­taan ai­hees­ta LS3/5A. Kai­u­tin muis­tut­ti ko­vas­ti Stir­lin­gin V2:ta (vas­teet vään­net­ty ident­ti­sik­si al­ku­pe­räi­sen kans­sa ja niin edel­leen). Ele­men­tit­kin oli­vat luul­ta­vim­min sa­mat kuin Stir­lin­gin V2:ssa.

Ky­sees­sä oli yk­si par­hai­ta kuu­le­mi­a­ni kai­ut­ti­mia täs­sä luo­kas­sa. Ää­ni oli so­pu­soin­tui­nen il­man te­rä­vyyt­tä ja kui­ten­kin luon­te­val­la ta­val­la luon­nol­li­nen. Soin­ti­ta­sa­pai­no oli ne­rok­kaas­ti to­teu­tet­tu niin, et­tä yli 70 hert­sin ala­ra­ja­taa­juu­des­ta huo­li­mat­ta kai­u­tin soi häm­mäs­ty­vän “full-ran­ge”. Tätä täy­den­si suu­ren­moi­sen ta­sai­nen ja sol­ju­va kes­ki­a­lue sekä timb­rel­tään ri­kas ja kiih­ke­ä­tun­nel­mai­nen dis­kant­ti­tois­to.

Pu­heen ja lau­lun kuun­te­lua

Stir­lin­gin LS3/5A V2:n kuun­te­lut ja­et­tiin kol­meen osaan. En­sim­mäi­sek­si kai­ut­ti­met alis­tet­tiin pu­he­ää­nel­le. Toi­nen tes­ti kes­kit­tyi vo­kaa­li­mu­siik­kiin. Kol­man­nes­sa vai­hees­sa kai­ut­ti­mel­le syö­tet­tiin ka­ma­ri­mu­siik­kia, or­kes­te­ri­mu­siik­kia ja inst­ru­men­taa­li­jaz­zia.

Aluk­si kai­u­tin oli 10–30 sent­ti­met­riä etu­sei­näs­tä ja vah­vis­ti­me­na 25-wat­ti­nen vi­ri­tin­vah­vis­tin. Kah­des­sa vii­mek­si mai­ni­tus­sa tes­tis­sä kai­u­tin oli yli 50 sent­ti­met­riä ta­ka­sei­näs­tä ja kau­ka­na si­vu­sei­nis­tä vah­vis­ti­me­na 15-wat­ti­nen 6V6-put­ki­ko­ne.

LS3/5A V2:sta ei ole iso­jen ti­lo­jen bi­le­kai­ut­ti­mek­si tai ää­ri­dy­na­mii­kan tois­ta­mi­seen, ei­kä se täs­sä ni­me­no­mai­ses­sa ta­pauk­ses­sa oi­kein so­pi­si­kaan.

Kriit­ti­nen ylä­bas­so­jen ja ala­kes­ki­a­lu­een oi­kea kes­ki­näi­nen taso an­taa ää­nel­le läm­pöä ja täy­te­läi­syyt­tä juu­ri oi­ke­as­sa suh­tees­sa. Bas­so­jen kim­moi­suus on jän­näs­ti su­kua sul­jet­tu­jen vin­ta­ge-kai­ut­ti­mien bas­so­tois­tol­le. Stir­ling V2 an­toi ku­van koko ää­ni­a­lu­een kai­ut­ti­mes­ta il­man häi­rit­se­vää kei­no­te­koi­suu­den tun­tua ylä­bas­sois­sa.

Kes­ki­a­lue oli in­for­ma­tii­vi­nen, sel­koa te­ke­vä ja an­teek­si­an­ta­va. Se ei ole mo­der­nien kes­ki­a­lu­een tär­keyt­tä ko­ros­ta­vien kai­ut­ti­mien ta­paan ai­van niin he­läh­tä­vä.

Soi­tin­mu­sii­kil­la V2 oli soin­nin ylem­mil­lä taa­juuk­sil­la ta­sa­pai­nos­sa alem­pien kans­sa il­man kar­hei­ta, kor­viin sä­räh­tä­viä si­vu­ää­niä. Dis­kant­ti­tois­to on tar­koin ja sy­väl­li­ses­ti har­kit­tu.

Stir­ling LS3/5 V2 ei tar­joa pau­haa­via bas­so­ja, ei kir­kas­ta dis­kant­tia, vain kuk­ki­vaa, kyp­sää lau­lan­taa - san­gen miel­lyt­tä­vää ja sil­ti ilah­dut­ta­van neut­raa­lia ään­tä.

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Totem KIN ONE  

KIN ONE on täysin uusittu lähtötason malli Totemin KIN-kaiutinsarjassa. 

Ø Audio laajentaa 

Ø Audio on lisännyt toisen kaiuttimen valikoimaansa. 

SEASin lelu 

Uusi Toy-kaiutin perustuu SEASin aiempaan Joy-sarjaan.  

Brinkmannin suoraveto juhlii

Brinkmannin Oasis-levysoitin täyttää 10. Anniversary Edition -versiota tehdään rajoitettu 100 soittimen erä.   

Aatami pöydälle 

Adam Audion uusi D3V-kaiutin on vain riittävän pieni (20 cm korkea ja 11,5 cm leveä) työpöydälle. 

Rotelin minivahvistin/dac

Rotel DX-5 on kompakti ja yksin­ker­tais­tettu vahvistin/dac työpöydälle tai pieniin tiloihin.  

Serblin & Sonin vahvistimet 

Serblin & Son ponnistaa Sonus faberin pohjalta. 

Liitäntöjä riittää 

Fiion uusi S15 on kunnianhimoinen striimeri. 

Linniltä kaksi uutta kaiutinta

Linnin uudet passii­vi­kai­ut­timet muuttuvat Exakt-valmiiksi muutamassa minuutissa. 

Kiiltävä saksalainen

MBL:n uusi C41-musiik­kist­riimeri pureutuu digitaalisen äänen säröön. 

Ylellinen verkko/cd-soitin audiofiileille

Auralic Aquila X3 on hyvin varusteltu ja täysin muokattavissa.

36 vuotta vanhaa kultaa

Monitor Audio on esitellyt uudistuneen kuuden kaiuttimen Gold 6G -kaiutinsarjan. 

Majorityn halpis­le­vy­soit­timet

Majorityn levysoittimet ovat käteviä ja edullisia soittimia niille, joilla on vähän tilaa ja budjettia.

Musical Fidelityn uusi levysoitin

Musical Fidelity M6xTT on raskaan sarjan akryy­li­le­vy­soitin. 

Suomen ensiesittelyssä

Rosso Fiorentino on tuonut markkinoille uuden siron Arno40-kaiuttimen.