JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Teks­ti Mi­ka­el Ne­derst­röm | Ku­vat Val­mis­ta­ja

Tes­ti | Naim Mu-so 2nd Ge­ne­ra­ti­on

Testi: Naim Mu-so 2nd Generation - Parempi pöytäradio

Naim Mu-so on outo lintu. Se ei ole kannettava muttei varsinainen paket­tis­te­re­okaan. Tyylikkäästi muotoiltu monoliitti kuitenkin osaa lähes kaikkea ja soi hyvin.

Jos Naim Mu-so pi­täi­si vä­ki­sin sul­loa jo­hon­kin ka­te­go­ri­aan, se oli­si var­maan­kin lan­ga­ton kai­u­tin. Mut­ta on sinä toki muu­ta­kin: osaa­va strii­me­ri, vah­vis­tin sekä iso an­nos dsp-tai­to­ja. Kaik­ki tämä poik­keuk­sel­li­sen siis­tis­sä pa­ke­tis­sa.

Ul­koi­ses­ti toi­sen su­ku­pol­ven Mu-so on edel­leen tyy­li­käs mut­ta muis­tut­taa ko­vas­ti yk­kös­ver­si­o­ta. Use­am­man alan pal­kin­non saa­nut yk­kös­ver­sio nos­taa­kin ri­man mel­koi­sen kor­ke­al­le. Mikä siis on muut­tu­nut?

Ete­vä soi­tin si­sään­ra­ken­net­tu­na

Jos ver­taa yk­kös­ver­si­oon, joka si­nän­sä oli eri­no­mai­sen ete­vä ja hyvä-ää­ni­nen lai­te, kak­kos­pol­ven Mu-so si­säl­tää ai­ka pal­jon uut­ta, vaik­ka sitä ei heti pääl­le­päin huo­maa. It­se asi­as­sa ul­koi­set mi­tat ovat lä­hes ident­ti­set.

Mu­ka­na on vii­mein­kin hdmi arc, jo­ten Mu-son saa soi­maan vi­de­o­ku­van mu­ka­na, to­sin vain kak­si­ka­na­vai­se­na. Pel­kän sound­ba­rin­kin roo­lis­sa se pe­see hel­pos­ti kaik­ki ylei­sim­mät tar­jok­kaat mark­ki­noil­la.

Nai­min upnp-pro­to­kol­la mah­dol­lis­taa pcm-sig­naa­lin tois­ton komp­res­soi­mat­to­ma­na 32 bi­tin ja 384 ki­lo­hert­sin re­so­luu­ti­oon saak­ka, mikä riit­tää mi­hin ta­han­sa tar­pee­seen. Täl­lais­ta ma­te­ri­aa­lia ei ole luon­nol­li­ses­ti­kaan – ai­na­kaan vie­lä – tar­jol­la, mut­ta toki täl­lai­nen luku hel­pot­taa kil­pai­li­jois­ta erot­tu­mis­ta ja ker­too jo­tain pro­ses­soin­ti­te­hos­ta.

Kak­kos­ver­si­on pro­ses­soin­ti­te­hon lu­va­taan muu­ten­kin ole­van ker­ta­luok­kaa suu­rem­pi kuin van­has­sa ver­si­os­sa. Tämä mah­dol­lis­taa fik­sum­man sig­naa­lin­kä­sit­te­lyn läh­tees­tä riip­pu­mat­ta ja tur­vaa myös lait­teen tu­le­vai­suu­den mah­dol­lis­ten uu­sien kor­ke­a­re­so­luu­ti­ois­ten strii­maus­pal­ve­lui­den osal­ta.

Mu-sos­sa on val­mii­na Spo­ti­fy ja Ti­dal, mikä on vä­hän­kään vaa­ti­vam­mal­le kuun­te­li­jal­le vält­tä­mä­tön lisä. Sa­moin Ap­p­le AirP­lay 2, And­roid-poh­jai­set lait­teet ja Goog­le Chro­me­cast toi­mi­vat on­gel­mit­ta. Li­säk­si löy­tyy Nai­min oma sof­ta, jota voi ha­lu­tes­saan käyt­tää äly­lait­teel­la.

Toki myös blu­e­tooth-yh­teys toi­mii, mut­ta tämä on yleen­sä ää­nen­laa­dul­taan iso komp­ro­mis­si. Kaa­pe­lin ni­miin van­no­val­le löy­tyy pe­rin­tei­nen tos­link ja usb. On­pa mu­kaan lai­tet­tu ana­lo­gi­sel­le kan­sa­no­sal­le myös 3,5 mil­li­met­rin mi­nip­lu­gi­kin. Et­her­net-lii­tän­tä puo­les­taan mah­dol­lis­taa lan­gal­li­seen verk­koon kyt­key­ty­mi­sen.

Myös val­mius mo­ni­huo­ne­tois­toon on ole­mas­sa. Uu­den Mu-son saa ket­ju­tet­tua use­am­man tois­ti­men yh­dis­tel­mäk­si esi­mer­kik­si van­hem­man ver­si­on kans­sa.

Jos jo­ta­kin sai­si vie­lä toi­voa, oli­si hyvä au­to­maat­ti­nen huo­ne­kor­jain – tai edes täys­pa­ra­met­ri­nen ma­nu­aa­li­nen taa­juus­kor­jain – eri­no­mai­nen lisä. Tek­niik­ka var­mas­ti te­ki­si sel­lai­sen imp­le­men­toin­nin suh­teel­li­sen hel­pok­si. Tämä hel­pot­tai­si lait­teen so­vit­ta­mis­ta eri­lai­siin huo­nei­siin.

On se slii­pat­tu

Mu-so on kaut­taal­taan eri­no­mai­ses­ti vii­meis­tel­ty. Lii­kut­te­lua hel­pot­taa muo­toi­lu; poh­jas­sa on kak­si sy­ven­nys­tä, jot­ka toi­mi­vat myös eri­no­mai­si­na kan­to­kah­voi­na. Toi­nen toi­mii ref­lek­si­put­ke­na, toi­seen on pii­lo­tet­tu lii­tin­pa­nee­li. Etu­le­vyn ke­hi­kon saa vaih­det­tua tai tar­vit­ta­es­sa ko­ko­naan pois, jos­kin kan­kaan lu­va­taan ole­van ää­nel­li­ses­ti täy­sin lä­pi­nä­ky­vä.

Muo­via on käy­tet­ty kai­ken kaik­ki­aan kii­tet­tä­vän vä­hän. Vii­le­än tyy­li­käs muo­toi­lu vie tyy­pil­lis­tä sound­ba­ria enem­män pöy­tä­ti­laa, mut­ta Mu-soa ei ole­kaan tar­koi­tet­tu pii­lo­tet­ta­vak­si pi­me­ään hyl­lyyn. Ja vaik­ka hyl­ly oli­si pi­meä, lait­teen juh­la­va va­lais­tus pi­tää huo­len nä­ky­vyy­des­tä.

Var­si­nai­nen käyt­tö ta­pah­tuu me­tal­li­laa­ti­kon kan­nel­la ole­val­la pyö­ry­läl­lä, jon­ka kes­kel­lä on kos­ke­tus­näyt­tö. Täl­lä yh­dis­tel­mäl­lä hoi­tuu voi­mak­kuu­den li­säk­si oh­jel­ma­läh­teen va­lin­ta ja liu­ta mui­ta toi­min­to­ja.

Kos­ke­tus­näyt­töön saa ase­tet­tua kol­me suo­sik­kia, jo­ten oh­jel­ma­läh­teen va­lin­ta on myös muul­le per­heel­le help­poa. It­se rin­ku­la on vas­taa­van­lai­nen me­tal­li­kiek­ko kuin Nai­min muis­sa yh­dis­tel­mä­lait­teis­sa, ja het­ken to­tut­te­lun jäl­keen sitä on oi­kein mu­ka­va käyt­tää.

Jos jos­tain pi­täi­si niu­hot­taa, niin lai­te voi­si he­rä­tä soit­to­kun­toon val­mius­ti­las­ta vie­lä no­pe­am­min. Muu­ten kaik­ki toi­mi oi­kein su­ju­vas­ti.

Fo­cal in­si­de

Naim lu­paa uu­del­le Mu-sol­le kai­u­tin­te­hoa yh­teen­sä 450 wat­tia, ja ele­men­tit ovat Fo­ca­lin tuo­tan­toa. Ko­ko­nai­suus on syn­ty­nyt yh­teis­työs­sä mo­lem­pien yri­tys­ten r&d-tii­mien kes­ken. Yk­kös­ver­si­oon ver­rat­tu­na kai­ut­ti­men il­ma­ti­laa on enem­män, sa­moin ra­ken­net­ta on jäy­kis­tet­ty, jo­ten bas­so­tois­ton pi­täi­si ai­na­kin te­o­ri­as­sa ol­la pa­rem­pi.

Ko­put­te­lu­tun­tu­mal­la ko­te­lo on var­sin kuol­leen ja jäy­kän tun­tui­nen, jo­ten val­mis­ta­jan lu­pauk­set hy­väs­tä akus­ti­ses­ta suun­nit­te­lus­ta pi­tä­ne­vät paik­kaan­sa. Use­am­man ma­te­ri­aa­lin yh­dis­tä­mi­nen on usein hyvä rat­kai­su ko­te­lo­re­so­nans­sien kan­nal­ta.

Ele­ment­tien aset­te­lu on si­vu­suun­nas­sa sym­met­ri­nen. Kak­si soi­ke­aa bas­so­e­le­ment­tiä, kak­si kes­ki­ää­nis­tä ja kak­si teks­tii­li­ka­lot­ti­dis­kant­tia täyt­tä­vät käy­tän­nös­sä koko etu­le­vyn. Pää­te­as­te puo­les­taan on to­teu­tet­tu edel­lis­ver­si­on ta­voin kuu­del­la 75-wat­ti­sel­la d-luo­kan vah­vis­ti­mel­la. Kuun­te­luis­sa sel­vi­si, et­tä tämä riit­tää mai­ni­os­ti useim­piin tar­pei­siin. Ja jos ei rii­tä, on syy­tä har­ki­ta ko­ko­naan eril­lis­sys­tee­miä.

Pot­kii ja jy­tää

Mu-so al­tis­tui poik­keuk­sel­li­sen kriit­ti­sel­le ar­vi­oin­nil­le, kos­ka kuun­te­lin sitä nor­maa­lil­ta kuun­te­lu­pai­kal­ta kä­sin. Täs­tä joh­tu­en oli hen­ki­ses­ti ää­rim­mäi­sen vai­kea vält­tää ver­tai­lua omaan re­fe­rens­si­sys­tee­mii­ni, mikä si­nän­sä oli ai­ka epä­rei­lua.

Pit­kä kuun­te­lu­mat­ka yh­des­sä ver­tai­lu­a­se­tel­man kans­sa lait­toi­vat Mu-son nis­kaan isot pai­neet. Hiu­kan yli kol­men met­rin etäi­syys ja suu­reh­ko, ohut­sei­näi­nen huo­ne vaa­ti­vat vah­vis­tin–kai­u­tin-yh­dis­tel­mäl­tä pal­jon pot­kua. Toi­saal­ta akus­ti­ses­ti ym­pä­ris­tö oli var­sin toi­mi­va.

En­sim­mäi­nen asia, mitä pel­kä­sin, oli pie­ni, purk­ki­mai­nen ää­ni­ku­va. Tämä ei on­nek­si to­teu­tu­nut. Suun­ta­ku­vio kai­ut­ti­mes­sa on il­mei­sen on­nis­tu­nut, sil­lä lie­väs­ti ala­viis­toon­kin kuun­nel­tu­na ää­ni tun­tuu tu­le­van mel­ko luon­nol­li­sel­ta kor­keu­del­ta. Nor­maa­lin kai­u­tin­sys­tee­min le­veyt­tä ei löy­dy, mut­ta soun­di on luon­te­van pa­ko­ton ja il­ma­va.

Toi­nen ha­vain­to oli poik­keuk­sel­li­sen dy­naa­mi­nen bas­so­tois­to. Jos­sain vai­hees­sa ää­ni lop­pui kyl­lä kes­ken, ja sen kuu­li, mut­ta bas­so py­syi pit­kään ka­sas­sa. Täs­sä vai­hees­sa mö­kää oli jo mel­koi­ses­ti. Bas­so oli myös laa­dul­taan na­pak­ka. Osit­tain se saat­toi myös joh­tua akus­ti­ses­ta ym­pä­ris­tös­tä. Pie­nes­sä ki­vi­sei­näi­ses­sä huo­nees­sa lop­pu­tu­los voi­si ol­la toi­sen­lai­nen.

Laa­dul­li­ses­ti Mu-son ää­ni on mel­ko neut­raa­li. Pien­tä ho­no­tus­ta kes­ki­a­lu­eel­la on ha­vait­ta­vis­sa, mikä kuu­luu esi­mer­kik­si ma­ta­lis­sa lau­lu­ää­nis­sä, säh­kö­bas­sos­sa ja rum­pu­jen kal­vois­sa. Il­miö on to­sin niin lie­vä ja ka­pe­ah­kol­la alu­eel­la, et­tä sen huo­maa­mi­nen vaa­tii tu­tun le­vyn.

Vaik­ka soin­ti­ta­sa­pai­no on koh­tuul­li­sen ta­sai­nen, se on kal­lel­laan hiu­kan enem­män sin­ne pot­kui­saan kuin oh­kai­seen suun­taan. Dis­kant­ti on miel­lyt­tä­vän ra­sit­ta­ma­ton ja ei-me­tal­li­nen, jo­ten pi­tem­pi­kin kuun­te­lu­ses­sio on­nis­tuu mai­ni­os­ti il­man ra­si­tu­soi­rei­ta. Mu­sii­kin kuun­te­lun kan­nal­ta täl­lai­nen on pa­rem­pi yh­dis­tel­mä kuin ki­re­äk­si ve­det­ty mo­ni­to­ri­soun­di.

Kor­vaa­ko oi­ke­an ste­re­on?

Val­mis­ta­jan edus­ta­ja luul­ta­vas­ti sa­noi­si, et­tä tämä on vää­rin ase­tet­tu ky­sy­mys. Hin­taa ja ko­koa on kui­ten­kin sen ver­ran, et­tä tämä tu­lee väis­tä­mät­tä mie­leen Mu-soa kat­sel­les­sa ja kuun­nel­les­sa. Muu­ten­kin ver­tai­lu­a­se­tel­ma sat­tui ole­maan täl­lä ker­taa sel­lai­nen, et­tä asi­al­la voi spe­ku­loi­da.

Jos ha­lu­aa yh­den lait­teen rat­kai­sun, Mu-so lie­nee siel­tä kaik­kein par­haim­mas­ta pääs­tä. Fik­su sof­ta, riit­tä­vä teho ja ket­ju­tus­mah­dol­li­suus tuo­vat tur­vaa tu­le­vai­suu­teen ja help­pout­ta elä­mään.

Ää­nel­li­ses­ti ky­sy­mys ei ole niin simp­pe­li. Jos kai­paa täy­si­mit­tais­ta ää­ni­ku­vaa ja ai­van alas as­ti ulot­tu­vaa bas­soa, niin Mu-son po­ten­ti­aa­li lop­puu kes­ken. Rei­luu­den ni­mis­sä pi­tää sa­noa, et­tä en ole täl­lais­ta rat­kai­sua yh­des­tä pur­kis­ta kuul­lut vie­lä mis­sään. En myös­kään al­le 2 000 eu­ron hin­ta­luo­kas­sa.

Mut­ta ma­kuu­huo­neen tois­ti­me­na, sound­ba­ri­na tai työ­huo­ne­kai­ut­ti­me­na Mu-so on ker­ras­saan eri­no­mai­nen. Täl­lais­ta käyt­töä hel­pot­taa sen su­ju­va toi­min­ta iPa­din, pu­he­li­men tai tie­to­ko­neen kans­sa. Ja mikä pa­ras­ta, hin­ta on tä­hän­kin tar­pee­seen näh­den edel­leen var­sin kil­pai­lu­ky­kyi­nen.

+ Tyy­li­käs vii­meis­te­ly | Laa­ja tuki eri ää­ni­läh­teil­le | Ää­ni hin­taan näh­den

- Ei di­gi­taa­lis­ta kor­jaus­ta vas­teel­le

Tek­ni­set tie­dot Naim Mu-So 2

Hin­ta: 1 499 €

Li­sä­tie­to­ja:

kruu­nu­ra­dio.fi

nai­mau­dio.com

Mi­tat (lxkxs): 62,8 cm x 12,2 cm x 26,4 cm

Pai­no: 12,2 kg

Verk­ko­tu­ki: Et­her­net (10/100Mbps), Wi-Fi (802.11a/b/g/n/ac), BLE v4.2

Au­di­o­tu­lot: Usb mas­sa­muis­ti, hdmi arc, op­ti­nen s/pdif, 3,5 mm mi­nip­lu­gi (ana­lo­gi­nen)

Tu­e­tut for­maa­tit: Ap­p­le AirP­lay 2, Chro­me­cast , upnp, Spo­ti­fy Con­nect, TI­DAL, Roon-val­mius, blu­e­tooth, in­ter­net­ra­dio

Te­hon­ku­lu­tus: 17 W

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Totem KIN ONE  

KIN ONE on täysin uusittu lähtötason malli Totemin KIN-kaiutinsarjassa. 

Ø Audio laajentaa 

Ø Audio on lisännyt toisen kaiuttimen valikoimaansa. 

SEASin lelu 

Uusi Toy-kaiutin perustuu SEASin aiempaan Joy-sarjaan.  

Brinkmannin suoraveto juhlii

Brinkmannin Oasis-levysoitin täyttää 10. Anniversary Edition -versiota tehdään rajoitettu 100 soittimen erä.   

Aatami pöydälle 

Adam Audion uusi D3V-kaiutin on vain riittävän pieni (20 cm korkea ja 11,5 cm leveä) työpöydälle. 

Rotelin minivahvistin/dac

Rotel DX-5 on kompakti ja yksin­ker­tais­tettu vahvistin/dac työpöydälle tai pieniin tiloihin.  

Serblin & Sonin vahvistimet 

Serblin & Son ponnistaa Sonus faberin pohjalta. 

Liitäntöjä riittää 

Fiion uusi S15 on kunnianhimoinen striimeri. 

Linniltä kaksi uutta kaiutinta

Linnin uudet passii­vi­kai­ut­timet muuttuvat Exakt-valmiiksi muutamassa minuutissa. 

Kiiltävä saksalainen

MBL:n uusi C41-musiik­kist­riimeri pureutuu digitaalisen äänen säröön. 

Ylellinen verkko/cd-soitin audiofiileille

Auralic Aquila X3 on hyvin varusteltu ja täysin muokattavissa.

36 vuotta vanhaa kultaa

Monitor Audio on esitellyt uudistuneen kuuden kaiuttimen Gold 6G -kaiutinsarjan. 

Majorityn halpis­le­vy­soit­timet

Majorityn levysoittimet ovat käteviä ja edullisia soittimia niille, joilla on vähän tilaa ja budjettia.

Musical Fidelityn uusi levysoitin

Musical Fidelity M6xTT on raskaan sarjan akryy­li­le­vy­soitin. 

Suomen ensiesittelyssä

Rosso Fiorentino on tuonut markkinoille uuden siron Arno40-kaiuttimen.