JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Kari Ne­va­lai­nen

Testissä: Aurelia Aniara DSP -aktiivikaiutin

PITÄISIKÖ kaiuttimen olla passiivinen vai aktiivinen? Tätä kysymystä on vatvottu hifipiireissä vuosikymmeniä.

Beh­rin­ger DCX-2496:n kal­tais­ten di­gi­taa­lis­ten pro­ses­so­rien yleis­tyt­tyä kiis­ta on kos­ke­nut lä­hin­nä ja­ko­suo­da­tus­ta. Ak­tii­vin puo­les­ta­pu­hu­jat ovat ve­don­neet ele­ment­tien ja vah­vis­ti­mien pa­rem­paan yh­teen­so­vi­tuk­seen, yk­si­löl­li­sem­pään suo­da­tuk­seen, huo­ne­kor­jaus­mah­dol­li­suu­teen yn­nä mui­hin tek­ni­siin etui­hin.

Pas­sii­vi­kai­ut­ti­mien ys­tä­vät ei­vät ole kiis­tä­neet tek­ni­siä etu­ja, mut­ta he ovat pi­tä­neet ää­nel­li­siä ero­ja lii­oi­tel­tui­na ja väit­tä­neet ak­tii­vi­sen to­teu­tuk­sen tuo­van mu­ka­naan uu­sia pul­mia (lu­kui­sat ad/da-muun­nok­set).

En­nen kaik­kea pa-puo­lel­la ylei­ses­ti käy­tet­tä­vää ak­tii­vi­rat­kai­sua usei­ne vah­vis­ti­mi­neen on pi­det­ty epä­käy­tän­nöl­li­se­nä. Toi­saal­ta AB-luo­kan vah­vis­ti­men tun­ke­mi­neen kai­ut­ti­meen on teh­nyt niis­tä mel­ko kook­kai­ta ja vie­nyt har­ras­ta­jil­ta vah­vis­ti­men va­lit­se­mi­sen iha­nuu­den.

Ak­tii­via ruu­dun vie­reen

Ny­ky­ään ti­lan­ne on kään­ty­nyt pää­la­el­leen. Kuun­te­lu­tot­tu­muk­set ovat muut­tu­neet no­pe­as­ti, ja tie­to­ko­ne on yhä use­am­min käy­te­tyin ää­ni­läh­de. Ak­tii­vi­kai­ut­ti­mes­ta on tul­lut mo­nel­le se kä­te­väm­pi rat­kai­su. On seu­ran­nut ak­tii­vi­kai­ut­ti­mien buu­mi, jol­le lan­gat­to­muus on an­ta­nut ko­ko­naan uu­den ulot­tu­vuu­den.

Ke­hi­tys­ku­lul­le on kak­si il­meis­tä tek­nis­tä se­li­tys­tä: D-luo­kan vah­vis­tin­tek­nii­kan yleis­ty­mi­nen ja dsp:n ke­hit­ty­mi­nen. D-luo­kan vah­vis­ti­mel­la voi­daan to­teut­taa hy­vin­kin kom­pak­ti ja sil­ti te­ho­kas ak­tii­vi­kai­u­tin. Dsp:llä kai­ut­ti­meen voi­daan tuo­da omi­nai­suuk­sia, jot­ka ovat ol­leet pe­rin­teis­ten pas­sii­vi­kai­ut­ti­mien ulot­tu­mat­to­mis­sa.

D-luo­kan vah­vis­tin ja dsp-kort­ti löy­ty­vät myös ko­ti­mai­sen Au­re­li­an en­sim­mäi­ses­tä ak­tii­vi­kai­ut­ti­mes­ta, Ani­a­ra DSP:stä. D-luo­kan vah­vis­tin (70×100 mm kort­ti) tu­lee rans­ka­lai­sel­ta St-Mic­ro­e­lect­ro­nic­sil­ta ja di­gi­taa­li­nen sig­naa­lip­ro­ses­so­ri ko­ti­mai­sel­ta in­teg­roi­tu­jen pii­rien asi­an­tun­ti­jal­ta VLSI So­lu­ti­on­sil­ta.

Jyr­ken­ne­tyl­lä ja­ol­la

Eteen­päin ero pas­sii­vi-Ani­a­raan ei näy: Ani­a­ra DSP on sama UPM For­Mi -luon­non­kui­tu­kom­po­siit­til­la ko­te­loi­tu 2-tie­kai­u­tin, jos­sa on 4 tuu­man DDC-bas­so­ää­ni­nen ja ECW-suun­tai­mel­la va­rus­tet­tu tuu­man ti­ta­nium­dis­kant­ti.

DDC viit­taa dy­naa­mi­ses­ti vai­men­net­tuun bas­so­ää­ni­seen, mil­lä py­ri­tään pa­ran­ta­maan vah­vis­ti­men ky­kyä kont­rol­loi­da ele­men­tin kar­ti­on lii­ket­tä bas­so­taa­juuk­sil­la. ECW-suun­tai­mel­la har­mo­ni­soi­daan ele­ment­tien sä­tei­ly­ku­vi­ot ja­ko­taa­juu­sa­lu­el­la ja li­ne­a­ri­soi­daan vai­he­tois­toa.

Ja­ko­taa­juu­dek­si Au­re­lia il­moit­taa sa­man 2000 Hz kuin pas­sii­vi-Ani­a­ras­sa. Di­gi­taa­li­suo­ti­mil­la (24 bit/96 kHz dac ja 24 bit/192 kHz adc) ja­koa on kui­ten­kin jon­kin ver­ran jyr­ken­net­ty, mikä voi­si ol­la yk­si läh­de ää­nel­li­sil­le eroil­le muu­ten ident­tis­ten kai­ut­ti­mien vä­lil­lä.

Taa­juus­vas­te­kin, 55–20000 Hz, on sama kuin pas­sii­vi-Ani­a­ral­la. Ta­son­sää­dön mu­kaan muut­tu­va Sub­so­nic-suo­din (12 de­si­be­liä 32 hert­sis­sä) on jat­ku­vas­ti pääl­lä, mut­ta se on muu­tet­ta­vis­sa si­sään ra­ken­ne­tul­la pa­ra­met­ri­sel­la kor­jai­mel­la.

Ta­ka­pa­nee­li pal­jas­taa ak­tii­vi-Ani­a­ran. Ba­naa­ni­lit­ti­mien si­jaan siel­lä on ana­lo­gi­nen rca-si­sään­tu­lo mu­siik­ki­sig­naa­lil­le, rca-ulos­tu­lo sub­woo­reil­le tai sig­naa­lin jat­ka­mi­sek­si toi­sel­le kai­ut­ti­mel­le, usb-port­ti tie­to­ko­neel­le, na­pit ta­son- ja sä­vyn­sää­döl­le sekä rivi si­ni­siä le­di­va­lo­ja.

Si­säis­tä Blu­e­tooth-vas­taa­no­tin­ta ei ole, mut­ta usb-port­tiin saa Blu­e­tooth-so­vit­ti­men. Blu­e­tooth-päi­vi­tys jul­kais­taan lä­hi­ai­koi­na. Mik­ro­fo­ni­lii­tin on myö­hem­min jul­kais­ta­vaa au­to­maat­tis­ta huo­ne­kor­jaus­jär­jes­tel­mää var­ten.

So­vel­tuu lä­hi­kuun­te­luun

Vah­vis­ti­men te­hoik­si il­moi­te­taan 2×40 wat­tia, mikä ei vie­lä ker­ro, mi­ten lu­jaa kai­u­tin soi.

Vai­kut­ti kuin pelk­kä nor­mi-cd-soi­tin pa­rin vol­tin an­to­jän­nit­teel­lä ei pas­sii­vie­tu­sen kaut­ta riit­täi­si aja­maan Ani­a­ra DSP:tä hi­fi­käy­tös­sä: kai­ut­ti­met ja­lus­tal­la, ja­lus­tat rei­lus­ti ir­ti sei­näs­tä ja kuun­te­lu­e­täi­syys 3 met­riä. Edes ta­son nos­ta­mi­nen +6 tai +12 de­si­be­liä ei vält­tä­mät­tä rii­tä, jos huo­ne on vai­men­net­tu ja kuun­te­lu ta­pah­tuu kau­em­paa. Hi­fi­käy­tös­sä kai­u­tin hyö­tyy ak­tii­vi­ses­ta lin­ja­ta­son esi­vah­vis­ti­mes­ta.

Te­hot riit­tä­vät kui­ten­kin mai­ni­os­ti lä­hi­kent­tä­kuun­te­luun ja lä­hel­tä kuun­te­luun, kun Ani­a­ra DSP ase­te­taan pöy­däl­le tie­to­ko­ne­näy­tön vie­reen ja aje­taan suo­raan da­cil­ta. Tämä voi­si hy­vin ol­la tar­koi­tus, jota var­ten kai­u­tin tyy­pil­li­ses­ti os­te­taan. Mo­nes­sa da­cis­sa on ny­ky­ään myös ak­tii­vi­nen esi­vah­vis­ti­no­sa.

Kai­ut­ti­mien sä­vyn­sää­ti­mil­lä (dis­kan­tin sää­tö­a­lue +2…-2dB ja bas­son +4…-4dB) pää­see hy­vään al­kuun, mut­ta kai­ut­ti­men toi­min­nan mu­kaut­ta­mi­sek­si eri­lai­siin kuun­te­lu­ti­loi­hin tai vas­taa­maan tar­kem­min kuun­te­lu­miel­ty­myk­siä on fik­sua ot­taa käyt­töön dsp-pii­rin mah­dol­lis­ta­ma pa­ra­met­ri­nen kor­jain.

Kor­jain tar­jo­aa kol­me sää­det­tä­vää taa­juus­kor­jaus­mah­dol­li­suut­ta bas­so­ää­ni­sel­le me­ne­väl­le sig­naa­lil­le. Sen li­säk­si käyt­tä­jä voi rää­tä­löi­dä it­sel­leen mie­lei­sen sä­vyn sekä bas­soil­le et­tä dis­kan­til­le.

Ää­nes­sä su­ku­lai­suut­ta

Jos on kuun­nel­lut pas­sii­vi-Ani­a­raa, tie­tää mi­ten Ani­a­ra DSP soi. Jos Ani­a­ran ää­ni­maa­il­ma miel­lyt­tää pas­sii­vi­se­na, ak­tii­vi-Ani­a­ra ei petä. Tämä ei tar­koi­ta, et­tä kai­ut­ti­met oli­si­vat ää­nel­tään kai­kil­ta täy­sin sa­man­lai­set. Ot­ta­en huo­mi­oon, mi­ten sel­ke­ä­sa­nai­ses­ti Ani­a­ra DSP soi, ei ole pois­sul­jet­tu, et­tä pas­sii­vi-Ani­a­ra soi an­teek­si­an­ta­vam­min.

Jos ei ole kuul­lut pas­sii­vi-Ani­a­raa, mut­ta on aja­tuk­sel­la kuun­nel­lut jo­ta­kin Au­re­li­an kai­u­tin­mal­lia, osaa mie­les­sään ku­vi­tel­la, mi­ten Ani­a­ra DSP soi. Tämä joh­tuu sii­tä, et­tä Au­re­li­an kai­ut­ti­mien ää­nes­sä on vah­vaa per­he­su­ku­lai­suut­ta. Ää­ni on il­ma­va, sel­keä ja mu­mi­se­ma­ton. Kai­ut­ti­mien vä­liin kil­tis­ti aset­tu­vat ää­ni­läh­teet erot­tu­vat toi­sis­taan si­jain­nil­taan. Ää­nes­sä on jo­ta­kin, joka heti hät­käh­dyt­tää, kun sitä ver­taa pe­rin­tei­ses­ti vi­ri­tet­tyi­hin ja­lus­ta­kai­ut­ti­miin.

On sel­vää et­tä isom­pien Au­re­li­oi­den ää­nes­sä on omi­nai­suuk­sia (esim. sä­vy­jä), joi­ta ei Ani­a­ras­sa pää­se kuu­le­maan, sen enem­pää ak­tii­vi­ses­sa kuin pas­sii­vi­ses­sa­kaan. Ää­nen ko­ko­nais­ku­va on kui­ten­kin yh­te­näi­nen ja hal­lit­tu, mikä luo en­nus­tet­ta­vuut­ta ja an­taa tiet­tyä us­kot­ta­vuut­ta.

Yl­lä sa­no­tus­ta seu­raa, et­tä jos Au­re­lia-kai­ut­ti­mien ää­ni­maa­il­ma ei miel­ly­tä, Ani­a­ra DSP:lle­kään ei ole suu­ria lä­pi­me­no­mah­dol­li­suuk­sia. Ak­tii­vi­suus ei muu­ta ää­nen suu­ria lin­jo­ja, jot­ka seu­raa­vat muis­ta rat­kai­suis­ta.

Ää­nen­vä­rien ja sä­vy­jen li­säk­si Ani­a­ra DSP:n (ku­ten Ani­a­ran­kin) erot­taa kook­kaam­mis­ta Au­re­li­ois­ta ka­pe­am­pi bas­so­tois­to. Ero esi­mer­kik­si ja­lus­ta­kai­u­tin Ma­gen­taan on sel­vä. Asi­aa ko­ros­taa et­tä le­ve­äm­pi tois­to­kais­ta tun­ne­tus­ti aset­taa mui­den­kin taa­juu­sa­lu­ei­den tois­ton toi­seen va­loon.

Toi­saal­ta pi­din myös Ani­a­ran DSP:n bas­so­tois­tos­ta sii­nä suh­tees­sa, et­tä se ei yri­tä ol­la muu­ta kuin on, ei­kä var­sin­kaan kei­no­te­koi­ses­ti bas­sois­ta ään­tä, el­lei käyt­tä­jä it­se ha­lua nos­taa bas­so­jen ta­soa sä­vyn­sää­döis­tä tai kor­jai­mel­la 200 hert­sin ala­puo­lel­la. Toi­saal­ta esi­mer­kik­si pöy­tä­kuun­te­lus­sa Ani­a­ra DSP tuot­ti 0-ase­tuk­sel­la­kin ai­van riit­tä­vän bas­soi­sen ää­nen kai­ken­lai­seen hömp­pä-pop­piin ja sen sel­lai­seen.

Pai­nii tiu­kas­sa sar­jas­sa

Au­re­lia ei ole en­sim­mäi­nen kai­u­tin­val­mis­ta­ja, joka on kek­si­nyt pas­sii­vi­kai­ut­ti­mien­sa ak­ti­voi­mi­sen. Ak­tii­vi­mo­ni­to­re­ja sa­maan hin­ta- ja ko­ko­luok­kaan al­kaa löy­tyä mark­ki­noil­ta enem­män­kin. Eh­kä ko­vin kil­pai­lu Ani­a­ral­le tu­lee kui­ten­kin ko­ti­maas­ta ja en­nen kaik­kea Ge­ne­le­cin ja sen dsp-mal­lien suun­nal­ta.

Ani­a­ra DSP:n ko­ko­luok­ka on hy­vin mie­len­kiin­toi­nen. Tä­män ko­koi­sen kai­ut­ti­men keh­taa juu­ri ja juu­ri pan­na ja­lus­tal­le hi­fi­käyt­töön. Toi­saal­ta yh­tään suu­rem­paa ei ha­lu­ai­si tie­to­ko­ne­ruu­dun ku­pee­seen, ei­kä eh­kä oi­kein sei­näl­le­kään (Ani­a­ras­sa on sei­nä­kiin­ni­tys­mah­dol­li­suus). Täs­sä mie­les­sä Ani­a­ran koko on vie­lä pe­rus­tel­lum­pi Ani­a­ra DSP.ssä kuin pas­sii­vi-Ani­a­ras­sa, vaik­ka kai­ut­ti­men kal­lis­tuk­seen val­mis­ta­ja ei ole liit­tä­nyt mu­kaan vä­li­nei­tä.

YH­TEEN­VE­TO

AU­RE­LIA Ani­a­ra DSP on pä­te­vä pik­ku kai­u­tin vah­vis­tin­ta kai­paa­mat­to­mil­le. Sen ää­ni ei ole yli­hie­nos­tu­nut, ei­kä hui­man ana­lyyt­ti­nen, mut­ta suu­rim­mal­ta osal­ta ter­ve ja oi­ke­an­lai­nen, ja juu­ri täl­lai­sel­le kai­ut­ti­mel­le tun­tuu ny­ky­ään ole­van enem­män tar­vet­ta kuin kos­kaan ai­em­min.

Ta­ka­le­vyn yk­sin­ker­tai­set sä­vyn­sää­ti­met hel­pot­ta­vat tois­ton so­vit­ta­mi­ses­sa eri­lai­siin ti­loi­hin, mut­ta täy­den hyö­dyn kai­ut­ti­mes­ta saa VLSI:n di­gi­taa­lip­ro­ses­so­ria käyt­tä­mäl­lä. Pa­ra­met­ris­ten kor­jai­mien käyt­tö vaa­tii har­ras­tu­nei­suut­ta, kos­ka au­to­maat­tis­ta kor­jaus­ta ei vie­lä tes­tin kir­joi­tus­het­kel­lä ol­lut saa­ta­vil­la.

Pelk­kää pas­sii­vis­ta Ani­a­raa kuul­leen ei kan­na­ta teh­dä joh­to­pää­tök­siä ak­tii­vi­mal­lin ää­nes­tä. Vaik­ka su­ku­lais­suh­teen kuu­lee, on nii­den ää­nes­sä eroa, joka vain kas­vaa sää­tö­mah­dol­li­suuk­sien myö­tä.

+ Ter­veen luon­nol­li­nen ää­ni

+ Kä­te­vä koko

+ Pa­ra­met­ri­nen kor­jain

– Kor­jai­men han­ka­la käyt­tö

in­fo

Hin­ta: 480 €/kpl

Edus­ta­ja: Loud Group

Pu­he­lin: 020 1986 200

Li­sä­tie­to­ja: www.loudg­roup.fi, www.au­re­lia.fi

Mi­tat (lxkxs): 24,2 x 13,2 x 20,8 cm

Pai­no: 3 kg

Toi­min­ta­pe­ri­aa­te: ak­tii­vi­nen 2-tie, bas­so­ref­lek­si

Vah­vis­tin: 40 + 40 W, d-luok­ka

Lin­ja­tu­lo: rca

Ele­men­tit

-bas­so: 100 mm DDC

-dis­kant­ti: 25 mm ti­taa­ni

Ja­ko­taa­juus: 2000 Hz

Sää­döt: Dis­kant­ti +2…-2 dB

Bas­so +4…-4 dB

Taso +12…-12 dB

Sää­döt usb-lii­tän­näs­tä

-3 x pa­ra­met­ri­kor­jain bas­sol­le

-2 x pa­ra­met­ri­kor­jain mid/treb­le

-3 x käyt­tä­jän mää­ri­tel­tä­vä sub­so­nic-suo­din

Muu­ta

-Ko­te­lo UPM For­Mi -luon­non­kui­tu­kom­po­siit­tia

-bas­son ja dis­kan­tin ta­son­sää­tö

-tu­los­sa blu­e­tooth ja au­to­maat­ti­nen huo­ne­kor­jain

-3/8″ kier­re ta­ka­pa­ne­lis­sa sei­nä- tai kat­to­kiin­ni­tys­tä var­ten

-ta­son­sää­dön mu­kaan muut­tu­va sub­so­nic-suo­da­tus

-uu­sia omi­nai­suuk­sia oh­jel­mis­to­päi­vi­tyk­sil­lä

Ar­tik­ke­li on tii­vis­tel­mä Hi­fi­maa­il­ma-leh­des­tä: 8/2014

Teks­ti: Kari Ne­va­lai­nen Ku­vat: Mau­ri Ero­nen

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Liitäntöjä riittää 

Fiion uusi S15 on kunnianhimoinen striimeri. 

Serblin & Sonin vahvistimet 

Serblin & Son ponnistaa Sonus faberin pohjalta. 

Ylellinen verkko/cd-soitin audiofiileille

Auralic Aquila X3 on hyvin varusteltu ja täysin muokattavissa.

Majorityn halpis­le­vy­soit­timet

Majorityn levysoittimet ovat käteviä ja edullisia soittimia niille, joilla on vähän tilaa ja budjettia.

Musical Fidelityn uusi levysoitin

Musical Fidelity M6xTT on raskaan sarjan akryy­li­le­vy­soitin. 

Putkia ja bittejä 

Solen CV20-N yhdistää putkipäätteen ja da-muuntimen. 

Pro-Jectin uusi tehovahvistin ja lisävirtalähde 

Pro-Ject Audio on julkistanut uuden pääte­vah­vis­tin­kombon.     

Innuosin uusi striimerisarja

Innuous julkaisee kaksi Stream-sarjan striimeriä ja Sense 3.3 -ohjain­so­vel­lus­päi­vi­tyksen. 

Innuos Stream -sarja ja Sense 3.3:n maail­man­laa­juinen julkaisu

AKM ja Dirac yhteistyöhön

Asahi Kasei Microdevices ja Dirac ryhtyvät yhteistyöhön luodakseen korkealaatuisia autoä­ä­nen­tois­to­jär­jes­telmiä. 

Phono-aste stepup-muuntajalla

Circle Labs V1000 Phono -vahvistin minimoi signaalihäviöt sisäisellä step-up-muuntajalla. 

Ranskalaista yhteistyötä

Kelinac 322 NEO -lattiakaiutin on kolmen kauppa. 

Hifimaailma 4/2025 on ilmestynyt!

Äänensieppaaja

Xilence Soundcatcher on älykäs yhdis­tel­mä­rat­kaisu parempaan valo- ja ääniympäristöön.

Seuraava sukupolvi 

Eversolo DMP-A6 Gen 2 on päivitetty versio palkitusta DMP-A6-verkko­soit­ti­mesta.

Kuusi 21 tuumaista ja neljä 18 tuumaista 

Bassbossin Stack-a-Toa-kaiutin­jär­jes­telmä lupaa maata järisyttävää ääntä.