JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Kari Ne­va­lai­nen

Virta­oh­jaus­kaiutin CCS-7: Anna kaiuttimelle, mikä kaiuttimelle kuuluu

Jänniteohjauksen teoreettiset haitat tunnetaan. Harva on kuitenkaan päässyt kuuntelemaan virtaohjattuja kaiuttimia. Hifimaailma pääsi.

Kol­mi­sen­kym­men­tä vuot­ta sit­ten Esa Me­ri­läi­nen teki sil­loi­sil­la, tar­koi­tuk­seen vä­hem­män ihan­teel­li­sil­la mut­ta im­pe­dans­si­vas­teel­taan riit­tä­vän ta­sai­sil­la BBX-kai­ut­ti­mil­laan vir­ta­oh­jaus­ta si­mu­loi­van ko­keen sar­ja­vas­tuk­sil­la. Hän ei voi­nut us­koa kuu­le­maan­sa: “Jou­si­soit­ti­met soi­vat ku­ten jou­si­soit­ti­met ei­vät­kä kuu­los­ta­neet ruos­tei­sil­ta sa­ra­noil­ta ku­ten ai­em­min. Sym­baa­lit soun­da­si­vat sym­baa­leil­ta ei­vät­kä sau­na­nuu­nil­ta. Ää­nen mu­tai­suus oli ti­po­ties­sään.”

Vai­ku­tel­ma pa­rem­mas­ta ää­nes­tä oli vä­li­tön ja il­mei­nen. Täs­tä al­koi Me­ri­läi­sen sit­keä tut­ki­mus­työ ai­heen pa­ris­sa, ja työ kul­mi­noi­tui vuon­na 2008 jul­kais­tuun kir­jaan Cur­rent-Dri­ving of Louds­pe­a­kers: Eli­mi­na­ting Ma­jor Dis­tor­ti­on and In­ter­fe­ren­ce Ef­fects by the Phy­si­cal­ly Cor­rect Ope­ra­ti­on Met­hod. Suo­mek­si­kin il­mes­ty­nyt teos on pe­rus­teel­li­nen ja huo­lel­la ar­gu­men­toi­tu, alan jon­kin­lai­nen pe­rus­te­os.

Vir­ta vas­taan jän­ni­te

Ker­ra­taan­pa. Maa­il­man maa­tes­sa ku­ten ma­kaa käy­tän­nöl­li­ses­ti kat­so­en kaik­ki au­di­o­vah­vis­ti­met ja dy­naa­mi­set kai­ut­ti­met toi­mi­vat jän­ni­te­oh­jaus­kaa­van mu­kaan. Se tar­koit­taa, et­tä jän­ni­te­läh­tee­nä toi­mi­va ma­ta­lan an­toim­pe­dans­sin (teho)vah­vis­tin pyr­kii oh­jaa­maan kai­ut­ti­men na­poi­hin syö­tet­tyä jän­ni­tet­tä, joka saa sit­ten vir­ran kul­ke­maan ele­men­til­le. Me­ri­läi­sen me­ta­fo­raa käyt­tä­en vah­vis­tin ikään kuin pa­kot­taa jän­nit­teen seu­raa­maan mu­siik­ki­sig­naa­lia vä­lit­tä­mät­tä sii­tä, mikä kuor­man läpi kul­ke­va vir­ta on.

Ti­lan­ne on ou­to, sil­lä kai­kil­le pi­täi­si ol­la sel­vää, et­tä vir­ta ja vain vir­ta saa dy­naa­mi­sen kai­u­ti­ne­le­men­tin kar­ti­on kiih­ty­mään, mikä sit­ten syn­nyt­tää ää­nen.

Me­ri­läi­sen tee­si on, et­tä tämä kai­u­tin­tek­nii­kan iä­ni­kui­nen jän­ni­te­oh­jau­sa­se­tel­ma on pe­rin­poh­jin vir­heel­li­nen. Hä­nen mu­kaan­sa sekä tek­ni­set syyt et­tä sub­jek­tii­vi­set kuun­te­lu­vai­ku­tel­mat pu­hu­vat vah­vas­ti sen puo­les­ta, et­tä luon­nol­li­sen ää­nen­laa­dun kan­nal­ta kai­ut­ti­mien vir­ta­oh­jaus on kirk­kaas­ti pa­rem­pi vaih­to­eh­to.

Jän­ni­te­oh­jauk­sen ydi­non­gel­ma Me­ri­läi­sen mu­kaan on pu­he­ke­laan in­du­soi­tu­vat, mo­nin ta­voin epä­mää­räi­set säh­kö­mo­to­ri­set voi­mat, jot­ka pää­se­vät va­paas­ti vää­ris­tä­mään pu­he­ke­lan vir­taa.

Mikä jän­ni­te­oh­jauk­ses­sa on poh­jim­mil­taan vi­ka­na? Jän­ni­te­oh­jauk­sen ydi­non­gel­ma Me­ri­läi­sen mu­kaan on pu­he­ke­laan in­du­soi­tu­vat, mo­nin ta­voin epä­mää­räi­set säh­kö­mo­to­ri­set voi­mat, jot­ka pää­se­vät va­paas­ti vää­ris­tä­mään pu­he­ke­lan vir­taa. Näi­tä epä­mää­räi­siä, kai­u­ti­ne­le­men­tin jän­ni­te- ja vir­ta­kon­ver­si­o­ta hei­ken­tä­viä hal­lit­se­mat­to­mia te­ki­jöi­tä syn­nyt­tä­vät esi­mer­kik­si pu­he­ke­lan taa­juu­den mu­ka­na vaih­te­le­vat im­pe­dans­sit, joi­den al­ku­läh­det­tä sekä mui­ta taus­tail­mi­öi­tä ja epä­täy­del­li­syyk­siä Me­ri­läi­nen on an­si­ok­kaas­ti eri­tel­lyt ja esi­tel­lyt kir­jas­saan ja kir­joi­tuk­sis­saan.

Pä­te­mät­tö­miä us­ko­muk­sia ja put­ki­vah­vis­ti­mia

1-tiekaiuttimen elementtinä toimii Scan-Speakin perussarjan 5-tuumainen 15W/8434G00. Kotelo on sisätilavuudeltaan 7 litraa, josta vaimennuskanava vie 5 litraa.

1-tiekaiuttimen elementtinä toimii Scan-Speakin perussarjan 5-tuumainen 15W/8434G00. Kotelo on sisätilavuudeltaan 7 litraa, josta vaimennuskanava vie 5 litraa.

Tar­kas­te­lun­sa si­vu­tuot­tee­na Me­ri­läi­nen tu­lee ku­mon­neek­si jou­kon ää­nen­tois­toon liit­ty­viä har­ha­luu­lo­ja, esi­mer­kik­si et­tä vah­vis­ti­men vai­men­nus­ker­roin (luku, joka on saa­tu ja­ka­mal­la kai­ut­ti­men ni­mel­li­nen im­pe­dans­si vah­vis­ti­men pie­nel­lä an­toim­pe­dans­sil­la) ker­too vah­vis­ti­men ky­vys­tä kont­rol­loi­da kai­u­ti­ne­le­men­tin kar­ti­on lii­ket­tä, kun to­si­a­si­as­sa vai­men­nus­ker­toi­men tyy­pil­li­sel­lä alu­eel­la vai­men­nus­ta ta­pah­tuu mar­gi­naa­li­ses­ti vain re­so­nans­si­taa­juu­den tun­tu­mas­sa ja jo noin kak­si ok­taa­via re­so­nans­sin ylä­puo­lel­la (tyy­pil­li­ses­ti noin 150 hert­sis­sä) vai­ku­tus on käy­tän­nös­sä ole­ma­ton.

Har­ha­luu­loa on se­kin, et­tä kai­u­ti­ne­le­men­tin ai­kaan­saa­ma il­man­pai­neen vaih­te­lu jo­ten­kin riip­pui­si ele­men­tin kar­ti­on lii­ke­poik­ke­a­mas­ta, kun se oi­ke­as­ti riip­puu vain kar­ti­on kiih­ty­vyy­des­tä. Ei­kä kar­ti­on al­hai­nen mas­sa lii­ty pa­rem­paan tran­sient­ti­tois­toon vaan ai­no­as­taan kiih­ty­vyy­teen, jon­ka kar­tio saa tie­tyl­lä sig­naa­lis­ta riip­pu­val­la voi­mal­la.

Toi­saal­ta vir­ta­oh­jauk­sen edut voi­si­vat se­lit­tää ta­kai­sin­kyt­ke­mät­tö­mien put­ki­vah­vis­ti­mien suo­si­o­ta, kos­ka emf- eli elect­ro­mo­ti­ve for­ce -jän­ni­te­kom­po­nent­tien hai­tal­lis­ta vai­ku­tus­ta kai­ut­ti­men ja vah­vis­ti­men yh­teen­so­vi­tuk­ses­sa voi­daan mer­kit­tä­väs­ti pie­nen­tää vah­vis­ti­men riit­tä­vän suu­rel­la läh­töim­pe­dans­sil­la. Put­ki­vah­vis­ti­mis­sa na­vois­ta mi­tat­tu im­pe­dans­si voi hy­vin­kin ol­la 2–4 oh­mia ja kah­den oh­min ulos­tu­loim­pe­dans­si voi tar­koit­taa jo kol­men de­si­be­lin vä­hen­nys­tä hai­tal­li­sis­sa vir­rois­sa.

Te­o­ri­as­ta käy­tän­töön

Jän­ni­te­oh­jauk­sen hait­ta­vai­ku­tus­ten suu­ruus­luok­kaa voi­daan mi­ta­ta, ja Me­ri­läi­sen mu­kaan se on kai­kis­sa ta­pauk­sis­sa mer­kit­tä­vä. Jot­kin hait­ta­vai­ku­tuk­set nä­ky­vät suo­raan muun mu­as­sa sä­rö­mit­tauk­sis­sa (esi­mer­kik­si tyy­pil­li­sen kai­u­ti­ne­le­men­tin kes­keis­mo­du­laa­ti­o­sä­rö kes­ki­a­lu­eel­la yh­den wa­tin sig­naa­li­ta­sol­la on jän­ni­te­oh­jauk­ses­sa 3–5 pro­sent­tia mut­ta vain mur­to-osa täs­tä vir­ta­oh­jauk­ses­sa). Muut jän­ni­te­oh­jauk­sen häi­ri­ö­vai­ku­tuk­set liit­ty­vät ajal­li­seen tark­kuu­teen ja ovat Me­ri­läi­sen mu­kaan ver­rat­ta­vis­sa ko­te­lo­dif­f­rak­ti­oi­den vai­ku­tuk­siin.

Vir­ta­oh­jauk­sen te­o­reet­ti­sis­ta ja mit­taa­mal­la to­den­ne­tuis­ta eduis­ta huo­li­mat­ta jän­ni­te­oh­ja­tut dy­naa­mi­set kai­ut­ti­met ovat edel­leen val­ta­vir­taa. It­se muis­tan koh­dan­nee­ni vain pari vir­ta­oh­jat­tua tai sel­lai­sek­si väi­tet­tyä kai­u­tin­ta kah­den vii­me vuo­si­kym­me­nen ai­ka­na. Jos vir­ta­oh­jaus tek­niik­ka­na on niin yli­voi­mai­nen, mik­si se ei ole yleis­ty­nyt?

Yk­si syy on se, et­tei vir­ta­oh­jauk­seen so­pi­via, Qm-ar­vol­taan riit­tä­vän ma­ta­lia kai­u­ti­ne­le­ment­te­jä ole ol­lut saa­ta­vil­la. Ku­ten Me­ri­läi­nen pai­not­taa, ei ole kui­ten­kaan mi­tään pe­ri­aat­teel­lis­ta syy­tä, mik­si vir­ta­oh­jauk­seen so­pi­via ele­ment­te­jä ei pys­tyt­täi­si käy­tän­nös­sä ra­ken­ta­maan. To­del­li­sen syyn vir­ta­oh­jaus­kai­ut­ti­mien hi­taal­le yleis­ty­mi­sel­le Me­ri­läi­nen ar­vi­oi liit­ty­vän ar­vo­val­ta­tap­pi­oon, jota jän­ni­te­oh­jauk­ses­ta luo­pu­mi­nen alan de fac­to -stan­dar­di­na mer­kit­si­si koko kai­u­tin­te­ol­li­suu­del­le.

Mit­taus­tu­lok­set

Herk­kyys (2,83 V, 1 m): 79 dB

Ala­ra­ja­taa­juus (-6 dB): 67 Hz

Suun­taa­vuu­sin­dek­si (100–10000 Hz): 5,5 dB

Li­sä­vii­ve 1 kHz: 0,00 ms

Vapaakenttävasteet suoraan edestä 2,5 m:n etäisyydeltä (punainen), 20 astetta suvussa (sininen), 60 astetta sivussa (vihreä) ja tehovaste (musta).

Vapaakenttävasteet suoraan edestä 2,5 m:n etäisyydeltä (punainen), 20 astetta suvussa (sininen), 60 astetta sivussa (vihreä) ja tehovaste (musta).

Lisäviive taajuuden funktiona.

Lisäviive taajuuden funktiona.

Virtakaiuttimen impedanssi virtasovittimen kanssa.

Virtakaiuttimen impedanssi virtasovittimen kanssa.

Virtakaiuttimen impedanssivaste ilman virtasovitinta.

Virtakaiuttimen impedanssivaste ilman virtasovitinta.

Kuun­te­le­mal­la pa­ras

Oli mi­ten oli, eh­kä pai­na­vin syy ol­la in­nos­tu­mat­ta vir­ta­oh­jauk­ses­ta, min­kä Me­ri­läi­nen­kin osin myön­tää, on et­tä par­haat jän­ni­te­oh­jaus­mal­lis­sa toi­mi­vat vah­vis­tin–kai­u­ti­nyh­dis­tel­mät tuot­ta­vat var­sin kor­ke­a­laa­tuis­ta ään­tä. Vaik­ka vir­ta­oh­jaus toi­si­kin laa­dul­lis­ta pa­ran­nus­ta ää­neen, jää­kö ra­ja­hyö­ty niin pie­nek­si, et­tei se mak­sa vai­vaa?

Nä­en­näi­ses­tä ää­nen­laa­dus­ta huo­li­mat­ta Me­ri­läi­sen mu­kaan ab­so­luut­ti­ses­ti ja elä­vään mu­siik­kiin ver­ra­ten jän­ni­te­oh­jauk­ses­sa saa­tu ää­ni on kau­ka­na ihan­teel­li­ses­ta, ei­kä to­del­lis­ta ke­hi­tys­tä täs­sä suh­tees­sa ole juu­ri ta­pah­tu­nut vuo­si­kym­me­niin.

Tois­tai­sek­si Me­ri­läi­sel­lä ei ole ol­lut esit­tää pal­jon muu­ta evi­dens­siä kä­si­tyk­sel­leen vir­ta­oh­jauk­sen ää­nen­laa­dul­li­ses­ta pa­rem­muu­des­ta kuin omat sub­jek­tii­vi­set ko­ke­muk­sen­sa. Kun asi­as­ta kiin­nos­tu­neet har­ras­ta­jat ei­vät ole suo­ra­nai­ses­ti voi­neet osal­lis­tua kuun­te­lu­tes­tei­hin vir­ta­oh­jaus­lait­teis­tol­la, asia on jää­nyt sii­hen.

Nyt ti­lan­ne on muut­tu­nut. Kir­jas­saan Me­ri­läi­nen jo esit­te­li ke­hit­tä­mi­ään esi­merk­ki­pii­re­jä kai­ut­ti­men oh­jaa­mi­sek­si vir­ral­la. Pit­kän ke­hi­tys­työn jäl­keen hän on saa­nut val­miik­si vir­ta­kai­u­tinp­ro­jek­tin, jos­sa hyö­dyn­ne­tään ta­va­no­mais­ta pie­nen an­toim­pe­dans­sin jän­ni­te­vah­vis­tin­ta ja vain pas­sii­vi­o­sis­ta koot­tua muun­ta­ja­laa­tik­koa. Me­ri­läi­sen mu­kaan tämä kai­u­tin­kon­sep­ti an­taa mah­dol­li­suu­den pääs­tä naut­ti­maan vir­ta­oh­jauk­sen ää­nen­laa­tu­ta­sos­ta ”ai­na­kin suu­rim­mal­ta osin”.

Ky­sees­sä on ko­ro­tus­muun­ta­jal­la avus­tet­tu, sar­jaim­pe­dans­sia ja Scan-Spe­a­kin laa­ja­kais­tais­ta kai­u­ti­ne­le­ment­tiä (15W/8434G00) hyö­dyn­tä­vä yk­si­tie­kai­u­tin.

Ky­sees­sä on ko­ro­tus­muun­ta­jal­la avus­tet­tu, sar­jaim­pe­dans­sia ja Scan-Spe­a­kin laa­ja­kais­tais­ta kai­u­ti­ne­le­ment­tiä (15W/8434G00) hyö­dyn­tä­vä yk­si­tie­kai­u­tin. Vir­ta­oh­jauk­sen kes­kei­sen on­gel­man, bas­so­re­so­nans­sin vai­men­nuk­sen, Me­ri­läi­nen on rat­kais­sut sul­je­tul­la, ta­kaa täy­te­tyl­lä sok­ke­lo­ka­na­val­la, joka vi­ri­te­tään va­nu­kap­pa­lei­den si­joi­tuk­sel­la. Ko­te­lon seit­se­män lit­ran il­ma­ti­la­vuu­des­ta ka­na­va vie vii­si lit­raa. Toi­nen vaih­to­eh­to on käyt­tää rcl-vai­men­nus­ta ja pelk­kää sul­jet­tua vii­den lit­ran ko­te­loa.

Kai­ut­ti­men kuun­te­lu vir­ta­oh­jat­tu­na

Me­ri­läi­sen vir­ta­oh­jat­tua kai­u­tin­ta kuun­nel­tiin Hi­fi­maa­il­man kuun­te­lu­ti­las­sa Mu­si­cal Fi­de­li­tyn M6 500i -vah­vis­ti­mel­la en­sik­si sel­lai­se­naan ikään kuin mui­hin kau­pal­li­siin kai­ut­ti­miin ver­tau­tu­va­na tuot­tee­na. Sekä Mi­ka­el Ne­derst­röm et­tä Heik­ki Ki­ve­lä kuun­te­li­vat Me­ri­läi­sen kai­u­tin­ta kuun­nel­tu­aan en­sik­si mui­ta leh­den ko­kei­lus­sa ol­lei­ta kau­pal­li­sia kai­ut­ti­mia.

Passiivinen virtasovitin kytketään vahvistimen ja kaiuttimen väliin.

Passiivinen virtasovitin kytketään vahvistimen ja kaiuttimen väliin.

Mo­lem­pien kom­men­teis­sa nä­kyi sel­väs­ti vir­ta­oh­ja­tun kai­ut­ti­men pie­nes­tä ko­te­lo­ti­la­vuu­des­ta joh­tu­va ra­jal­li­nen tois­to­kais­ta. Bas­so­jen puut­teen ko­et­tiin te­ke­vän soin­ti­ta­sa­pai­nos­ta ”hen­non” ja ”ke­vy­en” (Ne­dest­röm) tai ”vah­vas­ti ylä­re­kis­te­riin kal­lel­laan ole­van” (Ki­ve­lä). Sama seik­ka sai kai­ke­ti dis­kant­ti­tois­ton ko­ros­tu­maan sen to­del­lis­ta luon­net­ta nä­ky­väm­min. Ne­dest­röm piti sub­ba­ria vält­tä­mät­tö­mä­nä, ja Ki­ve­lä ei saa­nut soin­ti­ta­sa­pai­noa is­tu­maan omiin näy­te­le­vyi­hin­sä ”oi­kein mil­lään”. Nor­maa­lil­la pis­tey­tyk­sel­lä mo­lem­pien an­ta­ma pis­te­lu­ku jäi al­le kes­ki­ar­von.

Oma ar­vi­o­ni kai­ut­ti­mes­ta oli sel­väs­ti myön­tei­sem­pi. En kes­kit­ty­nyt soin­ti­ta­sa­pai­noon ja näy­te­le­vyi­nä käy­tin pää­a­si­as­sa klas­sis­ta mu­siik­kia ja yli­pää­tään mu­siik­kia, mil­lä tois­to­kais­tan ra­jal­li­suus ei ko­ros­tu­nut. Kiin­ni­tin huo­mi­o­ta Ne­dest­rö­min mai­nin­taan, et­tä ”soun­di ei kui­ten­kaan ole lii­an me­tal­li­nen ei­kä pi­tem­mäl­lä­kään kuun­te­lul­la ra­sit­ta­va” ja et­tä ”kai­ken­lai­nen mu­siik­ki soi so­pu­suh­tai­ses­ti”.

En­sim­mäi­nen iso ha­vain­to­ni kai­ut­ti­men ää­nes­tä oli juu­ri sen ra­sit­ta­mat­to­muus. Mint­ze­rin big­ban­din ki­re­ät tor­vi­sek­ti­ot ei­vät rii­pi­neet kor­via edes suu­rem­mil­la ää­nen­voi­mak­kuuk­sil­la, mikä on tä­män ko­koi­sel­ta kai­ut­ti­mel­ta saa­vu­tus.

En­sim­mäi­nen iso ha­vain­to­ni kai­ut­ti­men ää­nes­tä oli juu­ri sen ra­sit­ta­mat­to­muus. Mint­ze­rin big­ban­din ki­re­ät tor­vi­sek­ti­ot ei­vät rii­pi­neet kor­via edes suu­rem­mil­la ää­nen­voi­mak­kuuk­sil­la, mikä on tä­män ko­koi­sel­ta kai­ut­ti­mel­ta saa­vu­tus. Pik­ku kai­ut­ti­miin tun­tui mah­tu­van ään­tä yl­lät­tä­vän pal­jon ja ni­me­no­maan puh­taas­ti. Ur­ku­ää­ni­tet­tä­kin oli suh­teel­li­sen help­po kuun­nel­la.

Tiu­kal­la säh­kö­ki­ta­roin­nil­la ja joil­la­kin te­no­ri­ää­nit­teil­lä kes­ki­a­lu­eel­la il­me­ni lie­vää ah­taut­ta ja ää­nen ko­ven­tu­mis­ta, mut­ta tämä oli enem­män poik­keus kuin sään­tö. Or­kes­te­ri­mu­siik­ki, soo­lo­sel­lo­kap­pa­leet ja pi­a­no­te­ok­set hyö­tyi­vät kor­rek­tis­ta ää­nen­vä­rie­sit­te­lys­tä ja hie­nos­ti ra­ken­ne­tus­ta ti­la­vai­ku­tel­mas­ta.

En­nen kaik­kea: Ää­nes­tä puut­tui kai­ken­lai­nen tur­ha häi­ly­vyys ja elä­vyys. Ää­ni­läh­teet tois­tui­vat ta­san oi­keil­ta pai­koil­taan. Tun­tui kuin kai­u­tin oli­si pan­nut mu­sii­kin mie­lek­kää­seen ojen­nuk­seen. Ko­ko­nai­suu­te­na hy­vin joh­don­mu­kai­nen, na­pak­ka ja vii­pyi­le­mä­tön esi­tys.

Vir­ta­oh­jaus vas­taan jän­ni­te­oh­jaus

Sitä en tie­ten­kään tien­nyt, oli­vat­ko ää­nen hy­veet seu­raus­ta vir­ta­oh­jauk­ses­ta vai jos­ta­kin muus­ta. Sik­si, Me­ri­läi­sen ke­ho­tuk­ses­ta, ver­ta­sim­me vir­ta­oh­jat­tua kai­u­tin­ta it­seen­sä jän­ni­te­oh­jat­tu­na. Jän­ni­te­oh­jaus­ta var­ten oli vält­tä­mä­tön­tä kor­ja­ta kai­ut­ti­men vas­te vas­taa­maan vir­ta­oh­ja­tun kai­ut­ti­men vas­tet­ta. Kor­jaus teh­tiin An­ti-Mo­den pa­ra­met­ri­sil­lä filt­te­reil­lä, joil­la kor­jat­tu vas­te saa­tiin­kin nou­dat­ta­maan hy­vin tar­kas­ti al­ku­pe­räis­tä vas­tet­ta. Ai­noa ero oli, et­tä jän­ni­te­oh­jat­tu­na ää­nen­voi­mak­kuu­den ta­soa piti hie­man nos­taa vir­ta­oh­jau­sa­se­tel­maan ver­rat­tu­na.

Virtakaiuttimen vaste ilman virtasovitinta (punainen), sovittimella (sininen) ja ilman sovitinta taajuuskorjattuna kuunteluita varten (vihreä).

Virtakaiuttimen vaste ilman virtasovitinta (punainen), sovittimella (sininen) ja ilman sovitinta taajuuskorjattuna kuunteluita varten (vihreä).

Sama kai­u­tin, sama vas­te, ai­noa ero oh­jaus­ta­vas­sa. Teh­tä­vä ei ol­lut help­po. Suu­ria, vä­lit­tö­mäs­ti erot­tu­via ää­nen­laa­tu­e­ro­ja oh­jaus­ta­po­jen vä­lil­lä ei ol­lut. Oli­si­ko sit­ten­kin niin, et­tä kai­ut­ti­men ää­ni pa­lau­tuu vain taa­juus­vas­tee­seen mui­den seik­ko­jen ol­les­sa tois­si­jai­sia?

Sil­loin­kin kun ero­ja tun­tui ole­van, ei ol­lut ai­na help­po päät­tää, kum­pi oli pa­rem­pi. Mo­lem­mis­sa ajo­ta­vois­sa tun­tui ole­van puo­len­sa. Lo­pul­ta pää­dyin kuun­te­le­maan, on­ko jom­man­kum­man esi­tys jo­ten­kin jär­keen­käy­vem­pää tai ikään kuin kor­vien hel­pom­min lu­et­ta­vis­sa.

Ää­nes­tä puut­tui kai­ken­lai­nen tur­ha häi­ly­vyys ja elä­vyys. Ää­ni­läh­teet tois­tui­vat ta­san oi­keil­ta pai­koil­taan. Tun­tui kuin kai­u­tin oli­si pan­nut mu­sii­kin mie­lek­kää­seen ojen­nuk­seen.

En­si­vai­ku­tel­ma oli, et­tä vir­ta­oh­jat­tu­na kai­ut­ti­men ää­nes­sä oli vä­hem­män yli­mää­räis­tä hä­li­nää ja ku­mi­naa. Ää­ni­läh­teet tun­tui­vat ole­van ta­na­kam­min omil­la pai­koil­laan ja soin­ti him­pun peh­me­äm­pi. Kaik­ki nämä te­ki­vät mu­sii­kis­ta hel­pom­min kuun­nel­ta­van. Jän­ni­te­oh­jaus tun­tui tuot­ta­van yli­mal­kai­sem­man ja kol­kom­man, vä­hem­män sä­vyk­kään lop­pu­tu­lok­sen.

Erääl­lä jou­sik­var­tet­ti­le­vyl­lä vir­ta­oh­jat­tu­na kai­u­tin tun­tui vä­hem­män hyök­kää­väl­tä ja va­pau­tu­neem­mal­ta. Ää­ni­läh­teet vai­kut­ti­vat tois­tu­van le­ve­äm­mäl­tä kais­tal­ta ja ava­ram­min. Toi­sin sa­no­en ero­ja, vaik­ka­kaan ei val­ta­via, tun­tui ole­van eri­tyi­ses­ti liit­ty­en ää­nen sä­vy­jen te­rä­vyy­teen (vir­ta­oh­jat­tu­na vä­hem­män te­rä­vä), ää­ni­ku­vaan (vir­ta­oh­jat­tu­na luon­nol­li­sem­pi) ja sii­hen, mi­ten vir­ta­oh­jaus tuot­ti pe­rus­teel­li­sem­man ja jän­ni­te­oh­jaus sum­mit­tai­sem­man lop­pu­tu­lok­sen.

Kak­si asi­aa sai epäi­le­mään omia ha­vain­to­ja­ni. En­sim­mäi­nen oli se, et­tä vai­ku­tel­ma tun­tui osit­tain riip­pu­van sii­tä, mis­sä jär­jes­tyk­ses­sä kuun­te­lu ta­pah­tui. Esi­mer­kik­si erääl­lä Björ­kin kap­pa­leel­la vir­ta­oh­jauk­sen jäl­keen jän­ni­te­oh­jaus tuot­ti eri­no­mai­sen ta­sok­kaan ää­nen se­kin, ja vas­ta uu­del­leen vir­ta­oh­jat­tu­na kuun­nel­tu­na ää­ni vai­kut­ti saa­van piir­tei­tä, jois­ta use­at oli­vat jän­ni­te­oh­jaus­ta pa­rem­pia.

Toi­sek­si, kos­ka vai­ku­tel­ma­e­rot ei­vät ol­leet ai­na il­mei­siä ja kai­u­tin soi hie­nos­ti mo­lem­mil­la ajo­ta­voil­la, jäin miet­ti­mään, pys­tyi­sin­kö tun­nis­ta­maan ajo­ta­vat sok­ko­kuun­te­lus­sa. Ko­ke­mus Me­ri­läi­sen pik­ku kai­ut­ti­mes­ta ko­ko­nai­suu­te­na – niin jän­ni­te- kuin vir­ta­oh­jat­tu­na – oli kui­ten­kin rei­lus­ti myön­tei­sen puo­lel­la.

Mau­ri Ero­sen kuun­te­lu­vai­ku­tel­mat

Ver­tai­lu oli han­ka­laa. Jän­ni­te­oh­jat­tu­na ja vir­ta­oh­jaus­ta vas­taa­vak­si taa­juus­kor­jat­tu­na (An­ti-Mode Dual Co­ren pa­ra­met­ri­sel­la kor­jai­mel­la) kai­u­tin oli ää­rim­mäi­sen no­pe­a­liik­kei­nen, jos­kin soin­ti­ta­sa­pai­nol­taan toi­mi­tuk­sen kuun­te­lu­huo­nees­sa ym­mär­ret­tä­väs­ti ke­vy­en­puo­lei­nen. Soin­ti­vä­ri on kui­ten­kin yh­te­näi­nen koko taa­juu­sa­lu­eel­la. Te­no­ri­fo­nin ala­re­kis­te­ris­sä on ai­do­no­lois­ta re­he­vyyt­tä. Kai­u­tin an­taa ää­nit­teen hoi­taa tul­kin­nan ja ai­van mas­sii­vi­sim­pia for­te­ja lu­kuun ot­ta­mat­ta vä­lit­tää ar­ti­ku­laa­ti­on en­si­luok­kai­ses­ti. Akus­ti­sel­la mu­sii­kil­la tu­los on jän­ni­te­oh­jat­tu­na­kin hui­ke­an hyvä.

Vir­ta­oh­jaus te­kee tois­tos­ta hi­ve­nen hel­pom­man kuu­lois­ta. Vaik­ka tran­sient­tien na­pak­kuu­des­sa ei kuu­lu muu­tos­ta suun­taan tai toi­seen, hä­vi­ää ää­nes­tä kuin vai­vih­kaa jo­kin sär­mä. Erot­te­lun puut­tee­na tai sä­vy­jen peh­men­ty­mi­se­nä se ei kuu­lu, en­nem­min­kin tem­mon rau­hoit­tu­mi­se­na. Ai­van kuin kuun­te­lul­le jäi­si enem­män ai­kaa. Sa­mal­la Mi­les Da­vi­sin trum­pe­tin cres­cen­dois­sa on enem­män im­pak­tia. Ylä­bas­sos­sa ja ala­kes­ki­a­lu­eel­la kont­ra­bas­so taas kas­vaa py­kä­län suu­rem­mak­si. Hy­vin hiuk­sen­hie­not erot ei­vät ai­na­kaan hei­ken­nä ään­tä. Oli­si mie­len­kiin­tois­ta kuul­la tek­niik­ka käy­tös­sä ai­dos­ti koko kais­tan kai­ut­ti­mis­sa.

Pas­sii­vi­nen vir­ran­puh­dis­tus kai­ut­ti­mel­le | Esa Me­ri­läi­nen

Kai­u­tin­kon­sep­ti pe­rus­tuu ele­men­tin aja­mi­seen tä­män omaa im­pe­dans­sia mo­nin­ker­tai­ses­ti suu­rem­man sar­jaim­pe­dans­sin kaut­ta ja täs­tä ai­heu­tu­van herk­kyy­den ale­ne­man kom­pen­soi­mi­seen suu­rel­ta osin ko­ro­tus­muun­ta­jan avul­la.

Virtakaiuttimen kytkentäkaavio.

Virtakaiuttimen kytkentäkaavio.

Täy­teen vir­ta­oh­jauk­seen pää­se­mi­nen vaa­ti­si trans­kon­duk­tans­si­vah­vis­tin­ta, mut­ta täs­sä ku­va­tul­la me­ne­tel­mäl­lä­kin pääs­tään mel­ko pit­käl­le sii­hen suun­taan. Uut­ta on myös vir­ta­oh­jauk­sel­la toi­men­pi­tei­tä vaa­ti­van bas­so­re­so­nans­sin vai­men­nus ja hal­lit­se­mi­nen sul­je­tul­la, ta­kaa täy­tet­tä­väl­lä pie­noist­rans­mis­si­o­lin­jal­la. Rat­kai­sul­la muo­dos­te­taan ele­men­til­le so­pi­va akus­ti­nen kuor­ma­re­sis­tans­si.

1-tie­kai­ut­ti­men ele­ment­ti­nä toi­mii Scan-Spe­a­kin pe­rus­sar­jan 5-tuu­mai­nen 15W/8434G00. Ko­te­lo on si­sä­ti­la­vuu­del­taan 7 lit­raa, jos­ta vai­men­nus­ka­na­va vie 5 lit­raa.

Muun­ta­ja­na toi­mii 2x115 V / 2x12 V stan­dar­di­muun­ta­ja, joka ta­ka­pe­rin kyt­ket­ty­nä tuot­taa so­pi­van muun­to­suh­teen. 8 oh­min kuor­maim­pe­dans­si nä­kyy muun­ta­jan en­si­ö­puo­lel­la 0,42 oh­mi­na, jon­ka kans­sa vai­kut­taa sar­jas­sa 9-ker­tai­nen re­sis­tans­si koos­tu­en vas­tuk­sis­ta R1 ja muis­ta pie­nem­mis­tä re­sis­tans­seis­ta. Näin ele­ment­tiin in­du­soi­tu­vien hai­tal­lis­ten säh­kö­mo­to­ris­ten voi­mien kyky ai­kaan­saa­da vir­to­ja ja si­ten kuul­ta­via hait­to­ja pie­ne­nee pe­ri­aat­tees­sa kym­me­ne­so­saan eli 20 dB ver­rat­tu­na jän­ni­te­oh­jauk­seen, jos­sa hait­ta­vir­to­ja hil­lit­see ai­no­as­taan ele­men­tin oma im­pe­dans­si.

Ke­loil­la ja kon­den­saat­to­reil­la muo­dos­te­taan pii­riin li­säim­pe­dans­sia, jol­la oi­kais­taan nor­maa­le­ja etu­le­vy­si­ron­nan ja kar­ti­on tuo­mia vas­te­ko­ros­tu­mia. Vah­vis­ti­men nä­ke­mä kuor­ma on ma­ta­lil­la taa­juuk­sil­la rei­lut 4 oh­mia ja saa­vut­taa mak­si­min­sa, rei­lut 11 oh­mia, 6 kHz:llä. Vah­vis­ti­men an­toim­pe­dans­sin on tar­koi­tus ol­la pie­ni, jot­ta ylä­taa­juuk­sien vas­te ei poik­kea lii­kaa suun­ni­tel­lus­ta.

Syö­te­tys­tä te­hos­ta 10 % pää­tyy täs­sä ele­men­til­le lo­pun ku­lu­es­sa vas­tuk­sis­sa ja muun­ta­jas­sa. Herk­kyys ei kui­ten­kaan ale­ne ai­van tätä vas­taa­vas­ti, sil­lä ma­ta­lil­la taa­juuk­sil­la vir­ta­oh­ja­tun ele­men­tin ja ka­na­van yh­teis­vai­ku­tuk­sel­la saa­daan ai­kaan pa­rin de­si­be­lin nou­su.

Ko­te­lo koos­tuu 2 lit­ran ele­ment­ti­kam­mi­os­ta ja vä­hän yli 1,5 met­rin pi­tui­ses­ta, 9 ker­rok­seen tai­te­tus­ta, ta­sa­pak­sus­ta vai­men­nin­ka­na­vas­ta. Vai­men­nu­sai­nee­na on käy­tet­ty noin tuu­man pak­sui­si­na ark­kei­na saa­ta­va­na ole­vaa So­no­fil-va­nua.

Ma­ta­lien taa­juuk­sien vas­tet­ta sää­de­tään ka­na­van vä­li­köi­den täyt­tö­mää­ril­lä. Suu­rin vai­ku­tus on ka­na­van al­ku­pään vä­li­köi­den täyt­tö­as­teel­la lop­pu­pään vai­kut­ta­es­sa lä­hin­nä alim­piin taa­juuk­siin. Vä­li­köis­sä käy­te­tään ta­sai­ses­ti ase­tel­tu­na nii­hin juu­ri so­pi­via 14 cm x 16 cm va­nu­lap­pu­ja, joi­ta on si­joi­tel­tu seu­raa­vas­ti (nu­me­roin­ti al­ka­en yl­hääl­tä): vä­li­köt 1, 2 ja 9: tyh­jiä; vä­lik­kö 3: 1 ker­ros; vä­li­köt 4, 5, 7 ja 8: 1½ ker­ros­ta; vä­lik­kö 6: 2 ke­ros­ta. Kam­mi­on sei­nä­mät ka­na­van suu­ta lu­kuun ot­ta­mat­ta on myös vuo­rat­tu sa­mal­la ai­neel­la.

Myös pelk­kää sul­jet­tua ko­te­loa voi­daan käyt­tää. Ti­la­vuu­dek­si so­pii 5 lit­raa, mut­ta bas­so­re­so­nans­si on täl­löin kom­pen­soi­ta­va ele­men­tin rin­nal­le kyt­ket­tä­väl­lä RCL-ket­jul­la.

Ele­men­tin huo­nos­ti tun­net­tu fy­siik­ka | Esa Me­ri­läi­nen

Kal­von liik­keel­le lait­ta­va voi­ma (F) on ver­ran­nol­li­nen pu­he­ke­lan vir­taan (i) kaa­van F=Bli mu­kai­ses­ti, mis­sä B on mag­neet­ti­vuon ti­heys il­ma­vä­lis­sä ja l on lan­gan pi­tuus mag­neet­ti­ken­täs­sä eli il­ma­vä­lin alu­eel­la. B on vuon­ti­heys, joka val­lit­see vir­ran ol­les­sa nol­la. Vir­ta ai­heut­taa oman mag­neet­ti­kent­tän­sä, joka re­a­goi­des­saan py­sy­vän ken­tän kans­sa saa ai­kaan voi­ma­vai­ku­tuk­sen joh­ti­meen.

Ele­men­tin re­so­nans­si­a­lu­een ylä­puo­lel­la tämä voi­ma puo­les­taan ku­vau­tuu kal­von kiih­ty­vyy­dek­si (a) New­to­nin II lain F=ma mu­kai­ses­ti, mis­sä m on liik­ku­va mas­sa. Kal­von tuot­ta­ma aal­to­muo­to taas seu­raa tätä kiih­ty­vyyt­tä (a), ei siis kal­von lii­ke­poik­ke­a­maa, joka pie­ne­nee jyr­käs­ti taa­juu­den kas­va­es­sa ja tu­lee vas­ta 180° kiih­ty­vyyt­tä jäl­jes­sä.

Kyt­ken­tä voi­daan esit­tää re­sis­tans­sin ja kah­den ac-jän­ni­te­läh­teen avul­la (kuva). Rc ku­vaa pu­he­ke­lan vas­tus­ta, läh­de em ku­vaa pu­he­ke­lan tuot­ta­maa säh­kö­mo­to­ris­ta voi­maa (SMV), joka saa­daan lais­ta: em = Blv (v=no­peus) läh­teen ei puo­les­taan ku­va­tes­sa pu­he­ke­lan in­duk­tans­sis­ta ai­heu­tu­vaa SMV:tä.

Sekä em et­tä ei ovat alt­tii­ta useil­le häi­ri­öil­le, jot­ka pys­ty­vät sot­ke­maan vir­ran kul­kua syö­tet­tä­es­sä ku­van mal­lia jän­ni­te­läh­teel­lä (jän­ni­te­vah­vis­ti­mel­la). Sen si­jaan syö­tön tul­les­sa vir­ta­läh­teel­tä em ja ei nä­ky­vät ai­no­as­taan ele­men­tin na­pa­jän­nit­tees­sä il­man et­tä ne muok­kaa­vat vir­taa mi­ten­kään.

Sekä em et­tä ei ovat tyy­pil­li­ses­sä ele­men­tis­sä suu­ruu­del­taan mer­kit­tä­viä em:n do­mi­noi­des­sa kais­tan ala­pääs­sä ja ei:n vas­taa­vas­ti ylä­pääs­sä. Nämä jän­ni­te­kom­po­nen­tit ovat li­säk­si vai­heel­taan lä­hes vas­tak­kai­sia, jol­loin ne tie­tyl­lä taa­juu­del­la kais­tan kes­ki­vai­heil­la lä­hes ku­mo­a­vat toi­sen­sa hait­ta­vai­ku­tus­ten jää­des­sä kui­ten­kin ku­mou­tu­mat­ta.

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Totem KIN ONE  

KIN ONE on täysin uusittu lähtötason malli Totemin KIN-kaiutinsarjassa. 

Ø Audio laajentaa 

Ø Audio on lisännyt toisen kaiuttimen valikoimaansa. 

SEASin lelu 

Uusi Toy-kaiutin perustuu SEASin aiempaan Joy-sarjaan.  

Brinkmannin suoraveto juhlii

Brinkmannin Oasis-levysoitin täyttää 10. Anniversary Edition -versiota tehdään rajoitettu 100 soittimen erä.   

Aatami pöydälle 

Adam Audion uusi D3V-kaiutin on vain riittävän pieni (20 cm korkea ja 11,5 cm leveä) työpöydälle. 

Rotelin minivahvistin/dac

Rotel DX-5 on kompakti ja yksin­ker­tais­tettu vahvistin/dac työpöydälle tai pieniin tiloihin.  

Serblin & Sonin vahvistimet 

Serblin & Son ponnistaa Sonus faberin pohjalta. 

Liitäntöjä riittää 

Fiion uusi S15 on kunnianhimoinen striimeri. 

Linniltä kaksi uutta kaiutinta

Linnin uudet passii­vi­kai­ut­timet muuttuvat Exakt-valmiiksi muutamassa minuutissa. 

Kiiltävä saksalainen

MBL:n uusi C41-musiik­kist­riimeri pureutuu digitaalisen äänen säröön. 

Ylellinen verkko/cd-soitin audiofiileille

Auralic Aquila X3 on hyvin varusteltu ja täysin muokattavissa.

36 vuotta vanhaa kultaa

Monitor Audio on esitellyt uudistuneen kuuden kaiuttimen Gold 6G -kaiutinsarjan. 

Majorityn halpis­le­vy­soit­timet

Majorityn levysoittimet ovat käteviä ja edullisia soittimia niille, joilla on vähän tilaa ja budjettia.

Musical Fidelityn uusi levysoitin

Musical Fidelity M6xTT on raskaan sarjan akryy­li­le­vy­soitin. 

Suomen ensiesittelyssä

Rosso Fiorentino on tuonut markkinoille uuden siron Arno40-kaiuttimen.