JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Uutinen

Halvalla hyvää? - Kokeilussa pitkät hdmi-kaapelit

KÖM­PE­LÖN scart-liit­ti­men ko­din vi­de­o­lait­teis­sa kor­van­nut hdmi on ly­hyis­sä ve­dois­sa osoit­tau­tu­nut erit­täin kä­te­väk­si ta­vak­si siir­tää sa­mas­sa kaa­pe­lis­sa sekä te­rä­vä­piir­to­ta­soi­nen kuva et­tä mo­ni­ka­na­vai­nen ää­ni. Vii­mei­sim­mis­sä ver­si­ois­saan se on voi­nut si­säl­tää myös lä­hi­verk­ko­lii­ken­teen siir­ron, mut­ta sitä har­voin hyö­dyn­ne­tään ko­ti­lait­teis­sa.

Pit­kis­sä kaa­pe­loin­neis­sa hdmi:n ra­ken­teel­li­set ra­joi­tuk­set tu­le­vat kui­ten­kin vas­taan. Lii­tin it­ses­sään on hep­poi­nen, ja pak­sun sekä jäy­kän kaa­pe­lin vään­te­ly ah­tais­sa pai­kois­sa saat­taa ai­heut­taa koko liit­ti­men ir­to­a­mi­sen kaa­pe­lis­ta. Jot­ta hdmi-kaa­pe­lis­sa kul­ke­vat 19 joh­din­ta voi­tai­siin suo­ja­ta riit­tä­vän hy­vin ul­koi­sil­ta häi­ri­öil­tä ja jot­ta sig­naa­li­hä­vi­öt py­syi­si­vät ai­sois­sa, kas­vaa pit­kän kaa­pe­lin lä­pi­mit­ta poik­keuk­set­ta.

Pit­kis­sä kaa­pe­leis­sa on­gel­mia syn­tyy hä­vi­öi­den li­säk­si sil­loin, jos ku­vain­for­maa­ti­o­ta ja kel­lo­sig­naa­lia siir­tä­vien joh­ti­mien pi­tuus kaa­pe­lin si­säl­lä ero­aa lii­kaa toi­sis­taan. Mitä pi­dem­pi kaa­pe­li, sitä to­den­nä­köi­sem­pää pi­tuu­se­rot ovat. So­pi­vas­ti kaa­pe­lin si­säl­lä kier­ty­nyt kel­lo­sig­naa­li­joh­din on­kin yl­lät­tä­en pro­sent­ti­tol­kul­la ku­va­joh­din­ta pi­dem­pi. Mitä suu­rem­pia tark­kuuk­sia ja ku­van­päi­vi­tys­no­peuk­sia hdmi-kaa­pe­lis­sa siir­re­tään, sitä alt­tiim­pia ne ovat vir­heil­le. Tie­to­ko­neel­ta lä­he­tet­tä­vä 1080p-kuva 60 hert­sin taa­juu­del­la näy­töl­le on kais­tal­taan 2,5 ker­tai­nen Blu­ray- soit­ti­mel­ta läh­te­vään 1080p24-ku­vaan.

Hal­vim­mat­kin hdmi-kaa­pe­lit täyt­tä­vät hdmi high speed luo­ki­tuk­sen, joka yl­tää jopa 4k-ku­van siir­tä­mi­seen. Hdmi 2.0 -stan­dar­din mah­dol­lis­ta­ma 4k-kuva 60 hert­sin taa­juu­del­la vaa­tii kaa­pe­lil­ta jo erit­täin hy­vää ra­ken­net­ta jo ly­hyil­lä­kin etäi­syyk­sil­lä.

Yli 20 met­rin etäi­syyk­sil­lä 1080p24-ku­van­kin siir­toon kan­nat­taa hank­kia ak­tii­vi­nen hdmi-kaa­pe­li tai adap­te­ri, joka muun­taa hdmi-sig­naa­lin et­her­net-kaa­pe­lis­sa (cat5e/ 6/7) kul­je­tet­ta­vak­si. Yk­si täl­lai­nen muun­nin, Oc­ta­va 4x4 HDMI CAT5/6 Mat­rix Switch, tes­tat­tiin Hi­fi­maa­il­man nu­me­ros­sa 6/2010. Edul­li­sim­mil­laan hdmi–et­her­net- muun­ti­met mak­sa­vat al­le 30 eu­roa.

Muun­ti­mien il­moi­te­tut spek­sit ero­a­vat mer­kit­tä­väs­ti, mut­ta 1080p-kuva blu-ray-soit­ti­mel­ta siir­tyy jous­ta­vaa cat5e-kaa­pe­lia pit­kin noin 20–30 met­riä. Kan­nat­taa muis­taa, et­tä muun­ti­met toi­mi­vat kak­si­suun­tai­ses­ti, jo­ten et­her­net-kaa­pe­lei­ta tar­vi­taan kak­si.

Uu­sim­mat HDBa­seT- muun­ti­met siir­tä­vät 1080p-ku­vaa lä­hes 100 met­riä yh­tä cat6-kaa­pe­lia pit­kin, mut­ta ko­ti­käyt­töön nii­den hin­nat ovat mel­ko kor­kei­ta. 4k-tark­kuuk­sil­la­kin pääs­tään noin 40 met­riin. In­teg­roi­tu HDBa­seT-lii­tän­tä on ko­ti­lait­teis­sa vie­lä ole­ma­ton. Se on ole­mas­sa jois­sa­kin Pi­o­nee­rin, On­ky­on ja In­teg­ran yh­dys­val­ta­lai­sis­sa huip­pu­mal­leis­sa ja Pa­na­so­ni­cin am­mat­ti­puo­len näy­töis­sä. Pro­jek­to­reis­sa sel­lai­sen tar­jo­aa esi­tys­käyt­töön tar­koi­te­tuis­sa mal­leis­saan muun mu­as­sa BenQ, Ep­son, NEC, Pa­na­so­nic ja Sony.

Mo­nen­lai­sia kaa­pe­lei­ta Ko­ti­käy­tös­sä 15 met­rin pi­tuus riit­tää yleen­sä vai­vat­ta soit­ti­mel­ta tai av-vah­vis­ti­mel­ta pro­jek­to­ril­le, vaik­ka kaa­pe­lin ve­täi­si­kin siis­tis­ti lis­to­ja pit­kin.

Mark­ki­noi­den pi­sim­mät hdmi-kaa­pe­lit ovat 15–20-met­ri­siä. Otim­me ko­kei­luun nel­jä 15-met­ris­tä edul­lis­ta kaa­pe­lia, joi­ta täy­den­sim­me kah­del­la ak­tii­vi­mal­lil­la. Clickt­ro­ni­cin ak­tii­vi­kaa­pe­li on 25-met­ri­nen, Del­ta­con kaa­pe­li 15-met­ri­nen.

Hä­meen­lin­na­lai­ses­ta Elekt­ro­lin­nas­ta (www.elekt­ro­lin­na.fi) otim­me tes­tiin kaa­pe­lit tuo­te­koo­deil­la HDMIC-15M (24,50 €) ja HDMIC-E-15M (28,90 €). Kaa­pe­lit ovat muu­ten sa­man­lai­sia, mut­ta jäl­kim­mäi­sen il­moi­te­taan tu­ke­van myös et­her­net-lii­ken­net­tä. Se on siis ku­vauk­sel­taan tyyp­piä ”hdmi high speed with et­her­net”.

Es­poon Ylei­se­lekt­ro­nii­kas­ta (www.ye­int.fi) nap­pa­sim­me mu­kaan Del­ta­con val­mis­ta­man hdmi-kaa­pe­lin fer­rii­teil­lä. Tuo­te­koo­dil­la HDMI-1080 myy­tä­vää kaa­pe­lia on saa­ta­vil­la useis­ta verk­ko­kau­pois­ta, ja sen hin­ta os­to­het­kel­lä oli 26 eu­roa.

Del­ta­co (www.del­ta­co.fi) lä­het­ti meil­le suo­raan tes­tat­ta­vak­si kak­si ak­tii­vis­ta kaa­pe­lia, 20-met­ri­sen HDMI-1200:n ja 15-met­ri­sen Prime HDMI-2150:n. Prime-kaa­pe­lis­sa on in­teg­roi­tu Red­me­re-pii­ri, joka pa­ran­taa sig­naa­lin tul­kin­taa vas­taa­not­to­pääs­sä. Se ei siis var­si­nai­ses­ti ole ak­tii­vi­nen tai sig­naa­lia vah­vis­ta­va kaa­pe­li, vaik­ka sitä sil­lä ni­mel­lä myy­dään­kin.

Pri­men Red­me­re MEA1689 -pii­ri tu­lee si­joit­taa siis näyt­tö­lait­teen pää­hän, jo­ten kaa­pe­lin suun­nal­la on mer­ki­tys­tä. Myös HDMI-1200 täy­tyy kyt­keä oi­kein­päin, mut­ta käy­tet­tyä ak­tii­vi­pii­riä val­mis­ta­ja ei ker­ro. HDMI-1200 mak­saa noin 54 eu­roa. Del­ta­co Prime on saa­ta­va­na 10, 15 ja 20 met­rin mit­tai­si­na. Tes­tat­tu 15-met­ri­nen ver­sio mak­saa os­to­pai­kas­ta riip­pu­en noin 44–65 eu­roa.

Clickt­ro­ni­cin 25-met­ri­nen kaa­pe­li on ai­noa hdmi stan­dard with et­her­net -mal­li­nen. Sil­le ei siis lu­va­ta yh­tä suur­ta kais­tan­le­veyt­tä kuin ly­hy­em­mil­le high speed -kaa­pe­leil­le. Mal­li on saa­ta­va­na jopa 40 met­rin mit­tai­se­na, ja tes­ta­tun mit­tai­se­na sen hin­ta on 260 eu­roa.

Pe­rus­kaa­pe­lei­den pak­suu­des­sa tai tai­pu­vuu­des­sa ei ole ol­len­kaan eroa. Clickt­ro­ni­cin kaa­pe­li on näi­tä pak­sum­pi, mut­ta pää­see tai­pui­suu­des­saan lä­hel­le.

Var­maa toi­mi­vuut­ta Ku­van­siir­to­ket­jus­sa on kaa­pe­lin li­säk­si mui­ta­kin vai­kut­ta­via te­ki­jöi­tä. Oman on­gel­man sop­paan tuo­vat soit­ti­mis­sa, tie­to­ko­neis­sa ja muis­sa hdmi-ku­va­läh­teis­sä ole­vat erot. Sama kaa­pe­li ei vält­tä­mät­tä siir­rä­kään ku­vaa vir­heet­tö­mäs­ti läp­pä­ris­tä, vaik­ka blu-ray-soit­ti­men kans­sa on­gel­maa ei oli­si. Säh­köi­nen to­teu­tus vas­taa­not­ta­vas­sa­kin lait­tees­sa saat­taa vai­kut­taa sig­naa­lin tul­kin­taan ja si­ten ku­van nä­ky­mi­seen.

Sen ta­kia tes­ta­sim­me kaik­ki kaa­pe­lit kol­mel­la eri läh­teel­lä. Mac­Book Prol­ta ku­vaa lä­he­tet­tiin 1920x1080p-tark­kuu­del­la 30 ja 60 hert­sin päi­vi­tys­taa­juu­del­la rgb-muo­dos­sa. Pla­ys­ta­ti­on 3 an­toi full hd -ku­vaa rgb-muo­dos­sa 24 ja 60 hert­sin no­peu­del­la. Op­po BDP-95EU ase­tet­tiin lä­het­tä­mään väri-in­for­maa­tio ycbcr-muo­dos­sa pleik­ka­rin ta­paan 24 ja 60 hert­sin päi­vi­tys­taa­juu­del­la. Näyt­tö­lait­tee­na toi­mi BenQ W1070+ -vi­de­op­ro­jek­to­ri.

Edul­li­set kaa­pe­lit tois­ti­vat ku­van vir­heet­tö­mäs­ti kai­kil­la ku­va­läh­teil­lä ja päi­vi­tys­taa­juuk­sil­la. Del­ta­con ak­tii­vi­kaa­pe­lit toi­mi­vat myös kai­kil­la kyt­ken­nöil­lä. Clickt­ro­ni­cin 25-met­ri­nen ak­tii­vi­kaa­pe­li ei suos­tu­nut vä­lit­tä­mään tie­to­ko­neen ku­vaa vir­heit­tä 60 hert­sil­lä, vaan ku­vas­sa il­me­ni sel­viä häi­ri­öi­tä. 30 hert­sin päi­vi­tys­taa­juu­del­la on­gel­mia ei enää ol­lut. PS3:een ja Op­poon kyt­ket­ty­nä Clickt­ro­nic toi­mi on­gel­mit­ta myös 60 hert­sil­lä.

AL­LE 30 eu­ron hin­tai­nen 15-met­ri­nen hdmi-kaa­pe­li riit­tää hel­pos­ti vä­lit­tä­mään full hd -ta­soi­sen sig­naa­lin blu-ray-soit­ti­mel­ta ty­kil­le. Sel­lai­nen ky­ke­nee myös tar­vit­ta­es­sa esit­tä­mään vir­heit­tä tie­to­ko­neel­ta tu­le­van 60 hert­sin kuva, joka vaa­tii 2,5-ker­tai­sen kais­tan. Jos ku­vas­sa ei näy sel­viä vir­hei­tä, ei kaa­pe­lia kan­na­ta vaih­taa kal­liim­paan. Pi­dem­piä ve­to­ja var­ten täy­tyy va­li­ta ak­tii­vi­nen hdmi-kaa­pe­li tai ada­pe­ri­pa­ri, joka muun­taa sig­naa­lin so­pi­vak­si et­her­net-kaa­pe­lia var­ten. Ko­ti­käy­tös­sä sel­lai­sel­le on har­vem­min tar­vet­ta, ja toi­mi­vuus omien lait­tei­den ja tar­vit­ta­vien ku­va­sig­naa­lien kans­sa kan­nat­taa ko­kei­la en­nen os­to­pää­tös­tä.

Teks­ti: Mau­ri Ero­nen Ku­vat: Mau­ri Ero­nen ja val­mis­ta­ja Ar­tik­ke­li on jul­kais­tu Hi­fi­maa­il­ma-leh­des­sä: 1/2015

Uutinen

LISÄÄ LUETTAVAA

Musical Fidelityltä mm/mc-levysoi­ti­ne­si­vah­vistin

Musical Fidelityn uusi M8x Vinyl on balansoitu ja täysin diskreetti phono-aste. 

Benny Audion tarusankari 

Benny Audion Odyssey-levysoittimessa on 14 tuuman äänivarsi.   

Teacilta uusi stere­o­pää­te­vah­vistin  

Teac AP-507 perustuu räätälöityihin Hypex NCOREx -vahvis­tin­mo­duu­leihin.

PMC:ltä uusi Prophecy-kaiutinsarja

PMC:n uusissa Prophecy-kaiuttimissa on upouudet elementit ja paranneltu transmissiolinja.  

Nyt on kova uutinen

Itävaltalainen Audio Tuning ostaa oikeudet ranskalaisen J.C. Verdierin levysoittimiin ja vahvistimiin. 

Kuulokevahvistin vähän edullisemmin

Zähl H1 on rinnakkaismalli kalliimmalle HM1-kuulo­ke­vah­vis­ti­melle. 

Lindemannin uusi striimeri ja vahvistin 

Lindemann Woodnote Solo ja Combo edustavat uusretrotyyliä. 

Shanlingin R2R-dac/kuuloke-/esivahvistin 

Shanling EH2 DAC/Amplifier on saanut innoituksensa vanhasta 24-bittisestä da-muuntimesta.

Meze Audion uusi POET 

Mezen uusi POET on kompakti, suorituskykyinen planaarikuuloke Mezen uudella tasoelementillä.   

Ciao München, hello Wien

HIGH END 2025 jätti jäähyväiset Münchenille ennätys­kä­vi­jä­mää­rällä.

Aequo Audion nanokaiuttimet

Aequo Audio valmistaa uudet kaiuttimensa kehittämällään nanoma­te­ri­aa­lilla. 

Ortofon Concorde -sarjalle jatkoa

Ortofon Concorde 5 -sarjassa on kaksi halpaa äänirasiaa. 

ELACin uudet

ELAC on esitellyt joukon uusia tuotteita kaiuttimista subbareihin. 

Wilson Beneschilta kolme uutta äänirasiaa 

Wilson Benesch Tessellate Ti -äänirasioissa materiaalit juhlivat.  

Ei ylä- eikä alaripustusta

Ilumnian kaiuttimien virtalähde ei tee niistä aktii­vi­kai­ut­timia.