Testissä: LG 55EA880V -oled-televisio
HYVÄÄ sopii odottaa. Oled on todettu kuvanlaadultaan lyömättömäksi ainakin pienessä mittakaavassa, puhelimien näytöissä. Sony esitteli 11-tuumaisen XEL-1-näyttönsä jo viime vuosikymmenen lopulla, mutta ymmärrettävistä syistä yli parin tonnin hintainen miniruutu ei ollut kuluttajien silmissä muuta kuin tekniikkademo.
Oledien yleistymistä on hidastanut valmistustekniikan heikko onnistumisprosentti eli yield. Korkeita hintoja selittää edelleen suuri hukka, sillä jopa 40–60 % valmistetuista oled-paneeleista ovat viallisia. LG:n mukaan 55EA880V:n suositushinta on 8 000 euroa, mutta katuhinta pyörii jopa alle 5 000 eurossa. Hinta on siis suurin piirtein sama kuin Pioneerin viimeisiksi ja taloudellisesti kannattamattomaksi jääneet 9G Kurot vuonna 2009.
Toinen oledille ominainen ongelma on elinikä. Sinisten oledien kirkkauden väheneminen ajan saatossa on ongelma samaan tapaan kuin muinaisten crt-tykkien sinisten putkien. Koska sinisen kirkkaus vähenee voimakkaammin suhteessa vihreään ja punaiseen, värit vääristyvät. Kun toistoa korjataan vähentämällä vihreän ja punaisen määrää, pienenee valoteho.
LG on kuitenkin kiertänyt ongelman käyttämällä ainoastaan valkoisia oledeja, joiden eteen on osapikselikohtaisesti sijoitettu sininen, vihreä tai punainen suodatin. Suodattaminen vähentää huippuvalotehoa, mutta lisävalon tuottamiseksi paneelissa on myös puhtaan valkoisia kuvapisteitä. Käytännössä valoteho riittää tavalliseen kotikäyttöön erinomaisesti.
Oled pähkinänkuoressa
OLED eli organic light emitting diode perustuu orgaanisia yhdisteitä perustuvaan kalvoon, joka säteilee valoa, kun sen läpi johdetaan sähköä. Yksittäiset pikselit tuottavat itse valonsa samaan tapaan kuin plasmatelevisiossa. Lcd-paneelissa valaisu täytyy tehdä nestekidepaneelia taustavalaisemalla, joten valon määrän kontrolloiminen pikselitasolla on hankalampaa.
Itsevalaisevuuden ansiosta oledin mustan taso on erinomainen. Käytännössä täydellinen. Kun kuvapiste on määritetty mustaksi, ei oled säteile valoa lainkaan. Pikselikohtaisen valaisun ansiosta myös ansi-kontrasti on täydellinen. Yhden pikselin kirkkaus ei siis vaikuta muihin pikseleihin. Plasmatelevisioissa täydelliseen mustaan ei päästy koskaan, sillä soluissa täytyi jatkuvasti pitää yllä pientä käyttöjännitettä.
Koska paneelin takana ei tarvita valoa tai reunoille sijoitettujen ledien valo-ohjaimia, ovat oled-televisiot äärimmäisen ohuita. Rakenne tekee myös kaarevista näytöistä teknisesti yksinkertaisia.
Oled-television virrankulutus riippuu esitettävästä kuvasta. Kokovalkoinen lumimaisema kuluttaa enemmän virtaa kuin musta avaruus, jossa on vain muutamien pikselien kokoisia tähtiä siellä täällä. Keskimäärin virrankulutus on samaa luokkaa kuin vastaavankokoisilla led-taustavalaistuilla lcd-televisioilla.
Elegantti
Oledin vahva myyntivaltti on ollut hyvän kuvanlaadun lisäksi sen helppo taivuttaminen. LG on jopa esitellyt kaarevan mallin, jonka sädettä voi muuttaa kaukosäätimellä. Nyt testiin saatu Gallery-sarjan 55EA880V on kuitenkin perinteisen tasainen.
Tasainen ainakin teoriassa. Tasaisen peilimäisyyden sijaan pinta on aaltoileva ja vääristää ympäristön geometriaa kuin heikkolaatuinen ikkuna. Television pinta on voimakkaasti heijastava ja punasävytteinen. Varsinkin voimakasta hajavaloa sisältävässä tilassa televisio ei täytä hintaluokan asettamia design-odotuksia.
Televisio voidaan sijoittaa lisävarusteena saatavalle jalustalle, mutta seinä on valmistajan tarkoittama ensisijainen asennuspaikka. Äänentoistolaitteisto pitää hankkia erikseen, sillä LG:ssä ei ole omia kaiuttimia. Sellaiset on tyylikkäästi integroitu taulun kehyksiä muistuttavaan lisävarustetelineeseen.
LG on erittäin kevyt ja ohut. Alaosan parin sentin paksuinen pullistuma sisältää elektroniikan ja liitännät, mutta muuten televisio on vain pari milliä paksu. Sama elegantti tunnelma jatkuu paneelia reunustavissa kehyksissä, jotka ovat olemattoman kapeat.
Kuvanlaatu
Elokuvakäytössä LG:n oled on herkullisen upea. Syvät mustat ja tarkat värit saavat kuvaan ennennäkemätöntä dynamiikkaa ja kolmiulotteisuutta. Liike on sulavaa, joskin 24p-kuvan ominainen nykiminen näkyy selvästi. Nopeassa liikkeessä resoluutio heikkenee hieman, mutta varsinaisia varjokuvia ei näy.
Musta on suorastaan ällistyttävä. Täysin pimeässä huoneessa television päällä oloa ei pysty päättelemään, jos sille syötetään musta testikuva. Koska paneeli ja virtalähde ovat täysin äänettömiä, ei havaintoja pysty tekemään edes korvakuulolta, kuten plasmoissa.
Kuva on myös täysin välkkymätön. Oled-solujen kirkkausasetuksta, kontrastisäädöstä ja materiaalin kirkkaudesta riippumatta LG:n kuva on täydellisen vakaa.
Plasmojen tapaan kuvan maksimikirkkaus riippuu ruudulla esitettävän materiaalin keskimääräisestä kirkkaudesta (apl, average picture level). Kokovalkoisella kuvalla kirkkaus on merkittävästi alhaisempi kuin pienellä valkoisella testi-ikkunalla. Tämän takia paneeli seuraa gammakäyrää vain, jos kuvamateriaali ei sisällä suuria kirkkaita alueita. Ongelma ei ole suuren suuri elokuvilla, mutta tietokonekäytössä ja testikuvilla ilmiön huomaa toistuvasti.
Television kuvakirkkauden säätöön tulee käyttää oled-solujen kirkkauteen vaikuttavaa oled light -asetusta. Se korvaa toiminnallaan lcd-televisioiden taustavalon säädön, mutta ei nosta pohjamustan tasoa. Kirkkaus- ja kontrastisäädöt kannattaa jättää rauhaan testilevyllä tehtyjen asetusten jälkeen. LG tuottaa 100 kandelan valotehon neliömetrille oled light -asetuksella 16/100.
LG esitti testilevyltä kaikki resoluutiotestikuvat (1x1, 2x2) täysin neutraalina. Perusasetusten tarkistamisen ja terävöityssäädön minimoinnin jälkeen full hd -kuva toistuu yksi yhteen oikein blu-ray-levyltä ilman mitään prosessointia.
Ei kuva kuitenkaan aivan täydellinen ole. Pikselirakenne erottuu tavalliseltakin katseluetäisyydeltä varsinkin vaakasuunnassa. Kuvassa on samanlainen juovittunut rakenne kuin valmistajan lcd-televisioissa. Ongelma saattaa johtua passiivi-3d-kuvan vaatimasta suotimesta.
Katselukulma vaikuttaa selvästi kuvan sävyihin. Sivusta tai ylä/alaviistosta katseltuna harmaat muuttuvat selvästi vihertäväksi. Alle kahden metrin etäisyydeltä värittymä näkyy kuvan reunoilla suoraan edestäkin katsottuna. Tässä suhteessa plasmat ovat edelleen parempia. Kontrastisuhde ei kuitenkaan heikkene oledilla niin kuin lcd-televisioilla: musta on täysin mustaa katselukulmasta riippumatta.
Vaikka oledin pikselien vasteaika on hyvin nopea, ei samaa voi sanoa television oman elektroniikan nopeudesta. Peli- ja tietokonekäyttöön LG:tä harkitsevan kannattaa miettiä kahdesti, sillä yli 140 millisekunnin viive tekee käytöstä ikävän tuntuista. Kaarevasta 55EA980-mallista tuttua Game-tilaa ei testikoneessa ollut.
LG:N OLED-tv:n kuva on ilmiömäisen dynaaminen, kolmiulotteinen ja ennen kaikkea rauhallinen. Kuvanlaadun suhteen oled yhdistää lcd:n ja plasman vahvuudet vailla merkittäviä heikkouksia. Optimaaliselta katselupaikalta elokuvat eivät ole koskaan näyttäneet yhtä hyviltä.
Katselukulmat ovat laajemmat kuin lcd-malleissa, mutta plasman muuttumattomaan kuvaan LG ei ihan yllä. Kontrastisuhde ei kuitenkaan kärsi sivusta katsottuna. Kuvan pikselirakenne erottuu vielä kahden metrin päästä. Tarkempien 4k-mallien pitäisi kuitenkin tulla markkinoille jo tänä vuonna.
Puutteineenkin LG 55EA880V on kuvanlaadultaan tähän mennessä paras Hifimaailman testaama televisio. Peli- tai tietokonekäyttöön se ei kuitenkaan sovellu suuren kuvaviiveen takia.
+Täydellinen musta
+Erinomainen tumman ja kirkkaan pään erottelu
+Tarkka väritoisto suoraan paketista
+Välkkymätön kuva
+Tyylikäs design
-Kuvan vihertyminen jyrkistä katselukulmista
-Väriliukujen porrastuminen
-Näkyvä pikselirakenne
-Pinnan epätasaisuus ja heijastumien punertavuus
-Paneelin valoteho pienenee, kun ruudulla on paljon valkoista
-Suuri kuvaviive
-Kaukosäädin ei aina ota painalluksia vastaan
Taikasäädin
TELEVISION toimintoja hallitaan liikkeen tunnistavalla Magic Remote -kaukosäätimellä. LG seuraa kapulan liikkeitä erinomaisesti, ja käyttö tuntuu luontevalta saman tien. Magic-säädin ei tarvitse näköyhteyttä televisioon, sillä se toimii radiotaajuudella. Lisävarusteena on tarjolla myös perinteinen infrapunakaukosäädin.
Näppäimien määrä Magic Remotessa on hyvin pieni. Pääosa komennoista tehdään osoittamalla ja hiiren rullan sekä ok-näppäimen yhdistävällä painikkeella. Valikkojen selaus on kuitenkin helpompaa rullaa ympäröivillä kursoripainikkeilla. Hiiren osoitin katoaa automaattisesti, kun nuolipainikkeita painetaan, ja osoittimen saa takaisin ohjainta edestakaisin ravistamalla.
Suurin ongelma kaukosäätimessä on sen ikävä tapa hukata näppäinpainalluksia. Lyhyen käyttämättömyyden jälkeen ensimmäinen painallus ei yleensä mene läpi.
Rullan ok-näppäimen tuntuma on raskas, ja sen painaminen saattaa välillä aiheuttaa kursorin liikahtamisen pois halutusta kohdasta. Vakaaseen käsittelyyn kuitenkin oppii nopeasti. Rullan tuntuma on jämäkkä, eikä se pyöri vahingossa rullaa painettaessa, kuten ensimmäisissä Magic-säätimissä. Rulla ei toimi lainkaan television asetusvalikoissa, ja älysovelluksissakin se saisi pelata hieman ripeämmin. Televisiota katsottaessa se vaihtaa kanavia.
Kaukosäätimessä on myös puheentunnistus. Mikrofoninäppäintä painettaessa se kuuntelee käyttäjän komentoja. Puheella voi avata smart tv -sovelluksia sekä suorittaa tekstinsyöttöä tai internethakuja. Jos päättely ei onnistu aivan automaattisesti, televisio ehdottaa paria vaihtoehtoa, joista valita. Manuaali ei valitettavasti tarjoa minkäänlaista listaa mahdollisista komennoista.
info
Hinta: 8 000 €
Koko: 55"
Paneeli: RGBW OLED
Tarkkuus: 1920x1080
Taustavalo: -
3D: passiivi
Mitat (lxkxs): 123x79x23,3 cm
-ilman jalustaa: 123x71,5x2,5 cm
Paino/jalustan kanssa: 13,2/18 kg
Lisätietoja: www.lg.fi
Virittimet
DVB-T/C/S: •/•/•
DVB-T2/S2: •/•
MPEG-4, DVBT/C/S: •/•/•
Tuplaviritin: -
CI+-korttipaikka: 2
Kuvatulot: -
HDMI: 4
HDMI ARC: •
HDMI versio: 1.4
DisplayPort: -
DVI: -
SCART: 1
Komponentti: 1
S-video: -
Komposiitti: 1
USB 2.0/3.0: 2/1
Kuvasäädöt
Harmaasävyjen kalibrointi: low/high, 20p
Värinhallinta (CMS): 3d
Gammasäätö: 1,9-2,4; 20p
R/G/B only mode: •
Muuta
Ethernet: •
Wlan: •
Bluetooth: -
Netflix: •
3D-lasit (paria): 2+2 clip-on
Kuulokeliitäntä: •
Teksti ja mittaukset: Mauri Eronen Kuvat: Valmistaja ja Mauri Eronen
Artikkeli on tiivistelmä Hifimaailma-lehdestä: 3/2014