JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Tuote-esittely
Arvostelu

Heik­ki Ki­ve­lä

Tes­ti: Fo­cal Shape 50 -ak­tii­vi­kai­ut­ti­met

Testissä Focal Shape 50 -aktii­vi­kai­ut­timet

Ranskalainen Focal on monille tuttu hifi- ja highend-puolen kaiuttimistaan, mutta merkillä on vahva jalansija myös ammat­ti­lai­saudion parissa. Otimme selvää, onko valmistajan osaamisalueilla yhtymäkohtia.

Pe­ru­sa­si­ak­kaan nä­kö­kul­mas­ta ra­jan­ve­to am­mat­ti­lai­sää­nen­tois­ton ja ko­ti­hi­fin vä­lil­lä on ny­ky­ai­ka­na jo­ten­ku­ten mal­til­li­ses­sa hin­ta­luo­kas­sa mel­kein yh­tä sel­vä kuin ve­teen piir­ret­ty vii­va. On­nis­tu­neen mai­non­nan ja brän­dää­mi­sen an­si­os­ta kun mel­ko mo­nen ko­ti­ta­lou­den olo­huo­nees­ta löy­tyy esi­mer­kik­si Ge­ne­le­cin si­nän­sä var­sin laa­duk­kaat ak­tii­vi­mo­ni­to­rit, joi­ta on ai­em­min to­tut­tu nä­ke­mään lä­hes yk­si­no­maan ää­ni­työn am­mat­ti­lais­ten käy­tös­sä.

Pro-puo­len ak­tii­vi­mo­ni­to­reis­sa on toi­saal­ta pe­rus­käyt­tä­jän kan­nal­ta etun­sa­kin. Nii­den käyt­töön riit­tää usein vält­tä­vä­kin pie­neh­kö esi­vah­vis­tin, kom­pak­ti koko sal­lii vai­vat­to­man asen­nuk­sen ja muo­to­kie­li is­tuu kook­kaam­pia kai­ut­ti­mia pa­rem­min si­sus­tuk­seen. Toi­saal­ta taas am­mat­ti­käyt­töön tar­koi­te­tun mo­ni­to­ri­kai­ut­ti­men tois­to voi ol­la tar­pei­siin näh­den jok­seen­kin säy­se­ää – var­sin­kin sil­loin, jos lä­hi­kent­tä­kuun­te­lun ide­aa­lis­ta poi­ke­taan rat­kai­se­vas­ti. Li­säk­si kai­ut­ti­mien sää­tö­mah­dol­li­suu­det vai­ku­tuk­si­neen voi­vat ai­heut­taa häm­men­nys­tä asi­aan pe­reh­ty­mät­tö­män käyt­tä­jän kä­sit­te­lys­sä, ja esi­mer­kik­si kyt­ken­tään käy­tet­tä­viä xlr-kaa­pe­lei­ta ei niin vain yh­dis­te­tä esi­mer­kik­si te­le­vi­si­oon.

Erään­lai­nen ala­ka­te­go­ria suu­rem­man ko­ko­nai­suu­den si­säl­lä ovat­kin mo­der­nit ak­tii­vi­mo­ni­to­rit, jot­ka pal­ve­le­vat käyt­tä­jiä ikään kuin mo­lem­mis­ta lei­reis­tä. Kun pu­hu­taan esi­mer­kik­si kai­ut­ti­men koos­ta, ul­ko­nä­ös­tä ja mo­ni­käyt­töi­syy­des­tä, tie­tyil­lä rat­kai­suil­la voi­daan ni­tis­tää mon­ta kär­päs­tä yh­del­lä is­kul­la.

Käy­pä esi­merk­ki täs­tä on Fo­ca­lin Pro-mal­lis­to, jon­ka maa­han­tuon­nin hel­sin­ki­läi­nen Kruu­nu­ra­dio aloit­ti hil­jat­tain. Lä­hin­nä laa­duk­kais­ta hifi- ja hig­hend-kai­ut­ti­mis­taan tu­tun rans­ka­lais­val­mis­ta­jan re­per­tu­aa­riin on kuu­lu­nut jo pit­kään myös am­mat­ti­lai­sau­di­o­puo­li, joka koos­tuu täl­lä het­kel­lä hin­ta­vam­mis­ta SM9- ja SM6-sar­jois­ta sekä edul­li­sem­man lai­dan Alp­has­ta ja Sha­pes­ta, jois­ta saim­me kuun­nel­ta­vak­sem­me jäl­kim­mäi­seen kuu­lu­van, suo­si­tus­hin­nal­taan 549 eu­roa kap­pa­leel­ta mak­sa­van Shape 50 -mal­lin.

Mal­le­ja mis­tä va­li­ta

Fo­cal Pro­fes­si­o­nal Shape -ak­tii­vi­mo­ni­to­ri­sar­ja si­säl­tää rei­lu vuo­si sit­ten jul­kais­tut mal­lit Shape 40, 50 ja 65 sekä tä­män vuo­den huh­ti­kuus­sa il­mes­ty­neen Shape Twi­nin, ja kai­ut­ti­mien hin­ta­haa­ruk­ka ulot­tuu 399 eu­ros­ta 849 eu­roon kap­pa­leel­ta. Nii­den, ku­ten mui­den­kin Fo­cal Pro -tuot­tei­den, pe­rus­ki­vi le­pää val­mis­ta­jan mu­kaan sa­mois­sa ar­vois­sa kuin hi­fi­puo­lel­la­kin: kai­ut­ti­mis­sa käy­te­tään sa­mo­ja ra­ken­nu­sai­nei­ta, ja hie­no­sää­tö teh­dään 80-pro­sent­ti­ses­ti kuun­te­le­mal­la.

Shape-sar­jan kai­ut­ti­mia yh­dis­tää ra­ken­teel­taan sa­man­tyyp­pi­set Flax-bas­so–kes­ki­ää­nie­le­men­tit sekä M-muo­toil­tu alu­mii­ni–mag­ne­sium-dis­kant­ti. Sii­nä mis­sä kai­kis­sa mal­leis­sa dis­kant­tie­le­men­tin koko on yk­si tuu­ma, woo­fer–kes­ki­ää­nis­ten ko­ko­haa­ruk­ka ulot­tuu Shape 40:n nel­jäs­tä tuu­mas­ta Shape 65:n 6,5 tuu­maan. Myös vah­vis­tin­te­hot vaih­te­le­vat pie­nim­män Shape 40:n yh­teen­sä 50 wa­tis­ta Shape 65:n 105 wat­tiin.

De­sign ja ra­ken­ne on kai­kis­sa sa­man­tyyp­pi­nen si­vu­jen pas­sii­vi­sä­tei­li­jöi­neen ja vii­meis­te­lyi­neen. Shape 40:n ja 50:n ko­te­lo on 12-mil­li­met­ris­tä ja Shape 65:n sekä Shape Twi­nin 15-mil­li­met­ris­tä mdf:ää. Ta­ka­pa­nee­li sää­töi­neen ja lii­tän­töi­neen on kai­kis­sa ident­ti­nen, jos­kin Shape 40:ssä yli­pääs­tö­suo­din on vain joko pois pääl­tä tai 80 hert­sis­sä.

Tut­tu­ja tun­to­merk­ke­jä

Fo­cal ei peit­te­le Shape-sar­jan­sa yh­teen­kuu­lu­vuut­ta hi­fi­puo­len kai­ut­ti­mien­sa kans­sa. Yh­te­ne­väi­syyk­sis­tä mah­dol­li­ses­ti suu­rin – ylei­sen muo­to­kie­len ohel­la – on Shape 50 -mal­lin bas­so–kes­ki­ää­ni­ses­sä käy­tet­ty Flax-ele­ment­ti, joka on tut­tu val­mis­ta­jan kai­ut­ti­mis­ta jo vii­den vuo­den ajal­ta. Ele­men­tis­sä on kä­si­työ­nä Rans­kas­sa val­mis­tet­tu kak­si­ker­rok­si­nen sand­wich-tyyp­pi­nen vii­den tuu­man la­si­kui­tu­kar­tio, jon­ka etui­na ovat jäyk­kyys, ke­veys sekä vä­häi­nen yli­mää­räi­nen re­so­noin­ti.

Shape 50:n dis­kant­ti­to­teu­tus taas on M-pro­fii­lil­la to­teu­tet­tu tuu­man kään­teis­ka­lot­ti, jon­ka ym­pä­ril­lä on lä­hes ole­ma­ton suun­tain. Val­mis­ta­jan mu­kaan dis­kan­tin pi­täi­si ol­la vä­hem­män suun­taa­va kuin pe­rin­tei­sen kään­teis­ka­lo­tin, mitä tu­kee mit­taa­mam­me taa­juus­vas­te 20 as­tees­ta. Sen si­jaan 60 as­tees­sa vas­te las­kee huo­mat­ta­vas­ti noin 13 ki­lo­hert­sin jäl­keen. Si­joit­te­lus­sa on siis syy­tä nou­dat­taa val­mis­ta­jan suo­si­tus­ta kol­mi­o­suun­tauk­ses­ta.

Shape 50:n bas­so­tois­toa tu­ke­voit­taa kak­si kai­ut­ti­men kyl­kiin asen­net­tua vii­den tuu­man pas­sii­vi­sä­tei­li­jää. Ne na­pa­koit­ta­vat ma­ta­lien taa­juuk­sien tois­toa ja mah­dol­lis­ta­vat kai­ut­ti­mien si­joi­tuk­sen myös nurk­kaan. Toi­saal­ta nii­den an­si­os­ta kai­ut­ti­mia ei voi asen­taa kyl­jel­leen, to­sin ylö­sa­lai­sin kään­tä­mi­nen on­nis­tuu – kun­han huo­leh­tii sii­tä, et­tä dis­kan­tit ovat suu­rin piir­tein käyt­tä­jän kor­vien ta­sol­la.

Fo­ca­lin suo­si­tus kai­ut­ti­mien op­ti­mie­täi­syy­des­tä al­kaa 80 sent­ti­met­ris­tä, ja ide­aa­li huo­ne­ko­ko niil­le on al­le 12 ne­li­ö­met­riä. Sekä toi­mi­tuk­sen et­tä Kruu­nu­ra­di­on huo­mat­ta­vas­ti isom­mis­sa ti­lois­sa kai­ut­ti­mia kuun­nel­tu­am­me voi­daan kui­ten­kin sa­noa, et­tä Shape 50 toi­mi var­sin jou­he­vas­ti myös ava­ram­mis­sa huo­neis­sa. Ana­lyyt­ti­sem­paa ää­ni­työ­tä aja­tel­len ra­jal­li­sem­pi ja mie­lui­ten akus­toi­tu tila on kui­ten­kin jär­ke­vä läh­tö­koh­ta.

Sää­tö­va­raa ja voi­maa

Sel­keim­mät am­mat­ti­lais­käy­tön omi­nai­suu­det Shape 50:ssä liit­ty­vät kai­ut­ti­men vah­vis­tin­to­teu­tuk­seen, ää­nen­sää­tö­mah­dol­li­suuk­siin sekä lii­tän­töi­hin. Jo­kai­ses­sa kai­ut­ti­mes­sa on omat ab-luo­kan vah­vis­ti­men­sa sekä dis­kan­til­le et­tä bas­so–kes­ki­ää­ni­sel­le – en­sin mai­ni­tul­le 25 ja jäl­kim­mäi­sel­le 60 wat­tia. Kai­ut­ti­men ko­ko­luo­kan huo­mi­oon ot­ta­en teho on mel­ko lail­la riit­tä­vä, ja puh­das­ta ään­tä ir­to­aa var­sin­kin pe­rus­kuun­te­lus­sa tar­peek­si. Ää­ni­työs­sä te­ho­re­ser­vi tu­kee pa­rem­min edi­toin­ti- ja mik­saus­puol­ta, mut­tei niin­kään ti­lan­net­ta, jos­sa suo­raan soit­to­ti­las­ta mars­si­vil­le muu­si­koil­le pi­täi­si soit­taa roh­ke­al­la ää­nen­voi­mak­kuu­del­la äs­kei­sen oton ai­kaan­saan­nok­sia.

Vahvistinmoduulissa on ammattipuolelta tuttuja säätöjä äänenvärin sovittamiseksi.

Vahvistinmoduulissa on ammattipuolelta tuttuja säätöjä äänenvärin sovittamiseksi.

Ää­nen­sää­tö Shape 50:ssä on to­teu­tet­tu nel­jäl­lä ta­ka­le­vys­tä löy­ty­väl­lä po­ti­kal­la: koko kais­tal­ta py­kä­lit­täin 90:n ja 60:n kaut­ta 45 hert­siin ulot­tu­val­la yli­pääs­tö­suo­ti­mel­la, 0–250 hert­sin alu­eel­le koh­dis­tu­val­la ±6 de­si­be­lin bas­son­sää­döl­lä, ±3 de­si­be­lin kes­ki­a­lu­e­sää­döl­lä Q-ar­vol­la 1 sekä niin ikään ±3 de­si­be­lin dis­kant­ti­sää­döl­lä kais­tal­la 4,5–35 ki­lo­hert­siä. Sää­ti­met toi­mi­vat mit­taus­ten­kin va­los­sa ku­ten val­mis­ta­ja il­moit­taa, mut­ta po­ten­ti­o­met­rit oli­si ol­lut fik­sum­paa to­teut­taa por­taat­to­man sää­dön si­jas­ta esi­mer­kik­si puo­lik­kaan tai yh­den de­si­be­lin py­kä­lil­lä, jot­ta mo­lem­piin kai­ut­ti­miin sai­si hel­pom­min ident­ti­set sää­döt.

Pe­rus­käyt­tä­jän kan­nal­ta po­si­tii­vis­ta on, et­tä Shape 50 tar­jo­aa lii­tän­töi­nä pro-puo­len stan­dar­din, ba­lan­soi­dun xlr:n rin­nal­la myös rca-lii­tän­nän herk­kyy­den kom­pen­saa­ti­ol­la. Tämä hel­pot­taa huo­mat­ta­vas­ti kaa­pe­li-in­ves­toin­tien te­ke­mis­tä.

Kai­ut­ti­mien kal­lis­tuk­sen hie­no­sää­tö on to­teu­tet­tu näp­pä­ril­lä ruu­veil­la ko­te­lon poh­jas­sa. Myös sei­nä-, kat­to- tai mik­ki­te­li­ne­a­sen­nus on­nis­tuu erik­seen han­kit­ta­vil­la kiin­ni­tys­pa­loil­la.

Per­soo­nal­li­nen ote ää­neen

Kuun­te­lus­sa Shape 50 osoit­tau­tui tuo­te­ka­te­go­ri­as­saan mel­ko per­soo­nal­li­sek­si ta­pauk­sek­si, enim­mäk­seen hy­väs­sä mut­ta myös hiu­kan pa­has­sa. Kes­kei­sin kri­tiik­ki koh­dis­tuu kai­ut­ti­men ylä­kes­ki­ää­niä ja dis­kant­tia sä­vyt­tä­vään, mel­ko al­le­vii­vat­tuun tark­kuu­teen ja pai­no­tuk­seen, mikä te­kee il­man sä­vyn­sää­tö­a­se­tuk­sia var­sin­kin roh­ke­am­mal­la ää­nen­voi­mak­kuu­del­la kuun­te­lus­ta hi­ve­nen ras­kas­ta. Bas­son ta­soa nos­ta­mal­la ja dis­kant­tia hiu­kan hil­lit­se­mäl­lä tois­toon on kui­ten­kin mah­dol­lis­ta löy­tää var­sin koh­tuul­li­nen ta­sa­pai­no.

Mo­ni­to­ri­kai­ut­ti­mek­si ää­ni ei ylei­sel­lä ta­sol­la vai­ku­ta kai­kil­ta osin li­ne­aa­ri­sel­ta, mikä voi hei­ken­tää luo­tet­ta­vuut­ta kai­kis­ta kriit­ti­sim­mäs­sä ää­ni­työs­sä, mut­ta toi­saal­ta kaik­ki kes­kei­nen toi­mii kui­ten­kin mut­kat­to­mas­ti. Ko­ros­tu­nees­sa dis­kan­tis­sa on toki omat hy­vät­kin puo­len­sa, min­kä an­si­os­ta ylä­taa­juuk­sien tar­kas­te­lu esi­mer­kik­si mik­saus­työs­sä käy jou­he­vas­ti. On­gel­mak­si muo­dos­tuu­kin vain lä­hin­nä kor­vien vä­sy­mi­nen, jos ää­nen­voi­mak­kuut­ta ei mal­ta pi­tää tar­peek­si hil­lit­ty­nä.

Am­mat­ti­lai­nen saa Shape 50:stä hy­vän mo­ni­to­ri­pa­rin ja erään­lai­sen ää­nen suu­ren­nus­la­sin hil­li­tym­piin ja de­tal­je­ja pai­not­ta­viin hank­kei­siin.

Shape 50:n bas­so­tois­to puo­les­taan on mo­ni­to­ri­mai­sen kont­rol­loi­tua, jos­sain mää­rin jopa kui­vaa, mut­ta var­si­nai­sia moit­tei­ta sii­tä ei löy­dy – jos nyt alim­man ok­taa­vin lie­vää voi­man­puu­tet­ta ei sel­lai­sek­si las­ke, ei­kä tu­li­si­kaan las­kea ot­ta­en huo­mi­oon kai­ut­ti­men koon. Lä­hi­kent­tä­kuun­te­lus­sa bas­so on asi­al­li­ses­ti ton­til­laan, mut­ta olo­huo­nees­sa mo­ni­to­ri­pa­ri eh­dot­to­mas­ti hyö­tyy eril­li­ses­tä sub­woo­fe­ris­ta.

Shape 50 on ää­nen­laa­dul­li­ses­ti ta­val­laan kel­po yh­dis­tel­mä sekä pro- et­tä hi­fi­ken­tän hy­viä puo­lia, vaik­ka hin­taan näh­den kil­pai­li­jat muo­dos­ta­vat­kin sil­le ko­van vas­tuk­sen mo­lem­mis­sa lei­reis­sä. Ly­hy­es­ti muo­toil­tu­na am­mat­ti­lai­nen saa Shape 50:stä hy­vän mo­ni­to­ri­pa­rin ja erään­lai­sen ää­nen suu­ren­nus­la­sin hil­li­tym­piin ja de­tal­je­ja pai­not­ta­viin hank­kei­siin, kun taas ko­ti­käyt­tä­jäl­le kai­ut­ti­met tar­jo­a­vat sil­mä­ni­loa, vie­hät­tä­vää ään­tä ja va­pauk­sia si­joit­te­lun suh­teen. Nämä ovat eh­dot­to­mas­ti hy­viä me­riit­te­jä.

Mit­taus­tu­lok­set | Aal­to-yli­o­pis­to

Ala­ra­ja­taa­juus (-6 dB): 59 Hz

Suun­taa­vuu­sin­dek­si (100–10000 Hz): 3,6 dB

Li­sä­vii­ve 1 kHz: 0,29 ms

Va­paa­kent­tä- eli taa­juus­vas­teet kai­ut­to­mas­sa ti­las­sa suo­raan edes­tä 2,5 met­rin etäi­syy­del­tä (pu­nai­nen), 20 as­tet­ta si­vus­sa (si­ni­nen), 60 as­tet­ta si­vus­sa (vih­reä) ja 180 as­tet­ta eli koh­ti­suo­raan taak­se (sy­aa­ni).

LF-hyl­ly­kor­jai­men vai­ku­tus sää­tö­jen ää­ri­a­sen­nois­sa (–/+6 dB).

Yli­pääs­tö­suo­ti­men (Hi-pass fil­ter) vai­ku­tus sää­dön ää­ri­a­sen­nois­sa (FR ja 90 Hz).

LMF EQ -sää­dön vai­ku­tus sää­dön ää­ri­a­sen­nois­sa (–3 ja +3 dB).

Li­sä­vii­ve taa­juu­den funk­ti­o­na.

HF-hyl­ly­kor­jai­men vai­ku­tus (–/+3 dB)

Hy­vää ja lä­heis­tä su­kua

Fo­ca­lin Shape 50:ssä erot­tuu hiu­kan sa­maa ve­to­voi­maa kuin val­mis­ta­jan ko­ti­käyt­töön suun­ni­tel­luis­sa tuot­teis­sa, jos­kin sitä pa­ras­ta ään­tä saat­taa jou­tua vä­hän ha­ke­maan. Toi­saal­ta taas tai­ten to­teu­te­tut sää­tö­mah­dol­li­suu­det ovat juu­ri se jut­tu, mil­lä läh­tö­koh­tai­ses­ti hy­vis­tä kai­ut­ti­mis­ta voi pu­ris­taa vie­lä as­tet­ta pa­rem­paa suo­ri­tus­ky­kyä.

Ylei­sel­lä ta­sol­la Shape 50:n tois­toa lei­maa tiet­ty me­ne­vyys ja mu­ka­vuus, mis­tä hyö­tyy eh­kä kui­ten­kin enem­män pe­rus­kuun­te­lus­sa ää­ni­työn si­jaan. Vaik­ka ää­nes­sä on rut­kas­ti ana­lyyt­ti­sia omi­nai­suuk­sia, tar­peet­to­man klii­ni­sek­si tai tur­han mat­ta­pin­tai­sek­si tois­toa ei voi sa­noa.

Ta­val­laan Shape 50 on­kin hyvä hyb­ri­di ää­ni­työn edel­lyt­tä­mää tark­kuut­ta mut­ta myös mu­sii­kin omi­nai­suu­det esiin nos­ta­vaa elä­väi­syyt­tä.

+ Ul­ko­nä­kö ja de­sign | Mo­ni­puo­li­suus | Sää­tö- ja si­joi­tus­mah­dol­li­suu­det | In­nos­ta­va ää­ni

– Ylä­kes­ki­ää­ni–dis­kant­ti­pai­no­tus | Por­taat­to­mat sää­tö­po­ten­ti­o­met­rit

Fo­cal Pro­fes­si­o­nal Shape 50

Hin­ta: 549 € / kpl

Edus­ta­ja: Kruu­nu­ra­dio

Li­sä­tie­to­ja: www.fo­cal.com, www.kruu­nu­ra­dio.fi

Mi­tat (l x k x s): 191 x 312 x 242 mm

Pai­no: 6,5 kg

Toi­min­ta­pe­ri­aa­te: Ak­tii­vi­nen 2-tie-mo­ni­to­ri­kai­u­tin

Vah­vis­tin­te­ho: 6 0W (bas­so–kes­ki­ää­ni) + 25 W (dis­kant­ti)

Il­moi­tet­tu mak­si­mi-SPL: 106 dB

Ele­men­tit

-bas­so–kes­ki­ää­ni: 5" Flax-kar­tio

-dis­kant­ti: 1" alu­mii­ni–mag­ne­sium­se­os

Lii­tän­nät: Ba­lan­soi­tu XLR (10 kOhm) & ba­lan­soi­ma­ton RCA (10 kOhm)

Muu­ta: Sää­det­tä­vä yli­pääs­tö­suo­din, bas­son­sää­tö ±6 dB, kes­ki­a­lu­een ja dis­kan­tin sää­tö ±3 dB

Tuote-esittely
Arvostelu

LISÄÄ LUETTAVAA

Totem KIN ONE  

KIN ONE on täysin uusittu lähtötason malli Totemin KIN-kaiutinsarjassa. 

Ø Audio laajentaa 

Ø Audio on lisännyt toisen kaiuttimen valikoimaansa. 

SEASin lelu 

Uusi Toy-kaiutin perustuu SEASin aiempaan Joy-sarjaan.  

Brinkmannin suoraveto juhlii

Brinkmannin Oasis-levysoitin täyttää 10. Anniversary Edition -versiota tehdään rajoitettu 100 soittimen erä.   

Aatami pöydälle 

Adam Audion uusi D3V-kaiutin on vain riittävän pieni (20 cm korkea ja 11,5 cm leveä) työpöydälle. 

Rotelin minivahvistin/dac

Rotel DX-5 on kompakti ja yksin­ker­tais­tettu vahvistin/dac työpöydälle tai pieniin tiloihin.  

Serblin & Sonin vahvistimet 

Serblin & Son ponnistaa Sonus faberin pohjalta. 

Liitäntöjä riittää 

Fiion uusi S15 on kunnianhimoinen striimeri. 

Linniltä kaksi uutta kaiutinta

Linnin uudet passii­vi­kai­ut­timet muuttuvat Exakt-valmiiksi muutamassa minuutissa. 

Kiiltävä saksalainen

MBL:n uusi C41-musiik­kist­riimeri pureutuu digitaalisen äänen säröön. 

Ylellinen verkko/cd-soitin audiofiileille

Auralic Aquila X3 on hyvin varusteltu ja täysin muokattavissa.

36 vuotta vanhaa kultaa

Monitor Audio on esitellyt uudistuneen kuuden kaiuttimen Gold 6G -kaiutinsarjan. 

Majorityn halpis­le­vy­soit­timet

Majorityn levysoittimet ovat käteviä ja edullisia soittimia niille, joilla on vähän tilaa ja budjettia.

Musical Fidelityn uusi levysoitin

Musical Fidelity M6xTT on raskaan sarjan akryy­li­le­vy­soitin. 

Suomen ensiesittelyssä

Rosso Fiorentino on tuonut markkinoille uuden siron Arno40-kaiuttimen.